Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Finci i Holanđani krenuli u potragu za narednim predstavnikom

U centru pažnje novog „evrovizijskog potpurija“ nalaze se Holanđani i Finci, koji su krenuli u potragu za novim predstavnikom, tu su, naravno, i naredni domaćini Italijani, kao i nove aktivnosti ovogodišnjih učesnika.

U izdvojenom tekstu možete saznati više o planovima Srbije za 2022, koji će se najviše odnositi na povratak Beovizije.

Olivera Kovačević najavila povratak Beovizije. Konkurs već u junu

🇷🇸 „Uraganke“ i Saša Matić na virtuelnom koncertu 27. maja

Naizgled nespojiva kombinacija, ali, sasvim zanimljiva — naše ovogodišnje predstavnice, članice sastava „Hurricane“, organizovaće u saradnji sa muzičkom striming video-platformom „Juboks“ koncert u saradnji sa svojim kolegom iz pop-folk branše Sašom Matićem. U ovom miksu sentimentalno-emotivnih nota i zapaljive atmosfere će moći da uživaju registrovani korisnici navedene platforme 27. maja sa početkom od 21 sat.

🇫🇮 🇳🇱 Finci i Holanđani krenuli u potragu za narednim predstavnicima

Nakon najave da će Finci svog predstavnika za 2022. godinu 11. put zaredom odabrati preko festivala Uuden musiikin kilpailu, javni emiter YLE je definisao pravila za ovogodišnji konkurs, koji će trajati šest dana, počev od starta nove evrovizijske sezone 1. septembra. Uslovi se oslanjaju na opšta evrovizijska pravila, uz odredbu da svaki pevač ili grupa može da prijavi do tri pesme, od kojih samo jedna ima pravo da uđe u finalni spisak.

Sudeći po najavama koje su Holanđani dali, predstavnik će i 10. put od 2013. biti izabran interno preko javnog konkursa, koji je započet 24. maja, i biće zatvoren 31. avgusta. Naime, javni emiter AVROTROS traži od zainteresovanih izvođača i autora da naprave pesmu koja treba da bude savremena, upečatljiva, autentična i pretpoznatljiva; traži se pesma za sva vremena, po njihovim navodima, pesma koja može da bude primećena, da preživi do zadnjeg momenta, a od umetnika se traži iznošenje lične priče i lične pesme na pretpoznatljiv način.

Selekciona komisija koja će odlučivati o narednom holandskom predstavniku i pesmi sastoji se od šest članova, među kojima se nalazi jedan od prezentera Evrosonga 2021. Jan Smit, kao i holandski evrovizijski komentator Kornald Mas. Prijave se šalju na mejl adresu: songfestival@avrotros.nl. Izvođači mogu da pošalju najviše tri ubedljive numere.

🇮🇹 Firenca, Verona i Sanremo zainteresovani za Evrosong 2022

Trka za domaćinstvo Evrosonga 2022. postaje itekako zanimljiva. Posle Bolonje, Milana, Pezara, Ređo Emilije, Rima i Torina, interes za organizacijom su pokazali i Torino, Rimini, Firenca, Verona, i, očekivano — Sanremo. Dok je uprava Verone izrazila želju da održi takmičenje u tamošnjoj Areni, uz izgradnju pokretnog krova, uprava Sanrema se javio za organizaciju iako ne poseduje odgovarajuću dvoranu za organizaciju iz razloga što očekuju da uslovi organizacije budu slični ovogodišnjim, te da takmičenje izmeste u Teatar „Ariston“ koji bi zadovoljio kriterijume za takav Evrosong. Međutim, male su šanse da će Sanremo biti izabran za domaćina…

🇮🇸 🇩🇰 🇷🇺 🇵🇹 🇨🇿 🇱🇻 🇨🇾 Nove pesme ovogodišnjih učesnika

Za kraj ove rubrike smo ostavili nove pesme ovogodišnjih učesnika, od kojih je većina njih objavljena uoči njihovog odlaska na Evrosong, a manji deo i u toku evrovizijske sedmice. U pitanju su nove pesme Islanđanina Dadija Frejra, danskog dueta „Fyr & Flamme“, ruskinje Maniže, Čeha Benija Krista, portugalske grupe „The Black Mamba“, Letonke Samante Tine, Norvežanina Tiksa, kao i album Kipranke Elene Cagrinu sastavljen od singlova koje je objavljivala prethodnih godina.

Dadi Frejr | Welcome EP

Fyr & Flamme | Kæreste

Maniža | Drži me, Majko Zemljo

Beni Kristo | Miesto (feat. IMT Smile)

The Black Mamba | Crazy Nando

Samanta Tina | I'm the woman

Tiks | Engel, ikke dra

Elena Cagrinu | El diablo — The Album