Evrovizija 2021

Evrovizija 2021 | Ovako izgledaju rezervni nastupi polufinalista

Na evrovizijskom Jutjub kanalu emitovan je prvi deo specijalnog serijala Eurovision Song Celebration: Live-on-tape sa rezervnim nastupima eliminisanih polufinalista.

Nakon što su se slegli utisci sa završenog 65. Evrosonga, Evropska radiodifuzna unija je odlučila da fanovima Evrosonga priušti uvid u rezervne nastupe 37 od 39 učesnika kroz dvodelni specijal Eurovision Song Celebration: Live-on-tape. Kao što već svi evrovizijski fanovi znaju, svih 39 prijavljenih delegacija su imale obavezu da odrade rezervne nastupe njihovih prijavljenih izaslanika uoči roterdamske završnice, a oni bi na evrovizijskoj sceni važili u slučaju da se neko razboleo od korone uoči neke od tri večeri Evrosonga, da nije mogao da doputuje u Roterdam uoči takmičenja, ili da se zarazio u toku proba. To se dogodilo Australijanki Montejn i Islanđaninu Dadiju Frejru; Montejn je uoči takmičenja, u konsultaciji sa delegacijom, odlučila da ne dođe u Roterdam zbog rizika, pa je u konkurenciji ostala sa rezervnim nastupom snimljenim u Sidneju, dok je dva člana Dadijevog benda korona zakačila u toku priprema, pa su, odlukom delegacije, u konkurenciji ostali sa snimkom nastupa zabeleženim na drugoj tehničkoj probi.

Od izvođača se nije tražilo da za potrebe snimanja alternativnih studijskih nastupa naprave scenografiju nalik na onu sa roterdamske završnice, kao što su tu obavezu imali učesnici prošlogodišnje dečje Evrovizije, već im je bilo dozvoljeno da koriste sopstvene scenografske mogućnosti, zbog čega se snimanje alternativnih nastupa odvijalo pod sloganom Open up to variety (Otvori se ka raznolikosti).

Pratioci oficijelnog evrovizijskog Jutjub kanala su u prvom delu mogli ponovo da se podsete Montejninog rezervnog nastupa, a usput i da pogledaju rezervne nastupe preostalih 11 od 12 elimininsanih polufinalista. Jedina koja od eliminisanih polufinalista nije želela da se u emisiji prikaže njen rezervni nastup je Irkinja Lesli Roj, zato što je želela da je pamte po njenom evrovizijskom nastupu iz Roterdama.

Makedonac Vasil Garvanlijev je svoj rezervni nastup snimio u Beogradu, tačnije u RTS-ovom studiju u Košutnjaku, istog dana kada su i naše „Uraganke“ snimile studijski nastup na istom odredištu, Ana Soklič u Ljubljani, a Albina u sportskoj dvorani „Marino Cvetković“ u Opatiji tokom generalne probe za održavanje ovogodišnje Dore na kojoj su članovi žirija raspodeljivali bodove.

Redosled prikazivanja rezervnih nastupa eliminisanih polufinalista je bio sledeći:

 1. Slovenija: Ana Soklič | Amen
 2. Australija: Montejn | Technicolour
 3. Severna Makedonija: Vasil Garvanlijev | Here I stand
 4. Hrvatska: Albina | Tick-Tock
 5. Rumunija: Roksen | Amnesia
 6. Estonija: Uku Suviste | The lucky one
 7. Češka: Beni Kristo | Omaga
 8. Austrija: Vinsent Bueno | Amen
 9. Poljska: Rafal Bžozovski | The ride
 10. Gruzija: Tornike Kipijani | You
 11. Letonija: Samanta Tina | The moon is rising
 12. Danska: duo „Fyr & Flamme“ | Øve os på hinanden

Pred svaki od nastupa su bile emitovane i atmosfere sa snimanja alternativnih nastupa, a na samom kraju je bila emitovana zabavna rekapitulacija koju su napravili fanovi sa snimcima na temu: „Kako ih određena numera pogađa?“. Naravno, iz zabavne rekapitulacije nije izostala ni numera Maps Irkinje Lesli Roj.

