Balkan, Balkan! Zanimljivosti

Evrovizijski promo-diskovi Srbije prvi put predstavljeni u PGP prodavnici RTS Kluba

U PGP prodavnici RTS Kluba u Hilandarskoj ulici, prvi put su predstavljeni svi promotivni kompakt-diskovi sa pesmama Srbije na takmičenju za Pesmu Evrovizije, od kada smo prvi put učestvovali kao samostalna država (2007. Helsinki) i pobedili, pa do ove 2021. godine, kada se nadamo što boljem plasmanu naših „Uraganki“ u finalu 65. Evrosonga.

Izloženi diskovi evrovizijskih predstavnika Srbije su prava eksluziva za domaću publiku.

PGP RTS ih sada prvi put pokazuje javnosti jer ove muzičke materijale i diskografska izdanja najstarija diskografska kuća na Balkanu i RTS ne proizvode za prodaju već isključivo za deljenje medijima Evrope — TV i radio-stanicama, kao deo promotivnog evrovizijskog materijala Srbije na Evrosongu.

Srbija je do sada učestvovala kao samostalna država 13 puta na takmičenju za Pesmu Evrovizije. Jednom smo pobedili (2007, Helsinki, Marija Šerifović, Molitva), jednom bili treći (2012, Baku, Željko Joksimović, Nije ljubav stvar), jednom bili šesti (2008, Beograd, Jelena Tomašević, Oro).

Tri puta u ovih 13 takmičenja pesma Srbije nije prošla u finale (2009 — Marko Kon, 2013 — Moje 3, 2017 — Tijana Bogićević), a 2014. na Evrosongu nismo učestvovali. Za Kijev je 2017. godine u promotivne svrhe realizovana USB datoteka sa pesmom Srbije za Evrosong (In too deep), umesto CD- a, koji je naknadno objavljen.

Svake godine, evrovizijski tim Srbije i RTS se trude da i promo-materijal doprinese afirmaciji naših predstavnika na Evrosongu — i izgledom i sadržajem.Tradicija je da se uradi nekoliko verzija pesme kojom se zemlja takmiči na Pesmi Evrovizije. Tako su, osim na maternjem, na evrovizijskim promo-diskovima redovne verzije evrovizijske takmičarske numere na engleskom i često na jeziku zemlje u kojoj se održava Pesma Evrovizije, a instrumentalna i karaoke verzija su redovne takođe.

Srpski predstavnik koji je na ovim promo-diskovima do sada imao najviše verzija svoje pesme je Marko Kon, sa čak 12 verzija pesme Cipela (postoji čak verzija i na hebrejskom jeziku).

Namenjeni za promociju pesme i zemlje na Evrosongu, ovi CD- ovi su zato neretko i izgledom/dizajnom vrlo atraktivni, osim što sadrže nosače zvuka. Kao i za kompozicije s kojima se Srbija takmiči na Evrosongu, i ova promotivna diskografska izdanja potpisuju renomirani i dokazani kreativci — grafički dizajneri, fotografi i kreativni studiji / produkcije.

Atraktivan evrovizijski promo-materijal predstavnice Srbije na Evrosongu 2007. godine (u beloj boji, tvrdo koričen, kao knjižica, sa 2 CD-a), sa pobedničkom pesmom Molitva Marije Šerifović, izuzetno je tražen među kolekcionarima i fanovima Evrovizije u Evropi i celom svetu, svih ovih godina.

Odmah za njim po „potražnji“ je i CD iz godine u kojoj su Srbija i Beograd bili domaćini Pesme Evrovizije, 2008. godine. Očaravajuće dizajniran buklet plave boje, čiju svaku stranicu krase nežna grafička ornamentika, ispis Oro i lik Jelene Tomašević — pravo je malo umetničko delo: urađen kao knjižica sa 48 stranica, uz CD-a.

Kolekcionari visoko kotiraju i evrovizijski promo-disk Željka Joksimovića iz 2012. godine, koji sadrži čak sedam verzija pesme Nije ljubav stvar; postoji i osma verzija, video-spot uz interpretaciju ove numere na znakovnom jeziku.

