Zanimljivosti

Munjevito osvajanje sveta: Kako se „Måneskin“ kotira na svetskim top-listama

Nakon pobede na ovogodišnjem Evrosongu u Roterdamu, interesovanje za pobednički italijanski bend „Måneskin“ je poraslo više nego za bilo kojim ostalim ovogodišnjim evrovizijskim učesnikom! Toliko da su čak i neke njihove stare pesme tek sada počele da osvajaju svet! Naravno, ni Srbija nije pošteđena ovakvog „ludila“!

Pre svega, treba priču započeti time kako se njihova evrovizijska pobednička pesma Zitti e buoni kotirala na platformama „Spotifaj“ i „Epl mjuzik“. Na „Spotifaju“ je ova numera bila prva po slušanosti u Belgiji, Bugarskoj, Estoniji, Finskoj, Grčkoj, Islandu, njihovoj domovini, Letoniji, Litvaniji, Holandiji, Norveškoj, Rumuniji, Rusiji, Švedskoj, Švajcarskoj i Ukrajini; vicešampionsku poziciju je zauzela u Austriji, Nemačkoj i Portugaliji, a bronzano odličje u Poljskoj; 5. poziciju је zauzela u Izraelu i Slovačkoj, šestu u Danskoj, a solidne ili loše plasmane na nacionalnim listama su zabeležili u Španiji (8. mesto), Ujedinjenom Kraljevstvu (12. mesto), Irskoj (16. mesto), Turskoj (21. mesto), Francuskoj (59. mesto), Urugvaju (164. mesto) i Australiji (169. mesto).

Kad se sve ovo skupi, na globalnoj listi je ta numera bila deveta po slušanosti!

Što se „Epl mjuzika“ tiče, pesma Zitti e buoni se našla na čelu nacionalnih lista u: Srbiji, Azerbejdžanu, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Estoniji, Finskoj, Italiji, Litvaniji, na Malti, Rumuniji i Sloveniji; 2. mesto je zauzela u Jermeniji, Grčkoj, Letoniji, Luksemburgu, Moldaviji i Ukrajini, a treće u Austriji, Norveškoj, Poljskoj, Rusiji i Švedskoj. Ostali bolji plasmani su: tri četvrte pozicije u Holandiji, Severnoj Makedoniji i Švajcarskoj, jedna peta u dalekom Turkmenistanu, te jedna šesta u Belgiji. Ostali vredni plasmani su: 11. mesto u Mađarskoj i na Islandu, 12. mesto u Mauritaniji, 15. mesto u Kazahstanu i Kirgistanu, 20. mesto u Češkoj i Španiji, 22. mesto u Portugaliji, 26. mesto u Slovačkoj, 31. mesto u Danskoj, 34. mesto u Irskoj, 40. mesto u Bahreinu, 61. mesto u Turskoj, 63. pozicija u Izraelu, 83. pozicija u Ujedinjenom Kraljevstvu, 112. mesto u Kataru, 125. pozicija u Kuvajtu, pozicija niže u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i 160. mesto u Mjanmaru.

Potom su i njihove stare pesme, najviše one ispevane na engleskom, počele da osvajaju svet. Najpre je numera I wanna be your slave na britanskoj top-listi singlova svoj život 14. juna započela na 8. mestu, a već 20. juna se prebacila na poziciju iznad! Navedena kompozicija je na Bilbordovoj Hot 100 listi singlova svoj život započela na 32, pa potom se popela na 29. mesto. Tada je započela borba između ovog italijanskog rok-kvarteta i još jedne mlađane pop zvezde, 18-godišnje Amerikanke koja je obeležila 2021. u kategoriji novih izvođača — Olivije Rodrigo.

Gledajući poretke u ostalim evropskim državama, i posmatrajući borbu između benda „Måneskin“ i navedene Olivije Rodrigo, na irskoj top-listi singlova se Olivija smestila na prvu, a „Måneskin“ na petu, 11. i 32. poziciju s numerama Zitti e buoni (5. mesto), Beggin’ (11. mesto) i I wanna be your slave (32. mesto). U Holandiji su sve tri navedene numere zauzele pozicije između 2. i 4. mesta, dok je Olivija i dalje prva; ista je situacija sa Olivijom i na top-listi austrijskog radija Ö3, gde su numere I wanna be your slave i Beggin’ zauzele 2. i 3, a Zitti e buoni 9. mesto. Na norveškoj VG-listi je Olivija opet prva, a „Måneskin“ su zauzeli: 2. mesto sa I wanna be your slave, 6. sa Zitti e buoni, a 7. sa obradom Beggin’.

Obrada Beggin’ je druga pesma koja je uspela da se nametne publici — na „Spotifaju“ je zauzela 1. mesto na globalnoj top-listi najslušanijih, na nemačkoj top-listi je stigla takođe na 1. mesto, kao i na 7. poziciju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kako bi celokupan ovaj uspeh bio zaokružen, govori i činjenica da su bar na „Spotifaju“ uspeli da pobede do sada nedodirljivu relikviju među novim otkrićima Oliviju Rodrigo, dok se Britanac Ed Širan smestio na 3. mesto s aktuelnim singlom Bad habits. Međutim, Olivija Rodrigo je sa hitom good 4 u svojih 500 miliona strimova nagurala za veoma kratko vreme, zbog čega je navedena numera postala najbrže slušana u istoriji „Spofitfaja“.

Koliko Srbija, Poljska i Švedska vole „Måneskin“?

Najveći problem je u tome što Srbija nema zvaničnu top-listu singlova kao mnoge evropske države, ali, merodavan pokazatelj cele te priče je činjenica da je numera I wanna be your slave 16. juna od strane slušalaca beogradskog Radija 202 proglašena za „Hit nedelje“, a takođe, oni su i neizbežan segment muzičkog programa ovog vremešnog, a uvek mladog beogradskog radija, koji posluje u sistemu Radio-televizije Srbije.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Radio Beograd 202 (@beograd202)

Na sve ovo vredi dodati da su imali i primećene nastupe u Švedskoj i Poljskoj. U Švedskoj su nastupali u popularnom sezonskom karavanskom programu Lotta på Liseberg, na kom su izveli I wanna be your slave i Zitti e buoni, dok su nastupom na poljskom festivalu SuperHit u Sopotu šokirali tamošnju javnost zbog vrele razmene poljubaca između muških članova benda Damjana Davida i Tomasa Rađija prilikom izvođenja pesme I wanna be your slave.

Ovim su članovi benda nagovestili lepu međunarodnu karijeru koja će trajati sve dok bude bilo interesanata. A verujemo da će ih biti sve više i više u godinama koje su pred nama, jer članovi „Måneskina“ su još uvek mladi i ne bi trebalo tako brzo da odustanu od svoje novostečene popularnosti.

Oznake