ESC-potpourri

DPE 2021 | Započete pripreme u Poljskoj, Nemačkoj i Holandiji

Došao je trenutak kada ćemo početi intenzivno da vas izveštavamo o aktuelnostima u vezi sa pripremama za dečji Evrosong u Parizu. U centru pažnje se nalaze Poljaci, Nemci, Holanđani, Francuzi i Britanci.

Pre dva meseca smo dobili i prvog poznatog učesnika, i to dečaka. U pitanju je Simao Oliveira iz Portugalije, o kome možete više čitati u našem izdvojenom tekstu.

Dečja Evrovizija 2021: Portugalac Simao Oliveira prvi poznati putnik za Francusku

🇩🇪 Nemci odlučuju 10. septembra

Nemački televizijski kanal za decu i porodicu KiKA krenuo je 1. juna u potragu za novim juniorskim evrovizijskim predstavnikom. Prijave za nacionalni zbor naziva Junior ESC — Wer fährt nach Paris? (Dečja Evrovizija — Ko ide u Pariz?) otvorene su 1. juna i odvijaće se do 25. juna preko formulara na sajtu kika.de. Nakon završetka prijava će selekciona komisija odabrati pet talentovanih mališana koji će između 15. i 25. jula snimiti propratne klipove u kojima će poručiti da glasaju za njih. Krajem jula će na sajtu kika.de biti otvorene linije za glasanje, i od petoro polufinalista, biće odabrano troje finalista.

Tri najbolje izglasana kandidata će se na finalnoj večeri 10. septembra u Erfurtu nadmetati sa po dve pesme. Način na koji će biti izglasan pobednik će biti naknadno odlučen.

🇫🇷 🇬🇧 Francuzi krenuli u potragu za predstavnikom, EBU radi na povratku Ujedinjenog Kraljevstva

Nakon objavljivanja grada domaćina za dečji Evrosong 2021, šefica francuske delegacije Aleksandra Rede Amijel je objavila da će odgovorni emiter France Télévisions svog predstavnika za odbranu domaćeg terena ponovo odabrati interno. U potragu za predstavnikom krenuli su 20. aprila.

Tokom održavanja seniorske Evrovizije u Roterdamu, supervizor takmičenja Martin Esterdal je izjavio da se trenutno radi na ponovnom okupljanju kompletne „Velike petorke“ na dečjoj Evroviziji, što podrazumeva i ponovno učešće Ujedinjenog Kraljevstva pod tim imenom. Tim povodom je Esterdal izjavio:

Ukoliko Bi-Bi-Si bude izrazio želju, obratiće se celom Ujedinjenom Kraljevstvu i imaće prioritet.

U prevodu, to znači da autonomne teritorije poput Škotske i Velsa više neće imati pravo prijavljivanja. Vels se takmičio 2018. i 2019, i tada je za takmičenje bio odgovoran emiter S4C, koji posluje u sklopu privatnog emitera ITV, a Škotska je izrazila želju da se takmiči još prošle godine posredstvom autonomnog emitera BBC Alba. Ujedinjeno Kraljevstvo se pod tim imenom nadmetalo između 2003. i 2005. godine, a tada je za takmičenje bio odgovoran emiter ITV.

Izvesno je da ćemo naredne godine, pored Nemačke i Francuske, gledati i slušati i Španiju, a Italija se još uvek nije izjasnila po pitanju povratka.

🇳🇱 Holanđani odredili učesnike finalnog takmičenja zakazanog za septembar

Holandski emiter AVROTROS objavio je listu od 10 mališana koji će biti učesnici nacionalnog finala Junior Songfestival, zakazanog za septembar. Kroz ovaj spektakularan izbor proći će devet devojčica i jedan dečak, od kojih je osmoro raspoređeno u dve grupe, a dvoje će se nadmetati kao solisti. U pitanju su:

  • kvintet u sastavu: Lois, Liova, Džejd, Faje i Soline;
  • trio u sastavu: Mire, Seder i Angelina;
  • Ajana;
  • Prisila.

Imena grupnih podela će dati fanovi pomoću glasanja na društvenim mrežama, a sada odabrani učesnici rade na pesmama s kojima će biti u konkurenciji za odlazak u Pariz. Kako stvari za sada stoje, nakon privremenog banovanja Belorusije, Holanđani će ostati jedini koji su redovni učesnici dečjeg Evrosonga od prvog izdanja održanog davne 2003.

https://youtu.be/WE3pj6ByVE0

🇵🇱 Poljaci održali audicije za novu sezonu „Šanse za uspeh“

Televizija Poljska je 5. i 6. juna održala audicije za novu sezonu televizijskog šoua Szansa na sukces: Eurowizja Junior, putem kojeg će treći put zaredom biti izabran juniorski izaslanik ove slovenske države. Za veliku završnicu biće odabran 21 kandidat, koji će biti raspoređen u tri polufinalne grupe od po sedam, a iz svake od te tri polufinalne grupe će po jedan kandidat otići u veliku završnicu. Kao i u prethodne dve godine, barjakara Poljske saznaćemo u septembru.

Putem šoua „Šansa za uspeh“ je i Alicja Šemplinjska bila selektovana za nesuđenu seniorsku poljsku evrovizijsku predstavnicu za 2020.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Pitam se samo hoćemo li i mi ove godine učestvovati i ako da,hoćemo li ići samo da budemo vidjeni ili ipak da postignemo nešto.
    Ako ne možemo da pošaljemo nešto na nivou ili bolje od “Podigni glas” bolje i da ne idemo jer nam pored jednog poslednjeg i dva pretposlednja mesta ne treba još jedno takvo..