Evrovizija 2021

Evrovizija 2021 | Ko će zauzeti muzički tron Evrope i Australije?

Došao je i taj dan — 22. maj! Te večeri biće poznat 65. osvajač najboljeg muzičkog takmičenja Evrope i Australije, a mi vas tim povodom vodimo kroz celokupan program i sistem organizacije finalne večeri!

Zahvaljujući pobedi Dankana Lorensa na prethodnom Evrosongu, održanom 2019. u Tel Avivu, Holandija je dobila čast da nakon 41 godine ponovo organizuje Evrosong. Za učešće na 65. takmičenju za najbolju pesmu Evrope i Australije inicijalno se prijavila 41 država; međutim, od učešća je početkom ove godine odustala Jermenija zbog nepovoljne društveno-političke situacije u državi, a pred rok za predaju materijala, koji je bio jednom produžen, od učešća je odustala država zbog koje se i rok za predaju materijala produžavao, a to je Belorusija; Belorusi nisu hteli da promene predstavnika, ali su zato menjali pesmu, koja, kao ni prva, nije zadovoljavala uslove takmičenja.

Što se domaćina Holanđana tiče, od uvođenja polufinala 2004. godine do 2012. su samo jednom bili u finalu, i to baš te 2004, a od 2013. su samo jednom propustili završnicu — i to 2015. godine. Dankanova pobeda je bila kruna svega onoga što su Holanđani uložili u obnovu stare popularnosti na Evrosongu od 2013. do danas, reklo bi se.

https://www.youtube.com/watch?v=Eztx7Wr8PtE

Ovogodišnje takmičenje se odvija pod sloganom Open Up, a logo, koji je razvila firma CLEVER*FRANKE, osmišljen je u formi apstraktne prezentacije boja, za čiju je glavnu inspiraciju izrade navedena mapa sveta sa Roterdamom kao srcem Evrope u maju 2021; tačnije, apstraktna prezentacija boja je posložena u smislu udaljenosti prijavljenih 39 država učesnica od Roterdama kao grada domaćina Evrovizije 2021. U isto vreme je obnovljen logo predstavljao signal da 2020. godina ostane iza nas i da na 2021. ljudi gledaju pozitivno, nakon svega onoga što se izdogađalo u prethodnoj godini nakon otkazivanja predviđenog 65. izdanja.

Takmičenje je bilo organizovano u nešto drugačijim uslovima u odnosu na prethodne godine — bile su ponuđene četiri opcije, od kojih je prva podrazumevala da se održi na isti način kao i prethodna 64 izdanja; ta opcija je otpala zbog još uvek nepovoljne epidemijske situacije u Evropi, i na kraju su se organizatori opredelili od četiri ponuđena scenarija za scenario B, koji je podrazumevao da se svi učesnici okupe u Roterdamu uz poštovanje socijalne distance, te da gledaoci, i to po 3.500 prisutnih na sve tri večeri, budu raspoređeni na tribinama Arene „Ahoy“.

Na svu sreću, spektakl nije izostao, a od 39 prijavljenih delegacija, jedino zbog nepovoljne epidemijske situacije u Evropi nije doputovala australijska, te je njihova predstavnica Montejn ostala u konkurenciji sa rezervnim nastupom snimljenim u Sidneju.

Scenografiju je osmislio Austrijanac Florijan Vider, koji je osmislio scenografije za sve Evrovizije održane od 2011, izuzev onih iz 2013, 2014. i 2016. godine. Prema njegovim rečima, scenografija je predstavljala poveznicu između neba, mora i zemlje, ali je za razliku od predviđene za 2020, celokupna scena pomerena napred kako bi se napravio prostor za grin-rum na parteru, gde bi se u normalnim uslovima nalazila publika. Scenografija je bila karakteristična po upotrebi tehnologije proširene stvarnosti, koja je naročito bila izražena tokom nastupa Dankana Lorensa na otvaranju 1. polufinalne večeri u utorak, kao i tokom revijalnog nastupa Davine Mišel i Tekle Reken iste večeri.

PHOTO: NATHAN REINDS (NPO/NOS/AVROTROS)

Skroman i dinamičan spektakl

Uzimajući u obzir da finale ima posebnu težinu u odnosu na polufinala, organizatori su spremili bogate revijalne segmente za samo finalno veče — program će biti otvoren posebnim kratkim filmom o nadi i pozitivnim porukama za budućnost, nazvanim Transcending lights (Transcendirajuća svetla), u okviru kojeg će biti prikazano oko 80 kadrova, uz svetlost inspirisanu svetlosnom kuglom koja je bila simbol scenografije evrovizijske pobede Dankana Lorensa 2019.

