Balkan, Balkan! Gde su, šta rade?

„Uraganke“ snimile spot na Zanzibaru. Nevena Božović objavila trudnoću i novu pesmu

Dok odmor traje, u ovom letnjem potpuriju donosimo vam aktuelnosti nekadašnjih evrovizijskih učesnika u vidu plasmana novih pesama i najave koncerata.

🇷🇸 „Uraganke“ plasirale novu pesmu

Naše ovogodišnje predstavnice, članice trija „Hurricane“, oduševile su svoje fanove prvim postevrovizijskim singlom Do neba. Oko kompozicije i aranžmana pobrinuo se njihov stari saradnik Darko Dimitrov, dok se za tekst pobrinula jedna od članica ovog devojačkog benda Sanja Vučić uz pomoć Aide Baraku. Atraktivan spot u režiji Vedada Jašarevića je sniman na Zanzibaru.

🇷🇸 Nevena Božović objavila trudnoću i novu pesmu

Beogradski tabloidi su nakon objave prethodnog singla Nevene Božović Ljubi pokrenuli priču o tome da navedena pevačica čeka dete sa svojim suprugom, budvanskim pilotom Nikolom Ivanovićem. Višenedeljna nagađanja je potvrdila u razgovoru za Politikin kultni časopis „Bazar“ za koji je dala ekskluzivan intervju šest nedelja pred porođaj u okviru kog je otkrila da čeka devojčicu kojoj će dati ime Anka.

Sve ovo je bio svojevrsan filter za plasman pevačicinog narednog singla Ne čuješ me, koji je bržeg ritma, inspirisan disko i sint-pop zvukom osamdesetih. Aktuelan singl je komponovala sâma pevačica na tekst Vladimira Danilovića, dok se oko aranžmana i produkcije pobrinuo Nevenin stari saradnik Darko Dimitrov.

Nakon porođaja, Nevena neće imati puno vremena za odmor zato što će je čekati objava još novih pesama koje će do kraja ove ili početka naredne godine biti uobličene u album.

🇲🇰 🇫🇷 🇨🇾 🇬🇷 🇭🇷 🇪🇪 Šta se novo sluša u ostalim državama?

Nakon što smo izdvojili pesme grupe „Hurricane“ i Nevene Božović, red je došao da vam predstavimo i još neke nove pesme nekadašnjih evrovizijskih učesnka. Boje Balkana brane: Danijel Kajmakoski (Severna Makedonija 2015), Stefanija (Grčka 2020. i 2021), Elena Cagrinu (Kipar 2021) i Boris Novković (Hrvatska 2005). S druge strane nalaze se ovogodišnja vicešampionka Barbara Pravi iz Francuske, kao i Šveđanin Viktor Krone, koji je na Evrosongu 2019. zastupao Estoniju.

<strong>Danijel Kajmakoski | <em>Glumim da volim</em></strong>

<strong>Stefanija | <em>Mucho calor</em></strong>

<strong>Elena Cagrinu i Dimitris Tatarakis | <em>Telika i zoi sinehizetai</em></strong>

<strong>Boris Novković | <em>Ljeto je</em></strong>

<strong>Barbara Pravi | <em>Le jour se lève</em></strong>

<strong>Viktor Krone | <em>Waiting on your love</em></strong>

🇷🇸 Zdravko Čolić u Kragujevcu 4. septembra ako epidemiološke okolnosti dozvole

Sedamdesetogodišnji Zdravko Čolić, velika eks-jugoslovenska muzička zvezda i jugoslovenski predstavnik iz 1973, najzad će u Kragujevcu na prostoru Kneževog arsenala zapevati 4. septembra ako epidemiološke okolnosti budu to dozvolile. Naime, iako su pre 21. juna popuštene ionako stroge mere kriznog štaba u cilju suzbijanja kovida-19, dešavalo se i to da je u roku od godinu dana koncert četiri puta bio pomeran. Prvo je bio zakazan za 20. jun minule godine, potom pomeren za 22. avgust, nakon toga je usledelo treće odlaganje za 19. jun tekuće godine, ali, pošto pre 21. juna nije bilo moguće popuštanje mera, onda je koncert ponovo pomeren, i to za 4. septembar.

No, sve ovo treba uzeti sa dozom rezerve jer trenutno je na snazi delta soj virusa korona, pa, ako pre početka septembra budu ponovo donesene stroge mere, sve u zavisnosti od toga kako će se epidemiološka situacija odvijati, onda će koncert ponovo biti odložen.

Ovu godinu Čola neće pamtiti baš nešto po najboljem jer su mu u doba korone preminula dva bitna dugogodišnja člana njegovog pratećeg benda — bubnjar Dragoljub Đuričić i pijanista Aleksandar Banjac.