Zanimljivosti

American Song Contest konačno startuje 2022

Pesma Evrovizije konačno osvaja tržište dalekih Sjedinjenih Američkih Država! Dugonajavljivano takmičenje American Song Contest konačno će startovati 2022. godine!

Pravo na American Song Contest je otkupio američki emiter NBC (En-Bi-Si) u koprodukciji sa producentskim kućama Propagate i Universal Television Alternative Studio. Iza takmičenja će stajati evrovizijski iskusni producenti Krister Bjerkman, Andres Lenhof, Ola Melcih i Piter Setman, a kao što je ranije najavljeno, format takmičenja će ličiti na kombinaciju Pesme Evrovizije i švedskog Melodifestivalena. Za najbolju originalnu pesmu nadmetaće se predstavnici 50 država SAD, pet ostrvskih teritorija, i američke prestonice Vašingtona.

Neverovatni solo umetnici, dueti, di-džejevi ili bendovi će predstavljati svaku lokaciju, izvodeći originalnu pesmu, slaveći različite stilove i žanrove širom Amerike. Sve eliminacione faze biće emitovane uživo, a sastavljene od tri kruga nadmetanja — za sada neutvrđenog broja nedeljnih kvalifikacionih četvrtfinalnih rundi, polufinalne i finalne večeri, iz koje će jedna država ili teritorija izaći kao pobednik.

Martin Esterdal, supervizor takmičenja za Pesmu Evrovizije, tim povodom je izjavio:

Već 65 godina takmičenje za Pesmu Evrovizije povezuje ljude šire i nadaleko. Kao vlasnici ovog izuzetno uspešnog formata, videli smo da je pronašao mesto u milionima srca širom Evrope i šire. Sada smo uzbuđeni što smo našli savršene partnere koji će ovo jedinstveno takmičenje i njegovo strastveno slavljenje muzike i originalnih pesama podeliti sa Amerikancima.

Na početku smo napomenuli da će četiri iskusna švedska evrovizijska producenta na čelu sa Kristerom Bjerkmanom stajati iza samog takmičenja American Song Contest, a taj tim evrovizijskih gurua je tim povodom izneo sledeće saopštenje:

Takmičenje za Pesmu Evrovizije je najveći muzički događaj uživo na svetu i velika nam je čast što ga donosimo u Sjedinjene Američke Države i pretvaramo naš san o takmičenju za najbolju pesmu Amerike u stvarnost uz pomoć En-Bi-Sija. Zadivljujuće je stajati na početku američkog nasleđa i ne postoji ništa uzbudljivije od toga.
American Song Contest traži najbolju originalnu pesmu koja prikazuje stil i individualnost umetnika. Proces prijave za predstavljanje svake države ili teritorije već je u toku i pozdravlja sve vrste muzike, uključujući kantri, dens, elektronsku muziku, pop, rep, r’n’b, rok, i još mnogo toga.

Uskoro će početi i zvaničan proces prijava za American Song Contest!

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Nisam previše uzbuđena. Radovala bih se u mnogo većoj meri azijskom konceptu.
    U svakom slučaju, propratiću u izvesnoj meri ovaj odavno najavljivani miš maš.