Zanimljivosti

Eurovision Again: Iz Madrida 1969. u treći ciklus podsećanja

Treća sezona projekta Eurovision Again počela je u subotu 19. juna, a čast da otvori ovaj deo serijala dobila je Pesma Evrovizije 1969. koja se održala u španskoj prestonici Madridu.

Kao i prethodna sezona, i ova će zadržati mesečni ritam emitovanja — prvo odabrano finalno veče reprizirano je 19. juna, a naredni zakazani termini su 17. jul, 21. avgust, 18. septembar, 16. oktobar i 20. novembar; svih šest odabranih Evrovizija biće reprizirane sa početkom od 21 čas na zvaničnom evrovizijskom Jutjub kanalu.

U Madridu se takmičilo 16 zemalja, za jednu manje od prethodne. Austrija se povukla zbog političkih razloga, jer je oštro osuđivala zemlju domaćina Španiju zbog diktatorskog predsednika Franka. Čuveni španski umetnik Salvador Dali bio je zadužen za dizajniranje promotivnog materijala za festival, kao i za metalnu skulpturu koja je bila deo scenografije.

Spisak svih učesnika izgleda ovako:

 1. Jugoslavija: Ivan & 3M | Pozdrav svijetu
 2. Luksemburg: Romuald | Cathérine
 3. Španija: Salomé | Vivo cantando
 4. Monako: Jean-Jacques | Maman, maman
 5. Irska: Muriel Day & the Lindsays | The wages of love
 6. Italija: Iva Zanicchi | Due grosse lacrime bianche
 7. Ujedinjeno Kraljevstvo: Lulu | Boom bang-a-bang
 8. Holandija: Lenny Kuhr | De troubadour
 9. Švedska: Tommy Körberg | Judy, min vän
 10. Belgija: Louis Neefs | Jennifer Jennings
 11. Švajcarska: Paola del Medico | Bonjour, bonjour
 12. Norveška: Kirsti Sparboe | Oj, oj, oj, så glad, jeg skal bli
 13. Nemačka: Siw Malmkvist | Primaballerina
 14. Francuska: Frida Boccara | Un jour, un enfant
 15. Portugal: Simone de Oliveira | Desfolhada Portuguesa
 16. Finska: Jarkko & Laura | Kuin silloin ennen

Prvi put u istoriji pobedu su podelile četiri države: Francuska, Holandija, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Tada još uvek nije postojalo pravilo šta se dešava u slučaju da dve ili više zemalja dobiju isti broj poena, tako da su izvođači iz sve četiri zemlje proglašeni za pobednike nakon što su osvojili po 18 poena.

Francuskoj je to bila već četvrta pobeda, a Holandiji treća; Ujedinjenom Kraljevstvu i Španiji druga, s tim da je Španija tada bila jedina zemlja koja je uzastopno pobedila.

Da je postojalo pravilo da se pobednik odlučuje po principu koji je kasnije važio, a to je da pobednik bude zemlja sa najvećim brojem visokih ocena ili ona koja je dobila poene od većeg broja zemalja, u tom slučaju ukupan pobednik te godine bila bi Francuska. Ovaj događaj je ostao presedan koji se do dan danas nije ponovio, iako smo imali u kasnijoj istoriji slične izjednačene rezultate.

Postoje izveštaji da je domaćin programa Laurita Valenzuela pre početka takmičenja pitala kontrolora glasova EBU Kliforda Brauna šta će se desiti ako rezultat na kraju bude izjednačen. On joj je samo kratko odgovorio da to nema šanse da se dogodi, ali kako se to ipak dogodilo, ona se u tom trenutku nervozno nasmejala i na oba jezika, španskom i francuskom, pitala gospodina Brauna da joj odgovori ko je zapravo pobednik.

Postojao je još jedan problem. Kako su bile namenjene samo četiri medalje, za pevača i tri autora pobedničke pesme (kompozitora, tekstopisca i aranžera), zbog činjenice da smo imali četiri pobednika, medalje su dodeljene samo pevačima.

Zbog ovog „incidenta“, četiri zemlje su odlučile da bojkotuju takmičenje 1970. godine: Norveška, Finska, Švedska i Portugalija. Uprkos svemu, način glasanja nije promenjen ni 1970. godine, a u Amsterdamu je učestvovalo samo 12 država.

Jugoslaviju je na takmičenju 1969. godine predstavljala zagrebačka grupa „4M“, koja je nastupila pod imenom „Ivan & 3M“, jer je i dalje važilo pravilo da ne mogu da učestvuju grupe. Oni su pevali pesmu Pozdrav svijetu i sa 5 osvojenih poena podelili su 13. mesto sa Italijom.

Od ostalih zanimljivosti vredi spomenuti da je španska predstavnica prouzrokovala pravo komešanje u publici tokom izvođenja svoje pesme. Tada nisu bile dozvoljene koreografije, a ona je prilično zanosno plesala uz svoju pesmu. Osim toga, njena haljina bila je sačinjena od porcelana koji je težio čitavih 14 kg! Četiri decenije kasnije, fanovi širom Evrope proglasili su Salome za najgore odevenog ženskog izvođača na Pesmi Evrovizije.