Voditeljka programa je bila finska evrovizijska predstavnica iz 2013. Krista Sikfrids, a u drugom delu, između ostalog biće prikazan i rezervni nastup naših predstavnica, članica grupe „Hurricane“, koji je snimljen u studiju RTS-a u Košutnjaku. Jedini nastup koji neće biti prikazan iz kategorije finalista je nastup Britanca Džejmsa Njumana iz istih razloga koje je navela i irska predstavnica.

Oznake

9 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • E da taj YouBox ili kako već…
  Ja iskreno nisam pratio te epizode,znam shocking ali eto sama Evrovizija mi je bila prioritet,a u životu ima i prečih stvari od takmičenja pa se jedva sve stiže..
  Uglavnom mislim da su te epizode došle prekasno,prošo voz,to je bio program za ljude u regionu i dijaspori i svrha prikazivanja istih se i ispunila što je jedino bitno..
  @Crnogorac @Evropljanin nema potrebe da se sad prepucavamo barem mi kao stalni komentatori treba da se održavamo i privlačimo ostale!

 • @Crnogorac

  Nema potrebe da mi ovde očitavaš “Oče naš” 😉 ili da se ponašaš kao princeza na zrnu graška. _*I Z V I N I*_ prijatelju! Niko te nije napao, niti mi je bila namera da te vređam. I ne upoređuj me sa “onom osobom” – tužiću te za uvredu časti ;).

  “Neko vrijeme”? Preciziraj mi to “vrijeme”? Misliš na to, što sam ti odgovorio u vezi optužbi da se Damiano drogirao, iako je test bio negativan i ovo danas? Znači ti znaš bolje od lekara, koji su izvršili analizu krvi? Okej.

  Nije mi bila namera da se osećaš napadnut. Tvoj komentar je glasio ovako: “Kako su licemjerni. Ne brinite Lesley i James, niko ne pamti ni vaše nastupe iz Roterdama, a kamoli da bi ove rezervne ko upamtio…”. Kada ti se nastup na ESCu nije dopao, zašto se onda nerviraš, da nisu odobrili prikazivanje live-on-tape nastupa?! Gde je tu logika? Drugo je da si napisao, da ti je žao, ali čemu taj hejt komentar? Možeš to gledati na taj način, ali to je njihovo pravo. Mene, ako te interesuje, nisu ni on ni ona impresionirali, ali bih svakako voleo odgledati svaki live-on-tape nastup, jer se lako moglo desiti, da po njemu budu ocenjeni. No, kao što kaže stara narodna – koga nema, bez njega se može ili – u prevodu – ponuđen ko počašćen ;). Te pesme će biti izvedene još milion puta, tako da ne bih rekao da bilo šta može da pokvari utisak evrovizijskog nastupa, koji je sam po sebi unikatan.

  Irski nastup je, samo da još jednom navedem, bio itekako zahtevan i inovativan. Pred sam nastup se razbila kamera, pa su je morali menjati. Zato je malo potrajalo, dok nisu počeli. Na probama su mogli samo po dva puta da izvedu nastup, jer nije bilo vremena za treći put, kao kod drugih. Ovo kažem čisto činjenično. Njemu sam dao 2, a njoj 3, tako da … ;).

  Za Hrvatskom cmizdri cela Srbija (nisam mislio na vas lično), ali ja svakako ne. Jeste Albina slatka i fina i hvala joj od srca, što nas je nesebično podržala i reklamirala, ali ja njenu pesmu ne volim. Žao mi je ;). Kostimi su mi na live-on-tape nastupu bili bolji (šeširi itd.). Sam nastup jeste bio zahtevan, ali džaba – pesma mi nije bila neka ekstra. Hrvatska je u devedesetim bila fenomenalna i sinonim za dobru pesmu, ali … davno beše. Desio se sunovrat stečenog ugleda.

