ESC-potpourri

Beloruski javni emiter dobio privremenu suspenziju. Nove pesme eks-jugoslovenskih zvezda

Taman kad se stišala frka oko Pesme Evrovizije u Roterdamu, krenula je i zanimljiva trka za narednu sezonu. Neke od tih aktuelnosti u vezi sa pripremama za Italiju 2022. vam donosimo u narednim redovima, a na samom kraju vam donosimo i tri nove pesme velikih regionalnih zvezda koje su bile deo Pesme Evrovizije između 1999. i 2014. godine.

🇧🇾 Beloruski emiter privremeno suspendovan iz sistema EBU

Evropska radiodifuzna unija donela je 28. maja odluku da na dve nedelje suspenduje javni emiter BTRC iz sistema Evropske radiodifuzne unije zbog kršenja osnovnih novinarskih postulata zasnovanih na nedovoljno objektivnom i nepristrasnom novinarstvu. Posebno je ovakva kriza došla do izražaja zbog prisilno napravljenih intervjua u prethodnom periodu. Čelnici navedene beloruske državne radio-televizije imaju rok od dve nedelje da odgovore na žalbu, inače će trajno biti suspendovani iz sistema EBU ukoliko ona ne bude usvojena.

Sve navedeno će značiti da Belorusi više neće imati pristup ne samo seniorskom već i dečjem Evrosongu, na kojem su od 2003. godine bili jedina država pored Holandije koja je prisustvovala svakom izdanju.

🇳🇱 🇮🇸 Afrodžek želi da napiše holandsku pesmu za 2022. Članica islandskog benda pozitivna na koronu nakon povratka iz Roterdama

Nakon učešća u revijalnom delu Evrosonga 2021, holandski di-džej Afrodžek je u jednoj televizijskoj emisiji govorio o svojim planovima, otkrivši između ostalog da bi voleo da bude uključen u izradu holandske pesme za narednu godinu.

Nakon osvojenog 4. mesta u roterdamskom finalu, još jedna članica benda Dadija Frejra, pevačeva supruga Aurni Fjoula, bila je pozitivna na koronu nakon povratka iz Roterdama. Tim povodom je na Instagramu istakla da se oseća zdravom, i da je veoma srećna što se vratila u svoju zemlju.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Árný Fjóla Ásmundsdóttir (@arnyfjola)

🇳🇱 Holandski operater T-Mobile istražuje nepravilnost u glasanju

Čelnici holandskog ogranka poznatog telekomunikacionog operatera T-Mobile su izjavili da se trenutno vodi istraga zbog čega su na Evrosongu 2021. odbijeni glasovi pristigli iz te mreže, s obaveštenjem da su glasali izvan predviđenog vremenskog protoka. Na sve to su dodali da još uvek ne znaju šta se dogodilo i istražuju gde bi mogao da bude problem.

🇮🇪 Irci ne znaju šta će raditi za 2022

Šef irske delegacije Majkl Kili izjavio je da irski emiter RTÉ ima u planu da poveri javnosti odluku o predstavniku za 2022, ali da moraju naći isplativ način za povratak televizijske selekcije. Da ovaj komentar ne dolazi slučajno, govori i činjenica da je interni odabir pesme i izvođača naišao na brojne kritike otkako je počeo da se primenjuje 2016. godine, te im je ovakva metoda donela samo jedno finale 2018. godine sa Rajanom Ošonesijem.

Na sve to Kili je dodao da druge države i delegacije ulože znatno više novca u svoje selekcione procese i kreiranje timova, što javni emiter RTÉ ne može u tolikoj meri da priušti jer je način njegovog finansiranja nedovoljno hroničan, te da se ta činjenica nikako ne može zanemariti.

🇲🇹 Malta nezakonito uložila 650.000 evra u učešće na Roterdamu?

Dnevni list Times of Malta je izvestio da je malteški javni emiter PBS uložio više od 650.000 evra u učešće na Pesmi Evrovizije u Roterdamu. Sredstva su podeljena između navedenog javnog emitera i Turističke organizacije Malte, te se očekuje da će se povećati na više od 700.000 evra kada se prebroje svi izdaci.

Za primer se uzima činjenica da je španska delegacija potrošila 508.162 evra za učešće, od čega je 283.125 evra otišlo u plaćanje kotizacije, što je bila rekordna cifra za upravu nacionalnog emitera RTVE.