Nakon ovog kratkog filma, koji će predstavljati i neki vid najavne špice finalne večeri, biće emitovana ceremonija defilea svih 26 finalista uz prateću muziku koju je komponovao najmlađi holandski di-džej Piter Gabrijel. Sice Baker, izvršni producent ovog događaja, najavio je da će ceremonija svečanog defilovanja finalista biti brže završena u odnosu na prethodne godine.

Tokom pauze za glasanje biće emitovana dva revijalna fragmenta: u prvom, naziva Music binds us (Muzika nas veže), nastupiće: svetski poznat di-džej Afrodžek (Afrojack), mlada nada Lijuve Albertsma Vulf, te holandska predstavnica iz 2005. godine Glenis Grejs uz pomoć specijalno oformljenog revijalnog orkestra sastavljenog od mladih holandskih muzičara. Ovaj čin će uključiti i posebnu izvedbu Afrodžekovog aktuelnog singla Hero, urađenog u saradnji sa Davidom Getom. Navedeni segment snimljen je unapred na Erazmovom mostu u Roterdamu.

Drugi revijalni segment nosiće naziv Rock the roof, i u sklopu njega će na svoje evrovizijske uspešnice gledaoce podsetiti šest nekadašnjih evrovizijskih pobednika: Leni Kur (1969), grupa „Teach-In“ sa Geti Kaspers (1975), Sandra Kim (1986), Elena Paparizu (2005), grupa „Lordi“ (2006) i Mons Selmerlev (2015). Sve izvedbe će biti snimljene na krovovima tri najpoznatije roterdamske građevine: poslovno-izložbenog centra „Masilo“, hotela „Njujork“ i muzeja „Depo Boajmans van Beningen“. Poseban momenat će predstavljati Elenina nova verzija pobedničke numere iz 2005. godine My number one, koja će biti propraćena i novom koreografijom.

Bilo je planirano da revijalni deo pred saopštavanje glasova žirija dovrši poslednji evrovizijski pobednik Dankan Lorens, koji je pored evrovizijske uspešnice Arcade trebalo da izvede i novi singl Stars. Međutim, dva dana uoči finalne večeri su organizatori objavili da je Dankan kovid pozitivan, te zbog toga neće moći da prisustvuje ceremoniji finalne večeri, kao ni da uruči pobednički trofej svom nasledniku; za utehu, biće prisutan u programu u nekoj drugačijoj formi. Pred saopštavanje glasova gledalaca biće izveden plesni skeč-šou naziva The human countdown.

Kao i prethodne dve večeri, i finalno će voditi: TV lice Šantal Janzen, TV voditelj i pevač Jan Smit, dvostruka holandska evrovizijska predstavnica (1998. i 2007.) Edsilija Rombli i jutjub zvezda Niki de Jager (NikkieTutorials).

Predviđeno je da celokupna ceremonija traje tri sata i 45 sekundi.

PHOTO: KOERS VON CREMER/NPO/NOS/AVROTROS

Ko su kandidati?

Uz direktne finaliste, tj. zemlje članice „Velike petorke“ i domaćina Holandije, u finalu će nastupiti i deset najuspešnijih kandidata iz oba polufinala. Među njima su i naše devojke iz sastava „Hurricane“ koje će nastupiti 8. po redu. Redosled nastupa u finalu je sledeći:

ZANIMLJIVO
Tokom 64 izdanja i isto toliko godina postojanja ovog takmičenja, nijedna zemlja nije uspela da pobedi s rednih pozicija: 2, 16, 25 i 26. Dankan Lorens je 2019. godine pobedio s pozicije 12, dok su pesme na rednom broju 17 do sada najčešće pobeđivale.
 1. Kipar: Elena Cagrinu | El diablo
 2. Albanija: Andželja Peristeri | Karma
 3. Izrael: Eden Alen | Set me free
 4. Belgija: grupa „Hooverphonic“ | The wrong place
 5. Rusija: Maniža | Russian woman
 6. Malta: Destini | Je me casse
 7. Portugalija: grupa „The Black Mamba“ | Love is on my side
 8. SRBIJA: „Hurricane“ | Loco loco
 9. Ujedinjeno Kraljevstvo: Džejms Njuman | Embers
 10. Grčka: Stefanija | Last dance
 11. Švajcarska: Gjon’s Tears | Tout l’Univers
 12. Island: Dadi i „Gagnamagnið“ | 10 years
 13. Španija: Blas Kanto | Voy a quedarme
 14. Moldavija: Natalija Gordijenko | Sugar
 15. Nemačka: Jendrik | I don’t feel hate
 16. Finska: grupa „Blind Channel“ | Dark side
 17. Bugarska: Viktorija Georgijeva | Growing up is getting old
 18. Litvanija: grupa „The Roop“ | Discoteque
 19. Ukrajina: grupa „Go_A“ | Buka
 20. Francuska: Barbara Pravi | Voilà
 21. Azerbejdžan: Efendi | Mata Hari
 22. Norveška: Tiks (TIX) | Fallen angel
 23. Holandija: Žangu Makroj | Birth of a new age
 24. Italija: grupa „Måneskin“ | Zitti e buoni
 25. Švedska: Tuse | Voices
 26. San Marino: Senit i Flo Rajda | Adrenalina

Šta je s glasanjem?

U finalu pravo glasa imaju žiriji i publika iz svih 39 država učesnica. U srazmeri 50/50 će biti izabran i ovogodišnji pobednik.

Žiri iz svih zemalja učesnica ovogodišnje Evrovizije je svoje bodove raspodelio tokom druge generalne probe finala prethodnog dana. Publika će za svoje favorite moći da glasa posle završetka svih nastupa i to glasanje će trajati 15 minuta. Naravno, i Srbija može da glasa za svoje omiljene pesme.

Glasovi žirija biće objavljeni na tradicionalni evrovizijski način – svaka zemlja će u direktnom uključenju saopštiti bodove od 1 do 12. Glasovi publike će saopštiti voditelji i oni će biti objavljeni u zbirnoj (kumulativnoj) vrednosti.

Međutim, glasovi gledalaca će biti saopšteni na isti način kao i 2o19; prvo će biti objavljeno kako je zemlja koja je najlošije prošla kod žirija bila kotirana kod gledalaca, i to će sve tako trajati dok ne bude objavljeno kako je publika kotirala državu koja je najbolje prošla kod žirija.

Ovde pročitajte detaljno o glasanju

Kao što je poznato, nacionalni žiri broji pet članova. Svi oni rangiraju numere prema svom kriterijumu od prve do poslednje, a zatim softver računa prosečan rang za svaku pesmu prema tzv. eksponencijalnom modelu težine glasova, prema kojem će pesme koje kod većine članova žirija budu visoko ili nisko kotirane — uglavnom u tom delu tabele i ostati. To će se činiti tako što će EBU dodeliti „unapred definisane koeficijente“ na svaku rangiranu poziciju. Ti bodovi će počinjati od 12, a zatim se eksponencijalno smanjuju. Npr., pesma koja bude prva na rang-listi kod jednog člana žirija, vredeće 12 poena, drugoplasirana će vredeti „malo manje od 12“, i tako redom do poslednje rangirane pesme u nizu.

Drugim rečima — član žirija koji bude vidno lošije pozicionirao jednu pesmu u odnosu na ostale članove žirija, neće imati jak uticaj na konačan rang ili plasman pesme.

Tako sklopljen konačan rang od jednog nacionalnog žirija daće poene nacionalnog žirija, pa će prvih 10 pesama dobiti 1-8, 10 i 12 poena. Njima će biti pridruženi glasovi publike koji se dobijaju na jednostavniji način — pozicija/rang pesme se određuje na osnovu broja pristiglih telefonskih glasova, a prvih 10 dobija poene 1-8, 10 i 12, koji se potom dodaju na glasove žirija (sistem 50/50).

Suma poena žirija + suma poena publike -> ukupan zbir

Ovakvim sistemom bodovanja se dobija ravnopravniji kriterijum ocenjivanja i izbegava se mogućnost da rangovi publike ili žirija umanjuju značaj ovog drugog.

Šta ako država ne može da dostavi glasove publike ili žirija?

Ako neka država iz bilo kog razloga nije u stanju da dostavi glasove publike ili žirija (neuspešan televouting, odustajanje članova žirija i slično), EBU je u saradnji s nacionalnim emiterom obezbedio reprezentativnu grupu posebno izabranih ljudi koji će zameniti bilo televouting, bilo žiri. Na taj način se u potpunosti obezbeđuje sistem „50/50“ i neće se događati da u slučaju neuspelog televotinga budu uzimani u obzir samo glasovi žirija.

