Zanimljivosti

OGAE Second Chance Contest 2021: 14 učesnika u borbi za pobednika

Kompletirana je lista izvođača koji će se takmičiti na 35. izdanju OGAE Second Chance Contesta, čiji je ovogodišnji domaćin OGAE Švedska.

Nekadašnja evrovizijska učesnica iz 2010. godine Ana Bergendal bila je zaslužna za 16. pobedu Švedske na alternativnom evrovizijskom nadmetanju namenjenom takmičenju pesama koje nisu pobeđivale na nacionalnim izborima u ovoj sezoni. Ovaj „lažni festival“ je prethodne godine organizovalo predstavništvo OGAE kluba iz Francuske, a ove godine štafeta je predata Švedskoj!

Biće nešto manje učesnika u odnosu na prethodnu godinu — 14. Ovako mali broj se može pripisati činjenici da je nakon otkazivanja prošlogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije dobar deo delegacija produžio saradnje sa predviđenim učesnicima za 2020, a samo 14 njih je organizovalo klasična televizijska nadmetanja za Evrosong, od kojih su se na četiri za Evrosong borili i predviđeni izvođači za 2020; međutim, od ta četiri umetnika, samo dvoje je ponovo pobedilo (grupa „The Roop“ u Litvaniji i Uku Suviste u Estoniji), a Finac Aksel i švedski trio „The Mamas“ nisu uspeli da odbrane titule pobednika iz minule godine. Vredi napomenuti i da su televizijska takmičenja za odabir novih numera bila organizovana za Izraelku Eden Alen i Španca Blasa Kanta.

U konkurenciji za 35. pobednika „alternativne Evrovizije“ će se naći, po redosledu nastupanja:

 1. Albanija: Era Rusi | Zjarri im
 2. Izrael: Eden Alen | Ue la la
 3. Portugalija: NEEV | Dancing in the stars
 4. Francuska: sastav „Pony X“ | Amour fou
 5. Švedska: Erik Sade | Every minute
 6. Rusija: grupa „Therr maitz“ | Future is bright
 7. Španija: Blas Kanto | Memoria
 8. Danska: Chief 1 i Tomas Butenšen | Højt over skyerne
 9. Italija: Irama | La genesi del tuo colore
 10. Estonija: Jiri Potsman | Magus melanhoolia
 11. Litvanija: Gebrasi | Where’d you wanna go?
 12. Hrvatska: Bernarda Brunović | Colors
 13. Norveška: trio KEiiNO | Monument
 14. Finska: Ilta | Kelle mä soitan

Dakle, od 14 ponuđenih numera, u konkurenciji imamo: polovinu njih koja su u celosti ili većinskim delom izvedene na maternjim jezicima država učesnica (francuska numera Amour fou je koncipirana sa strofama na francuskom i refrenima pretežno ispevanim na engleskom), dok je druga polovina takmičarskih kompozicija ispevana većinskim delom na engleskom uz poneku frazu na maternjem ili drugim stranim jezicima (to se posebno odnosi na kompoziciju Ue la la Eden Alen).

Od 14 ovogodišnjih kandidata, pet njih ima iskustva sa evrovizijskom scenom. U pitanju su: Eden Alen (2020. i 2021), Blas Kanto (2020. i 2021), Jiri Potsman (2016), i za kraj smo posebno izdvojili dva najveća skandinavska aduta — Erika Sadea iz Švedske i norveški trojac KEiiNO; Erik je bio poprilično angažovan na evrovizijskoj sceni pre i posle Monsa Selmerleva, reklo bi se — nakon osvojenog trećeg mesta iz Diseldorfa 2011, Erik je pomagao Petri Mede u vođenju Evrosonga 2013, kada je razgovarao sa takmičarima u grin-rumu, i saopštavao je glasove švedskog žirija 2019; grupa KEiiNO je bila favorit gledalaca te 2019. u Tel Avivu, ali su u generalnom plasmanu učešće završili na 6. mestu.

Broj država učesnika je u odnosu na prethodnu godinu manji za osam iz razloga navedenih na početku teksta. Iz prošlogodišnje postave ostali su: Albanija, Izrael, Portugalija, standardna Švedska, Danska, Italija, Estonija, Litvanija, Hrvatska, Norveška i Finska; Francuzi prethodne godine nisu imali svog predstavnika, ali su zbog domaćeg terena učestvovali u svojstvu jednog od gostujućih članova žirija, Španci se takođe vraćaju na takmičenje nakon godinu dana pauze, a Rusija će prvi put posle 2012. imati svog predstavnika zato što je tamošnji „Prvi kanal“ posle ravno devet godina organizovao nacionalno finale za odabir njihovog predstavnika.

Za razliku od prethodne tri godine, ovaj put nećemo slušati predstavnika Srbije iz razloga što je ovogodišnji predstavnik u paketu sa takmičarskom kompozicijom odabran interno, kao što je to bio slučaj 2012, 2016. i 2017. Međutim, OGAE Srbija će se naći među 27 gostujućih članova žirija za ovu godinu; pored nas, kao gostujući članovi žirija će učestvovati i: Andora, Jermenija, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Letonija, Luksemburg, Severna Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovenija, Turska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo i vanevropski ogranak OGAE kluba, tzv. „ostatak sveta“. Dakle, u glasanju će ove godine učestvovati 41 država.

Za kraj ide i još zanimljivih činjenica:

 • Redni broj Švedske određen je preko aplikacije za slučajno generisanje brojeva;
 • Najpre su 7. maja bili objavljeni redosled zemalja učesnika, kao i lista ovogodišnjih zemalja učesnica;
 • Aduti ovogodišnjih država kandidata su bili objavljivani svaki dan u podne između 8. i 21. maja, i to principu „jedan po jedan“;
 • Ovogodišnje takmičenje će se odvijati pod sloganom #KeepOnSinging (Nastavi da pevaš).
Oznake