Turistička organizacija Malte je potrošila 350.000 evra za reklamiranje Destini Čukunjere na društvenim mrežama, ali je novinar lista Times of Malta naveo da je taj budžet prekoračen zbog toga što je malteški emiter PBS uložio dodatnih 300.000 evra kako bi u stranim državama naveo ljude da se klade na Maltu kao pobednika. Zbog toga je malteški ministar Karmelo Abela naredio reviziju potrošnje celog budžeta, navodeći da je njegov deo bio korišćen za manipulisanje kvotama za klađenje.

Tu kritiku je dao i operski pevač Ludvig Galea, koji je u duetu sa Džuli Zahrom predstavljao Maltu u Istanbulu 2004, navodeći da Destini nije ni za šta kriva, da je dala svoj maksimum na sceni, ali da postoje pojedinci koji su „bustovali“ preglede na njenu pesmu Je me casse na Jutjubu i da je priča oko njene favorizovanosti bila veštački naduvana.

🇳🇴 Norvežani otvorili prijave za Melodi Grand Prix 2022

Norveški emiter NRK je 28. maja otvorio prijave za Melodi Grand Prix 2022, koje će se odvijati do 15. avgusta. Pravila se oslanjaju na opšte evrovizijske norme, uz dodatu odredbu da u međunarodnim kolaboracijama treba da bude prisutan bar jedan lokalni autor, te da svaki producent i autor može da pošalje najviše tri pesme.

Kao i u prethodne dve godine, i naredne će se Melodi Grand Prix sastojati iz neutvrđenog broja polufinala i finalne večeri, koje će se emitovati tokom januara i februara.

🇦🇺 🇺🇲 Australijanci odustali od „Azijavizije“, a Amerikanci otvorili konkurs za American Song Contest

Pet godina nakon najavljenog takmičenja Eurovision Asia, australijski emiter SBS je odlučio da povuče planove za navedenu azijsko-okeanijsku verziju Pesme Evrovizije. Iako su postojali napori da se Evrovizija dovede i na taj region, ipak se odustalo od te ideje iz više razloga koje je naveo šef australijske delegacije Džoš Martin: vremenska zona, jezička barijera, politička situacija u tom regionu, kao i kovid-19. Za utehu, Australija ima pravo učešća na originalnoj Pesmi Evrovizije do 2023. godine.

S druge strane, američki emiter En-Bi-Si otvorio je 28. maja konkurs za prvo izdanje American Song Contesta, koji će biti održan naredne godine. Pravo prijavljivanja imaju izvođači iz svih 50 država SAD, pet ostrvskih teritorija: Američke Samoe, Guama, Severnih marijanskih ostrva, Portorika, Američkih devičanskih ostrva, te iz prestonice Vašingtona. Kao i na pravoj Pesmi Evrovizije, pravo učešća imaju izvođači od 16 godina starosti pa naviše, ali ne postoje pravila o tome koliko pesma može maksimalno da traje. Pravo prijavljivanja imaju: solisti, dueti, bendovi i di-džejevi, a sve kompozicije trebaju da budu originalne.

Pedeset i šest izvođača će proći kroz više uvodnih kvalifikacionih rundi, neutvrđen broj polufinala i finale. Pobednika će odabrati gledaoci i žiri muzičkih profesionalaca.

🇮🇹 Bari i Rimini izrazili interes za organizacijom Evrovizije 2022

Želju za organizacijom Evrovizije 2022. su izrazili Bari i Rimini. Bari nema adekvatnu zatvorenu dvoranu, ali zato ima odličan hotelski smeštaj, iste karakteristike je naveo i Rimini, koji je izrazio želju da Evroviziju 2022. organizuje zajedno sa San Marinom i nacionalnim emiterom SMRTV.

🇨🇿 Česi dobili od EBU izuzetak po pitanju jednog člana žirija

Češki evrovizijski portal Eurocontest.cz došao je u posed informacije da bi glasovi češkog žirija mogli da budu uklonjeni zbog saznanja da jedna članica žirija, Tonja Grejvs, ima američko državljanstvo, ali prebivalište u Češkoj više od 20 godina. Međutim, uprava nacionalnog emitera ČT je odgovorila da je taj izuzetak odobren od strane Evropske radiodifuzne unije, iako se kosilo s pravilom da članovi žirija treba da budu državljani Češke Republike.

🇭🇷 🇲🇪 🇧🇦 Nove pesme Nine Badrić, Sergeja Ćetkovića i Dine Merlina

Za kraj potpurija vam donosimo nove pesme nekadašnjih eks-jugoslovenskih evrovizijskih učesnika: Nine Badrić (Hrvatska 2012), Dine Merlina (BiH 1999. i 2011) i Sergeja Ćetkovića (Crna Gora 2014).

Nina Badrić | Ja još uvijek imam istu želju

Dino Merlin | Jedan dan, jedna noć

Sergej Ćetković | Kofer