Ko može da bude član žirija?

Žiri treba da ocenjuje vokalni nastup, scenski nastup, samu kompoziciju i originalnost iste, te sveukupni utisak pesme. Sve države se rangiraju, sem one iz koje stučni žiri dolazi. Svaki član žirija glasa u svoje ime, van uticaja drugih članova. Nakon glasanja žirija, njihovi glasovi regularno se proveravaju, a u slučaju bilo kakvih malverzacija ili vidljivih neregularnosti prilikom glasanja, glasovi će biti poništeni.

Postoje određena pravila koja se vrlo striktno poštuju i u vezi su s učešćem u glasanju člana stručnog žirija. Pravila su sledeća:

 • članovi žirija ne smeju biti istog sastava kao u prethodne dve godine;
 • članovi žirija moraju imati najmanje 16 godina na dan glasanja;
 • članovi žirija ne smeju biti zaposleni u bilo kom javnom servisu koji učestvuje;
 • članovi žirija moraju biti iz sveta muzike na bilo koji način;
 • članovi žirija bi trebalo da budu građani zemalja koje predstavljaju;
 • članovi žirija ne smeju biti u sprezi s pesmom ili izvođačem koji predstavlja njihovu zemlju u toj meri da se glasanje ne može izvršiti regularno.

Minulih godina, posmatrajući period od promena sistema u glasanju 2014. godine, članovi žirija su se objavljivali dve nedelje uoči takmičenja. Međutim, takav princip je dovodio do toga da su pojedini članovi komisije bili menjani uoči takmičenja, a najgori skandal se dogodio 2019, kada je EBU zabranio beloruskom žiriju da glasa u finalu zbog toga što su javno iznosili u intervjuima listu svojih favorita u 1. polufinalu, gde su i glasali. Da bi obezbedio rezultat beloruskog žirija za finale, samim tim i odnos 50/50, EBU je sastavio prosek zemalja sa sličnim zapisima o glasanju, ali je taj prosek pogrešno izračunat, pa kasnije ispravljan.

Da se takvi slučajevi više ne bi događali, članovi žirija, kojih će biti 195, raspoređenih u 39 država po pet, ove godine neće biti otkrivani sve do završetka finalne večeri.

Prezenteri glasova

Među prezenterima glasova žirija iz 39 država učesnica naći će se i neka od imena koja su ranije imala veze sa Evrosongom, bilo kao učesnici, prezenteri ili kao glumci iz filmova u vezi sa Evrosongom. U pitanju su:

 • azerbejdžanski pobednički duet iz 2011. godine Eldar Gasimov i Nigar Džamal (Eldar je bio i jedan od prezentera Evrosonga 2012);
 • četvrtoplasirana sa dečjeg Evrosonga 2019. Francuskinja Karla;
 • Gruzinac Oto Nemsadze (2019);
 • Irac Rajan Ošonesi (2018);
 • islandski glumac Hanes Ouli Augustson prerušen u Olafa Jouhansona iz Netfliksovog hit-filma Eurovision Song Contest: The story of fire saga (lik koji je neprestano zahtevao da glavni akteri pevaju pesmu Ja ja ding dong);
 • Izraelka Lusi Ajub (jedan od prezentera Evrosonga 2019);
 • konkurentkinje iz Beča 2015. Letonka Aminata Savadogo (6. mesto u finalu) i Ruskinja Polina Gagarina (2. mesto u finalu);
 • Poljakinja Ida Novakovska (jedan od prezentera dečjeg Evrosonga 2019. i 2020);
 • Portugalka Eliza (2020);
 • Litvanac Andrijus Mamontovas (2006. kao deo grupe „LT United“);
 • legenda švedskog šlagera i evrovizijska pobednica Karola (1983, 1991. i 2006).

Glasove srpskog žirija će saopštavati jedno od najomiljenijih lica RTS-a — Dragana Kosjerina. Ona je to činila svaki put od 2016, izuzev 2017, kada je glasove srpskog žirija saopštavala jedna od članica „Uraganki“ Sanja Vučić.

Dankan Lorens je najpre bio predviđen za prezentera glasova holandskog žirija, koje bi saopštio iz Arene „Ahoy“ da nije bio bolestan, ali pošto jeste, onda će ga na toj funkciji zameniti mlada pevačica Romi Monteiro; biće ovo prvi put još od 2009. da prezenter glasova žirija iz zemlje domaćina saopštava poene sa mesta održavanja Evrosonga.

