Balkan, Balkan! ESC-potpourri Gde su, šta rade?

Španci najavljuju ozbiljan pristup Evroviziji. Izmenjen je sastav žirija u izraelskom „Iks faktoru“

Dolaze nam pripreme za Pesmu Evrovizije 2022, a da li Španci i Nemci planiraju da se „uozbilje“ za narednu sezonu?

O tome, kao i o aktuelnostima iz Izraela, Malte, Italije, Ukrajine, Holandije, Gruzije, Hrvatske i sa Kipra čitajte u narednim redovima.

🇪🇸 Španci najavljuju ozbiljan pristup Evroviziji u narednom periodu

Novopostavljeni generalni direktor španskog emitera RTVE Hoze Manuel Perez Tornero, govorio je o planovima ove španske radio-televizije za naredni period, kao i o tome kakvi su planovi po pitanju Evrosonga nakon, za njihove standarde, zabrinjavajućeg 24. mesta za Blasa Kanta. Tim povodom je izjavio:

Evroviziju ćemo shvatiti vrlo ozbiljno. RTVE je jedina španska radio-televizija koja pripada Evropskoj radiodifuznoj uniji, zanima nas događaj i kontakt sa mladima u njihovom evropskom kontekstu.

Sve navedeno označava da će doći do promena u uredništvu emitera RTVE, te da smene neće biti pošteđeni ni sadašnji šef delegacije i urednik zabavnog programa.

Podsetimo, Španiju je u Roterdamu predstavljao Blas Kanto s emotivnom baladom Voy a quedarme, a učešće u finalu je završio na 24. mestu u konkurenciji od 26 finalista, dobivši 6 poena od žirija i nijedan bod od publike, zajedno sa predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva, Holandije i Nemačke.

🇩🇪 Nemci najavljuju reviziju selekcionog procesa za 2022

Šefica nemačke delegacije pri javnom emiteru NDR Aleksandra Volfslast u razgovoru za sajt ESC Kompakt potvrdila je da navedeni emiter trenutno razmatra ideje o tome kako da se izmeni plan odabira nemačkog predstavnika za 2022. Od 2020, Nemci su za interni proces odabira pesme i izvođača koristili specijalan 100-člani žiri, sačinjen od fanova i stručnjaka, a na pitanje zašto ovakva metoda bolje funkcioniše kod Švajcarske nego kod Nemačke, odgovorila je:

Svako objašnjenje bi bilo čisto nagađanje. Činjenica je da isti postupak očigledno dobro funkcioniše u Švajcarskoj, ali nama nije doneo dobar plasman.

Na sve to je Aleksandra Volfslast dodala:

Mislim da je lako razumeti zašto sada samokritično preispitujemo trenutni postupak odabira i razmatramo šta u budućnosti možemo da radimo.

Za Nemce je ove godine pevao Jendrik s numerom I don’t feel hate, ali to nije pomoglo da ostvare neki veći rezultat zato što su drugu godinu zaredom učešće završili na 25. mestu.

🇲🇹 Malta je istu metodu „naduvane favorizovanosti“ koristila i 2019

Nakon izveštaja da se malteška delegacija tokom prethodne Evrovizije sama kladila na pobedu kao delu kampanje za pozitivno izveštavanje, zabeleženo je da je ista metoda bila korišćena i 2019. Za sve to je bio zaslužan član tamošnje delegacije Anton Adard, koji je još 2019. stupio u kontakt sa kockarskim magnatom Jorgenom Fenehom, kako bi mu pomogao u podizanju favorizovanosti Mikele Pače. Iznos potreban za jačanje favorizovanosti Malte na zadnje dve Evrovizije nikada nije bio javno naveden.

Zbog toga je premijer Karmelo Abela odlučio da istraži zašto je javni emiter PBS nezakonito potrošio preko 650.000 evra za učešće Destini Čukunjere na ovogodišnjem takmičenju u Roterdamu.

🇮🇱 Objavljeno je još članova žirija šoua X Factor Israel

Izraelci će svog predstavnika za Italiju odabrati putem šoua X Factor, a specijalizovani sajt Euromix je objavio kompletnu listu članova žirija: pored evrovizijske pobednice iz 2018. Nete, te Aviva Gefena, u žiriju će sedeti i: Margalit Canani, Ran Danker i Miri Mesika. Bilo je najavljeno da će se u žiriju naći i Sajmon Kauel, ali on se povukao zbog nedavnih društveno-političkih dešavanja u Izraelu.

Kao što je ranije najavljeno, nakon završetka šoua X Factor Israel biće organizovan dodatni program na kanalima javnog emitera KAN za odabir pesme. Još uvek nije poznato kako će izgledati.