  Predpostavljao sam, da je Sanja uplivala u komercijalne vode, zbog finansija. Od alternative na brdovitom Balkanu ne možeš da živiš. Međutim, ja sam se zgrozio kada sam video taj kostim. Neko će reći da sam licemeran i da mi ne bi zasmetalo da je isti kostim odenula neka američka zvezda. Ponavljam da nisam konzervativan, ali to definitivno nije ona.

  Ja sa NekiTamo lepo komuniciram. Valjda imam pravo da postavim pitanje. Sada je i napad što sam pitao odakle mu infomacija da … . O Bogo Gospode. Možda on nešto zna što ja ne znam. Jeste da ovo nije forum, ali nije ni knjiga utisaka – komunikacija je dozvoljena. Ako ne želiš da komuniciraš, vodiš polite chit-chat, ti ostavi svoj post i gotovo. Ja postavljam i pitanja, te odgovaram. Polemika (prazna priča) je jedno, razmena mišljenja je drugo. Još jednom – IZVINI ukoliko si se osetio napadnut, ali zaista nemam ništa protiv tebe.

 • @Evropljanin već neko vrijeme primjećujem izvjesno grub ton dok upućuješ komentare, pogotovo kad repliciraš drugim komentatorima ovdje. Nemoj se čuditi ukoliko te neko svrsta u isti koš sa nekim komentatorima od ranije i jednostavno počne da te ignoriše, kao što ću ja od sada.

  Dakle ti slobodno izražavaš svoje mišljenje, a ako neko drugi napiše da mu se nešto ne dopada a suprotno je tvom mišljenju, odmah je to ,,malograđanski hejt”!? Niko neće zapamtiti irski i britanski nastup osim tebe i eventualno populacija u njihovim državama, tome u prilog ide i plasman koji su ostvarili. Njihov postupak neodobravanja emitovanja alternativnih nastupa je u najmanju ruku licemjeran i jako nezahvalan najprije prema evrovizijskoj publici za koju bi to bio užitak. Da su recimo Maneskin, Barbara, Gjon’s Tears, Destiny, Victoria, Hurricane odbili emitovanje njihovih backup nastupa, isto bi bilo na neki način licemjerno, ali bi bilo i donekle opravdano zbog reakcija na njihove nastupe koji su bili sjajni, pa da se ne pokvari utisak publike. Prema tome, ako su svi oni dozvolili, mogli su i njih dvoje. Čudi me kako od strane EBU-a nisu bili uslovljeni time da ne bi smjeli da odbiju emitovanje alternativnih nastupa zarad ,,postevrovizijskog show-a” na njihovom YouTube kanalu. Jednostavno, ili emitovati sve nastupe, ili ne emitovati nijedan.

  Ne moraš biti bukvalista i da odmah polemišeš sa @NekiTamo kad je pomenuo da su neki iskoristili nastupe sa nacionalnih selekcija. Naravno da nije doslovno mislio tako, već da se sve nanovo snimalo ali da su elementi sa NF-a bili zadržani (scenografija, kostimi itd.). Moram reći da je Albina lošije pjevala na backup nastupu nego na Dori ili u Roterdamu. A za Hrvatskom ,,cmizdrimo” jer je trebalo da se nađe u finalu, pružila je veoma savremen nastup za Hrvatsku kojoj to nije neki običaj ranije bio, a i pjesma vozi. Sigurno je zaslužila da se nađe u finalu umjesto Norveške, ta pjesma i nastup su mi prouzrokovali ,,skip” impuls i bilo je blijedo i neupečatljivo. To su sve subjektivni osjećaji, o kojima ne treba polemisati, ali tvoj komentar da ,,cmizdrimo” je recimo malograđanski.

  Što se tiče Sanjinog kostima na YouBox-u, Sanja je i sama navela da se nekad njena vizija njenog izgleda nekad ne poklapa u Hurricane koncept i da je kroz učešće u grupi željela da prosperira u finansijskom smislu i da je na neki način pomirila alternativu i estradu. Kostim je takav kakav jeste scenski, pitanje je samo ko će to znati dobro da iznese, kao što bi ,,tamo neka Karleuša” svakako znala da iznese sa ukusom.