Specijalan program na Radio Beogradu 1 uoči Evrosonga

Sat vremena uoči Evrosonga, na Radio Beogradu 1 će u 20 časova i 10 minuta biti emitovan specijalan program „Evrosong 2021: Mogli su nas predstavljati“, u okviru kog će biti izvršeno podsećanje na drugoplasirane pesme sa domaćih izbora za Pesmu Evrovizije od početka samostalnih učešća Srbije na Pesmi Evrovizije 2007, pa sve do danas.

Tabela za ocenjivanje
Ako šou pratite u društvu, sa porodicom, drugarima, uz fino piće, grickalice ili večeru, neizbežno je i da svaku pesmu ocenite. Zabavite se, igrajte se uz našu tabelu za ocenjivanje, koju možete preuzeti ovde.
EVROVIZIJA 2021 – TABELA ZA OCENJIVANJE >>

Kako i gde gledati i slušati?

Gledaoci u Srbiji će imati mogućnost da prate finalno veče Evrosonga od 21.00 i to na programima Radio-televizije Srbije, ali i putem video-striminga na:

Komentator finalne večeri za RTS 1 će biti Duška Vučinić, a na Radio Beogradu 1 će finalno veče komentarisati Katarina Epštajn i Nikoleta Dojčinović.

ESC Serbia | Evrovizija.rs želi svu sreću svim takmičarima, naročito našem triju „Hurricane“, a vama, čitaocima, želimo prijatnu i uzbudljivu noć!

17 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Eurosong i grin rum . Dajte Srbi budite Srbi ! Sramota sto RTS prenosi a sa nakaradnom voditeljkom!

 • I da kazem jos nesto: Ni najmanje nemojte da se iznenadite kada nam budu saopstavali 12ice ziri iz sledecih zemalja:
  Velika Britanija
  Rusija
  Nemacka…

  Pazite sta vam kazem, pa se kuckamo sutra. Aj sa srecom nase i Loko Loko…

 • I evo od mene objektivne liste, odnosno kako ja mislim da ce stvarno zemlje da se plasiraju, odnosno predikcija:

  1. Italy Måneskin – Zitti E Buoni
  2. Ukraine Go_A – SHUM
  3. Greece Stefania – Last Dance
  4. Finland Blind Channel – Dark Side
  5. Switzerland Gjon’s Tears – Tout l’Univers
  6. Malta Destiny – Je Me Casse
  7. Belgium Hooverphonic – The Wrong Place
  8. Serbia Hurricane – LOCO LOCO
  9. Bulgaria VICTORIA – Growing Up is Getting Old
  10. Germany Jendrik – I Don’t Feel Hate
  11. Sweden Tusse – Voices – Sweden
  12. Azerbaijan Efendi – Mata Hari
  13. France Barbara Pravi – Voilà
  14. San Marino Senhit – Adrenalina
  15. Cyprus Elena Tsagrinou – El Diablo
  16. Israel Eden Alene – Set Me Free
  17. Norway TIX – Fallen Angel – Norway
  18. Russia Manizha – Russian Woman
  19. Albania Anxhela Peristeri – Karma
  20. Lithuania The Roop – Discoteque
  21. Iceland Daði og Gagnamagnið – 10 Years
  22. Portugal The Black Mamba – Love Is On My Side
  23. Spain Blas Cantó – Voy A Quedarme
  24. Netherlands Jeangu Macrooy – Birth Of A New Age
  25. United Kingdom James Newman – Embers
  26. Moldova Natalia Gordienko – SUGAR

 • Sledi subjektivna lista, odnosno kako bih ja zeleo da bude veceras:

  1. Greece Stefania – Last Dance
  2. Finland Blind Channel – Dark Side
  3. Ukraine Go_A – SHUM
  4. Italy Måneskin – Zitti E Buoni
  5. Switzerland Gjon’s Tears – Tout l’Univers
  6. Serbia Hurricane – LOCO LOCO
  7. Albania Anxhela Peristeri – Karma
  8. Azerbaijan Efendi – Mata Hari
  9. San Marino Senhit – Adrenalina
  10. Belgium Hooverphonic – The Wrong Place
  11. Cyprus Elena Tsagrinou – El Diablo
  12. Israel Eden Alene – Set Me Free
  13. France Barbara Pravi – Voilà
  14. Malta Destiny – Je Me Casse
  15. Portugal The Black Mamba – Love Is On My Side
  16. Germany Jendrik – I Don’t Feel Hate
  17. Spain Blas Cantó – Voy A Quedarme
  18. Russia Manizha – Russian Woman
  19. Netherlands Jeangu Macrooy – Birth Of A New Age
  20. Lithuania The Roop – Discoteque
  21. Bulgaria VICTORIA – Growing Up is Getting Old
  22. Sweden Tusse – Voices – Sweden
  23. United Kingdom James Newman – Embers
  24. Iceland Daði og Gagnamagnið – 10 Years
  25. Moldova Natalia Gordienko – SUGAR
  26. Norway TIX – Fallen Angel – Norway

 • Ne verujem da Švajcarska ima ozbiljne šanse za pobedu. Pesma mi se sviđa i meni Gjon’s Tears nije iritantan, iako je malo odlepršao, otkada ga toliko hvale. Međutim, pesma je overperformed. Stejdžing je bitan, ali ne treba preterivati. To su ovde učinili. Podseća me na stejdžinge, koje su radili za Sergeja. Ne kažem da je katastrofa, ali ipak mislim, da bi svedeniji stejdžing mogao biti znatno efektivniji, nego ovo.

  Dao sam više 5 i 4, tako da ću najverovatnije biti mirne duše, kome god da se posreći večeras.

  Italijani su i ranije često slali pobednike sa Sanrema, iako ne uvek. No, pre su bili sujetni, pa nisu dozvolili, da se izvođači takmiče sa pesmom sa Sanrema, jer je ta, kao, “svetinja”. Dobili su drugu za ESC. Tako Anna Oxa i Fausto Leali, primera radi, nisu išli sa “Ti lascerò” na ESC, već sa “Avrei voluto”. Kada je Toto Cotugno pobedio u Zagrebu, RAI Eurosong nije ni prenosila uživo, tako da su Italijani svoju rođenu pobedu gledali tek u nedelju, kao snimak ;). Ali hajde, nismo zlopamtila ;). Vremena se manjaju. Ja bih voleo da gledam “Concorso Eurovisione della Canzone” iz Rima ili neke od mnogobrojnih drugih monumentalinih metropola Italije.

 • @Slobodan Todorović
  Pasulj sam skuvala, karte pogubila, a kugla se razbila … bas sam trapava.
  Svako ima pravo da veruje u ono sto zeli. Zato me pusti da verujem da je sve namesteno.
  Ja bih pred kraj ovogodisnje Evrovizije pokrenula jednu temu, pitanjem:
  Da li je ESC samo Eurovision Song Contest?
  Ali da pricamo otvoreno.
  Ako moze, ako ne … ne mora.
  Uzivaj u prenosu, ako sto cu i ja uzivati.

 • @Vanja,
  Reci nam, Vanja, onda ko je pobednik, da napišemo odmah vest na sajtu i olakšamo sebi posao večeras. Plus, imaćemo i ekskluzivu.
  Hvala.

 • Favoriti se znaju … Pobednik se vec zna … Mi samo cekamo finis da nam saopste domacina sledeceg ESC-a.
  Mnogo mi je zanimljivije koju poziciju ce na kraju zauzeti nase Uraganke.
  Jos na pocetku sveg ovog ”cirkusa” … rekla sam da nasa pesma ne spada u TOP 15.
  Ziri nas sigurno nece castiti mnogo bodovima, a i sto se televotinga tice, nisam ni tu nesto preterani optimista …
  Ali … najvaznije je da devojke budu URAGAN na sceni … daju sve od sebe u ta tri minuta … i mi cemo biti ponosni na njih. One same su svesne da su celu Evropu zarazile svojim LOCO, LOCO i da ce posle ESC-a biti puno nastupa za njih.
  Licno bih volela da bude iznenadjenja … da se npr. nase plasiraju u top 10, a da vidjenim favoritima neko pomrsi racune … npr. Adrenalina … ili El Biablo … ili omiljena drzava celnika ESC-a … Ukrajna (znamo i zasto) …
  Ali sve cemo to videti i cuti veceras.
  Prijatno!