Podsetimo, u periodu od 2015. do 2020. predstavnik je bio biran putem konkurentskog šoua „Sledeća zvezda“, a način odabira pesme je bio menjan više puta; 2015, 2017, 2018. i 2019. su pesme za pobednika navedenog šoua bile birane interno, 2016. je u sklopu finalne večeri bilo organizovano televizijsko takmičenje za odabir originalne pesme u paketu sa pobednikom, a 2020. i 2021. je pesma za Eden Alen bila odabrana preko televizijskog takmičenja na kojem se prve godine nadmetala sa četiri, a druge sa tri pesme.

🇨🇾 Elena Cagrinu potpisala ugovor za Sony Music Entertainment

Ovogodišnja kiparska predstavnica Elena Cagrinu je potpisala ugovor za svetsku diskografsku korporaciju „Sony Music Entertainment“, a prvi zadatak biće globalna distribucija evrovizijske pesme El diablo. Pored svega toga, planira i brojne međunarodne poduhvate, što uključuje i nastupe u svetskim šou-programima.

To nije ništa neobično zato što je pevačicina diskografska kuća Panik Records od 2019. distributer kataloga diskografske kuće „Sony Music“ za grčko-kiparsko područje.

🇮🇹 Nastup italijanskih predstavnika sa finalne večeri je najgledaniji evrovizijski nastup

Dvanaest dana nakon završetka finalne večeri Evrovizije 2021. pobednički nastup italijanskog benda „Måneskin“ je dospeo na čelo liste najgledanijih evrovizijskih nastupa sa 46,1 milion pregleda. Poredak od 2. do 5. mesta je sledeći:

  • 2. mesto: Lorin | Euphoria (Švedska 2012 — 45, 9 miliona pregleda)
  • 3. mesto: Mons Selmerlev | Heroes (Švedska 2015 — 45,3 miliona pregleda)
  • 4. mesto: Neta | Toy (Izrael 2018 — 44,4 miliona pregleda)
  • 5. mesto: grupa „Lordi“ | Hard rock hallelujah (Finska 2006 — 42,8 miliona pregleda)

https://youtu.be/RVH5dn1cxAQ

🇺🇦 Pevačica benda „Go_A“ nagrađena je prestižnom ukrajinskom nagradom

Pevačica ukrajinskog benda „Go_A“ Katerina Pavlenko dobila je prestižnu ukrajinsku nagradu „Žena trećeg milenijuma“. U obrazloženju se navodi da je učešćem na ovogodišnjoj Evroviziji pozvala na ujedinjenje zahvaljujući inovativnom viđenju etno-zvuka koji je bio jednako voljen i kod starije i kod mlađe generacije.

🇳🇱 Holandski operater T-Mobile vraća novac razočaranim korisnicima

Nakon neregularnosti u vezi sa glasanjem u Holandiji, operater T-Mobile je odlučio da vrati novac svima onima čiji glasovi nisu bili zaprimljeni. Podsetimo, nakon završetka finalne večeri, objavljeno je da je došlo do greške u glasanju u Holandiji, a posle se oglasio T-Mobile, koji je potvrdio da neke SMS poruke nisu bile prebrojane jer su stigle u vreme nakon završetka glasanja.

🇭🇷 Albina dobila priznanje za najboljeg novog izvođača

Na dodeli hrvatskih muzičkih nagrada „Porin“, među onima koji su se okitili nekim priznanjem, našla se i ovogodišnja hrvatska predstavnica Albina, koja je dobila priznanje za najboljeg novog izvođača. Nagradu joj je uručila legendarna Josipa Lisac, a više možete pogledati u videu priloženom ispod:

🇭🇷 🇬🇪 Nove pesme juniorskih i seniorskih evrovizijskih učesnika

Za kraj potpurija donosimo vam nove pesme hrvatskih i gruzinskih evrovizijskih učesnika. Boje Hrvatske brane: Sanja Doležal (Jugoslavija 1987. sa grupom „Novi fosili“) zahvaljujući kolaboraciji sa poznatim pank-rok bendom „Hladno pivo“, Damir Kedžo (2020) i Franka Batelić (2018).

Eksluzivno vam donosimo i novu pesmu Gruzinke Iru Kečkanovi, koja je pobedila na dečjem Evrosongu 2011. kao deo grupe „Candy Music“, koja je u svet odraslih odlučila da zakorači pesmom No jerk around me, koju je napisao ni manje ni više nego višestruki učesnik dečjeg Evrosonga kao kompozitor Giga Kukijanidze.

Hladno pivo i Sanja Doležal | Carpe diem

Damir Kedžo | U nama

Franka Batelić | Preživjet ću

IRU | No jerk around me