Vizuelno, za laike najatraktivnija/najprimetnija su kreativna idejna rešenja u vedrim, jarkim bojama evrovizijskih promo-diskova naše predstavnice iz 2011. Danice Radojičić Nine (omot dizajniran u jarkim bojama, a disk izgleda kao gramofonska ploča) i promo-disk devojaka koje su 2013. branile boje Srbije u Malmeu. Kada otvorite šareni, pastelno žutoružičasti omot diska, „iskače“ vam srce, na kom su njihova tri lika, a unutra su CD i knjižica, uz još mnogo srca.

Stilski najsvedenije i vrlo elegantno a efektno je rešenje evrovizijskog promo-diska za pesmu Kruna, s kojom se za Srbiju 2019. godine takmičila Nevena Božović.

Jedini do sada u srebrnastoj limenoj kutiji „otišao“ je na Evrosong u Oslo (2010) promo CD Milana Stankovića, koji je Srbiju predstavljao s kompozicijom Gorana Bregovića Ovo je Balkan.

Idejno rešenje promo CD-a za naše „Uraganke“ prati estetiku koja je plasirana prilikom predstavljanja odevne stilizacije Sanje, Ksenije i Ivane, na fotografijama Dejana Milićevića. Taj disko glam look prenet je i na evrovizijski promotivni CD naših ovogodišnjih predstavnica na Pesmi Evrovizije u Roterdamu.

Svi evrovizijski promotivni CD-ovi Srbije za Pesmu Evrovizije mogu se pogledati ovih dana u PGP prodavnici RTS Kluba u Hilandarskoj 2, uz poštovanje svih propisanih zdravstvenih mera prevencije i zaštite.

Fotograf: Nikola Ristić RTS

SRBIJA NA EVROSONGU 2007—2021

Marija Šerifović 2007. Helsinki (9 verzija pesme Molitva, na dva promo CD-a)
Pobednička pesma 52.Evrosonga
Tekst: Saša Milošević Mare
Kompozitor: Vladimir Graić

Jelena Tomašević 2008. Beograd (CD sa 5 verzija pesme Oro, dva kompakt-diska)
Tekst: Dejan Ivanović
Kompozitor: Željko Joksimović

Marko Kon 2009. Moskva (evrovizijski promo CD sa 12 verzija pesme Cipela)
Tekst Marko Kon i Aleksandar Kobac
Kompozicija: Marko Kon, Milan Nikolić i Aleksandar Kobac

Milan Stanković 2010. Oslo (4 verzije pesme Ovo je Balkan na disku)
Tekst: Marina Tucaković
Kompozitor: Goran Bregović

Nina 2011. Diseldorf (4 verzije pesme Čaroban na evrovizijskom promo CD-u)
Tekst i kompozicija: Kristina Kovač

Željko Joksimović 2012. Baku (CD sa 7 verzija pesme Nije ljubav stvar)
Tekst: Marina Tucaković i Miloš Roganović
Kompozicija: Željko Joksimović Arr: Ž. Joksimović i Aleksa Aleksov

MOJE 3 2013. Malme (8 verzija pesme Ljubav je svuda na promo.disku)
Tekst: Marina Tucaković
Kompozitor: Saša Milošević Mare

Bojana Stamenov 2015. Beč (9 verzija pesme Srbije Beauty never lies)
Tekst: Leontina Vukomanović i Čarli Mejson
Kompozitor: Vladimir Graić

Sanja Vučić 2016. Stokholm (CD sadrži 3 verzije Goodbye/Shelter)
Tekst i muzika: Ivana Peters

Tijana Bogićević 2017. Kijev (tri verzije pesme In too deep na promo USB-u)
Autori: Borislav Milanov, Joacim Persson, Johan Alkenasi, Lisa Ann-Mari Linder

Sanja Ilić i Balkanika 2018. Lisabon (CD sa 7 verzija pesme Nova deca)
Autori: Sanja Ilić, Tanja Ilić, Danica Krstić i Darko Dimitrov

Nevena Božović 2019. Tel Aviv (na promo-disku je 5 verzija pesme Kruna)
Tekst: Nevena Božović
Kompozicija: Darko Dimitrov

Hurricane 2020. Roterdam (evrovizijski promo-disk sadrži 7 verzija pesme Loco loco)
Tekst: Sanja Vučić
Muzika: Nemanja Antonić
Aranžman: Darko Dimitrov

Oznake