 • Za razliku od nekih prethodnih godina, smatram da Italija sada ne zaslužuje pobedu. Dopada mi se što jedan od najprestižnijih svetskih festivala koriste kao platformu za odabir svog predstavnika i što šalju kvalitetne pesme iz godine u godinu, ali ove godine ima mnogo boljih pesama od italijanske. Deluje mi da mnogi podržavaju ovu zemlju samo zato što je kladionice favorizuju, a ne zbog toga što im je pesma privukla pažnju. Dok je bila šesta ili sedma na kladionicama, niko je nije pominjao, a sada izbija u prvi plan bez racionalnog objašnjenja. Da se razumemo, jasno bi mi bilo zašto je to tako da je nastup uživo spektakularan, ali nije, bio je mnogo bolji uz orkestarsku pratnju. Večeras navijam za Francusku i Švajcarsku, to su muzički žanrovi koji odgovaraju mom senzibilitetu i koje ću bezrezervno podržati u svakoj situaciji. Ne želim i neću da se priklonim mišljenju većine da bih bio “u trendu”.

 • To je to.. posle 2 godine stiže finale Evrovizije. Uzbuđenje definitivno veće nego što je bilo u utorak i četvrtak i to iz više razloga: u finalu smo i vidim da dobijamo zaista pozitivne komentare sa svih strana, a najviše iz regiona. Moj osećaj mi govori da Malta i Kipar neće pobediti. Plašim se Švajcarske jer je sličan fazon prošlogodišnjem pobedniku, ali je lik i sam nastup dosta čudan. Voleo bih od srca da Srbija uđe u top 10 jer bi to zaista bio uspeh, ali za to će biti potrebno dosta pomoći ako znate na šta mislim. Francuska mi deluje kao dobar kandidat za pobedu ali nisam siguran da će je televoting biti u dovoljnoj meri naklonjen. Žiri sigurno hoće. I dalje ne shvatam favorizovanje Italije. Pesma je dobra ali ne vidim je kao pobednika.

 • NekiTamo,
  Ti slažeš sa mnom ? Ali ti se u mnogim stvarima slažeš sa mnom, ali u jedno se ne slažemo. I zato bolje bi bilo da Italija ili Francuska ne pobedi večeras, a ti znaš zašto. I tvoj drug sa evropskim manirima se delimično slaže sa mnom što je meni dovoljan dokaz da on ipak čita moje komentare.

 • Dosao je i dan finala…
  Uglavnom svi favoriti su dobili od mene visoku ocenu uglavnom peticu,i dalje su mi Italija i Francuska top 2 i bio bih zadovoljan ko god da pobedi.
  Rekoh vec da ne bih voleo da pobedi od favorita nikako Ukrajina a ni Svajcarska.
  Verujem i idalje se nadam da je moguce da dobar plasman recimo zabelezi ipak Bugarska koja je pala nezasluzeno bas nakon svog polufinala,zatim Grcka i Island to su 3 pesme koje zatvaraju moj top 5,dok ostalih 5 zemalja u mojih top 10 su Finska,Rusija,Malta,Belgija i dvoumim see 10. i 11.mesto ali me je Portugalac prijatno iznenadio pa ipak Portugal ulazi u moj top 10 i na 10.mestu mi je.
  Od 10 mesta pa nadalje su mi Svedska prva ispod crte,Svajcarska,Litvanija,UK,Srbija,Kipar,San Marino,Norveska,Izrael,Albanija,dok su mi medju 6 najlosijih ipak Nemacka,Moldavija,Spanija,Holandija,Ukrajina i Azerbejdzan.

 • U rubrici “Iz mog ugla” dajuči 5x ocenu 5, istakao sam svoje favorite. Osim Rumunije koja se izblamirala, preostale 4 zemlje se kotiraju u (pri) vrhu, a dve bore za pobedu, ako je verovati kladionicama.
  Pa, ko će da pobedi?
  Respektabilni niz pobednika je prekinut trijumfom Izraela i Evrovizija se opet zaokrenula malo unazad.
  Hoće li prevagu odneti šablonska struja, koja bi da Evroviziju održava u životu kao izolovani sistem?
  Da li je Evrovizija konzervativnija od San Rema?
  Može li još jednom da se pokaže da je lepota jednostavnosti, jezik koji razume najveći broj ljudi?

  Lično, smoren sam zauvek od tendencioznog igranja na kartu patetike i isforsiranog hvatanja publike u zamku empatije. Verujem u snagu stvaralaštva, iznošenja sopstvenog muzičkog razmišljanja, koje nije namensko, sa rokom trajanja dok se glasanje ne završi.