  Za kraj bih ti poručio da ne upireš prstom bespotrebno ako neko nema mišljenje kao i ti, jer ovaj portal nije namijenjen za debatu, već za razmjenu mišljenja i širenje pozitive povodom show-a koji volimo da pratimo iz godine u godinu. 🙂 #CelebrateDiversity #LoveLovePeacePeace

 • @NekiTamo

  Okej ;). Mnogi izvođači zadrže nastup sa nacionalnog predizbora. Danci ni na Pesmi Evrovizije nisu mnogo promenili. Ana je koristila haljinu, koju je kasnije nosila i na tirkiznom tepihu i pesmu je otpevala u izvornoj verziji. U Rotterdamu je izvela drugačiju, gde je gospel hor solo, koji je pre toga bio samo bonus (na kraju), ubačen u samu pesmu.

  Ne shvatam zašto je nekima, kojima se nisu dopali ni nastupi na Pesmi Evrovizije, sada krivo, što delegacije UK i IRL nisu odobrile prikazivanje njihovih live-on-tape nastupa?! I meni je žao, jer sam naravno želeo da vidim sve nastupe, ali njihovo je pravo da ih ostave u trezoru i ne vidim razloga za malograđanski hejt. Stejdžing Irske će svakako ostati zapamćeno, jer je bio jedan od najzahtevnijih i najinovativnijih u istoriji Pesme Evrovizije.

  U vezi Hrvatske, za kojoj mnogi cmizdre, mislim, ružno je reći i nemoj me pogrešno shvatiti, ali meni je laknulo, kada je ispala. Ne zato što je Hrvatska – ni slučajno. Uvek mi je drago, kada se ex-YU republike dobro plasiraju, Ana mi je bila čak i jedan od favorita, pored Stefanije i Senhit, ali “Tick-Tock” mi je bila bleda, neupečatljiva. Štaviše, čak je prouzrokovala onaj “skip” impulz kod mene, dok su “Amen” i “Adrenalina” terali na “repeat”.

  Inače, da prokomentarišem Hurricaneov YouBox Concert Performance – Sanjin kostim je bio tako neukusan. Dole bukvalo samo gaće, koje su jedvite jade pokrile ono najnužnije. Nisam konzervativan, i ne bi mi smetalo, da je tamo neka Karleuša tako nešto odenula, ali zašto Sanja, koje je pre furala surovu alternativu?

 • @Evropljanin
  Hteo sam da kažem da su Hrvatska,Estonija i Danska imale isti set (koreografija,bina,kostimi itd) sa nacionalnih selekcija uz nove kadrove dakle ne bukv isti,ali dovoljno slični već tada vidjenim,a Ana je samo promenila haljinu kolko mi se čini možda opet i koji kadar.

 • @NekiTamo

  Niko nije koristio nastupe sa nacionalnih selekcija, niti je to bilo dozvoljeno. Odakle ti to? Svaki nastup je snimljen pod nadzorom EBU, ekskluzivno kao live-on-tape perfomance.

 • Odmah nakon Pesme Evrovizije sam se pitao, šta će biti sa snimljenim live-on-tape nastupima. Lepo, da je EBU rešila da nam predstavi sve nastupe u specijalnim emisijama. Tako ćemo moći barem malo da lečimo post evrovizijsku frustraciju i depresiju ;).

  Češki live-on-tape nastup je definitivno bolji od evrovizijskog.

  Da vidimo sutra i nastupe finalista.

 • Slažem se Irci i Britanci arogancija ko i uvek i posle niko nas ne voli….
  Pošto je većina koristila snimke sa nacionalnih selekcija neću ni o kome posebno pričati i samo ću izdvvojiti Hrvatsku koja je poboljšala kadriranje od onog sa Dore i kao nastup bih izdvojio rumunski jer je na ovoj manjoj pozornici postignuta ta intima koja je falila u Roterdamu,a i Roxen mi je zvučala nešto ubedljivije!

 • Kako su licemjerni. Ne brinite Lesley i James, niko ne pamti ni vaše nastupe iz Roterdama, a kamoli da bi ove rezervne ko upamtio…