  E, pa…u to ime, pošto sam svestan da ovo ipak nije godina za Bugarsku, dve struje u meni se koškaju, ali su one ipak jedna celina mog bića, tako da će srce da mi ostane na mestu ako pobede Italija ili Francuska.

  Život je kratak da bi se stajalo u mestu, bez hrabrosti za susret sa drugačijim i novim.
  Život je kratak da bi se trošio na ružno.

  Voilà! Zitti e buoni!

 • Moj konacan poredak (Srbiju nisam ubrajao kako bi se pristrasnost izbegla) je:

  01) Francuska
  02) Malta
  03) Italija
  04) Finska
  05) Belgija
  06) Ukrajina
  07) Island
  08) Azerbejdzan
  09) Rusija
  10) San Marino
  11) Svajcarska
  12) Bugarska
  13) Litvanija
  14) Kipar
  15) Svedska
  16) Albanija
  17) Moldavija
  18) Holandija
  19) Norveska
  20) Grcka
  21) Nemacka
  22) Izrael
  23) Portugal
  24) Velika Britanija
  25) Spanija

  Srecno! Devojke uz vas smo! ❤️

 • @NekiTamo

  Ti to čitaš? Čim vidim nik, scrollujem dalje ;).

  Svima puno sreće u finalu! Nemam jasnog favorita, osim San Marina, ali sumnjam da bi mogli da pobede, jer žiri ne bi takvoj pesmi dodelio visok plasman. Grčka ima loš stejdžing, kao i Malta. Ako pobedi Italija ili Francuska, moćiću da prihvatim.

  Najvažnije je, da se putujući cirkus seli iz Rotterdama. Idemo dalje, nakon krize.

 • Evo nekako dodje pred kraj sezone simbolično da se i složim sa Beobožavateljem haha
  Srbija je svoj cilj ostvarila ušavši u finale pa isto možemo da gledamo rasterećeni i tipujemo na što bolji plasman. U prilog nam ide to što će sva dijaspora i komšijski glasovi biti upućeni ka nama,ali je pitanje za ostale..
  Što se tiče favorita,nikako ne bih voleo da pobede Malta ili Švajcarska zbog prevelike sličnosti sa prethodna dva pobednika,a što se tiče Italije i Francuske,svejedno bi mi bilo ko god pobedi.
  San Marino zatvara šou tako da će biti zapamćeni kod publike,ali je i Italija tu blizu,a i Ukrajina je mamac za mase.
  Producenti cede EfenTix fejkmansu do kraja kolko vidim i baš idu na živce.
  Kod žirija bi Portugal i Belgija trebalo dosta dobro da prodju,a po običaju i la Sued…

 • Srbija je ostvarila svoj cilj, a plasman u finalu i nije toliko bitan. Jedino ako pobedi, ali teško. Ko će biti pobednik Evrovizije ? Kladionice su izdvojili četiri favorita: Italija, Francuska, Malta i Švajcarija.
  Italija na treću pobedu čeka 31 godina, ali ovog puta opasno grize. Ali kao i pre 6 godina, žiri je taj koji može da pomrsi konce. Problem je predstavnika Italije što su bez verzije iz Sanrema koja bila presudna za pobedu na čuvenom festivalu. Ali ako pobedi, Evrovizija sa čarima Sanrema može da zaliči na one Evrovizije iz ˶zlatnog doba˝.
  Francuska na svoju šestu pobedu čeka već 44 godina. To bi bila velika prilika da se izjednači sa Švedskom. Retro balada može da se dopadne žiriju, ali teško da se sasvim dopadne i publici.
  Malta je bez pobede, ali popunjeni izvođači su uvek donosili odlične rezultate. Kompoizicija sa čudnim naslovom veoma teško da pobedi, a previše je retrogradna.
  Švajcarska čeka na svoju treću pobedu 33 godine. Sa jezikom koji je doneo dve pobede, Švajcarci pokušavaju da odnesu pobedu na istim načinom. Izvođač zna da peva, ali kompozicija je prepuna dramatike tako da ne može da pobedi.
  Iznenađenje može da bude San Marino sa takvom brzom kompoziciju. Monako je prva mala država koja je pobedila na Evroviziji. Pa ako može Monako, može i San Marino.
  Ako Italija, Francuska ili Švajcarska odnese pobedu, to bi bila pobeda sa kompozicijom na maternijm jezikom nakon 4 godine. Pobeda Malte ili San Marina bi ponovo održavala dominaciju jednog stranjeg jezika na Evroviziji.