ESC-potpourri

DPE 2021 | Holanđani objavili takmičarske pesme. Makedonci se vraćaju

U ovom „evrovizijskom potpuriju“ vas izveštavamo kako se za dečji Evrosong u Parizu pripremaju Severna Makedonija, Holandija, Italija, Poljska, Španija i Nemačka.

🇲🇰 🇮🇹 🇪🇸 Severna Makedonija se vraća, Italija produžava odsustvo

Nacionalni emiter Severne Makedonije MRT objavio je da se Severna Makedonija vraća na dečji Evrosong nakon prošlogodišnje pandemijske pauze. Biće ovo 16. put da gledamo naše susede na najvećem takmičenju talentovanih mališana, a način na koji će biti izabrani pesma i predstavnik biće naknadno određen. Time su se Makedonci pridružili Irskoj i Portugaliji, koji su se isto na takmičenje vratili nakon pandemijske pauze.

Biće ovo prvi put nakon 2016. da država koja je pobedila prethodne sezone na seniorskom Evrosongu ne ide na dečje takmičenje, i to sve zbog Italije, koja je odlučila da produži pauzu, navodno zbog toga što je dečji Evrosong takmičenje koje zahteva dugu pripremu koju su trebali da započnu još tokom prolećnih meseci, a nisu to učinili.

Nakon objave izbornog mehanizma za seniorsku Evroviziju 2022, španski emiter RTVE je objavio da će i treći put zaredom biti deo dečjeg Evrosonga. Time se broj prijavljenih za sada prijavljenih delegacija za decembarsku završnicu povećao na 11.

Povratak su odbili: Rumunija, Slovenija, Grčka, Litvanija, Belgija, San Marino, Izrael, Moldavija, Danska i Švedska. Debitantsko pojavljivanje je odbila Estonija.

🇳🇱 Veliko holandsko finale 25. septembra. Objavljene takmičarske pesme

Holandsko nacionalno finale Junior Songfestival biće održano 25. septembra. U periodu između 23. juna i 14. jula su prezentovane sve četiri potencijalne pesme koje će se boriti za odlazak u Franucsku. U pitanju su:

 • Ajana | Mata sugu aō ne
 • kvintet „Melody“ | Niet wat vrienden doen
 • Prisila | Be alright
 • trio „Sh!ne“ | A million little lights

Sve pesme možete poslušati u sklopu plejliste priložene ispod, koja obuhvata pregled cele ove sezone:

https://youtube.com/playlist?list=PLbJapjaY6H6DvQ78RxZc98zUWh0cGqxpn

🇵🇱 Poljaci odlučuju 26. septembra

Kao i u prethodne dve godine, i ove će Poljaci svog juniorskog evrovizijskog aduta izabrati putem televizijskog šoua Szansa na sukces: Eurowizja Junior (Šansa za uspeh: dečja Evrovizija), koji će se ove sezone, baš kao i u prethodne dve godine, emitovati u nedeljnom ritmu između 5. i 26. septembra. Kao i u prethodne dve godine, i ove će kroz šou proći 21 kandidat koji će se kroz tri polufinalne emisije boriti za isto toliko mesta koje vode u finalnu emisiju 26. septembra.

Kroz tri polufinalne emisije, koje će biti snimane krajem jula i početkom avgusta, proći će ukupno devet članova žirija (po tri različita u svakom od tri polufinala), a po jedan iz svake tri epizode će se vratiti na tu poziciju za finalnu emisiju 26. septembra. U finalnoj emisiji će odluku o pobedniku donositi gledaoci i žiri u omeru 50/50. U slučaju izjednačenih rezultata, presudni će biti glasovi gledalaca.

Portal Eurowizja.org je došao u posed informacije kojih sedam od devet profesionalaca će proći kroz žiri „Šanse za uspeh“: Kleo (seniorska poljska evrovizijska predstavnica iz 2014), Viki Gabor (juniorska evrovizijska pobednica iz 2019), Ala Trač (poljska juniorska evrovizijska predstavnica iz 2020), Ida Novakovska (jedan od prezentera dečjeg Evrosonga 2019. i 2020), Marila Rodovič (muzičarka i članica žirija na nekoliko poslednjih seniorskih Evrovizija), Miša Kostrževski (plesač i član žirija u šouu You can dance) i Rej Vilson (škotski muzičar).

🇩🇪 Nemci odabrali pet polufinalista

Nemački kanal za decu i mlade KiKA odredio je listu od petoro onlajn polufinalista nacionalnog izbora Junior ESC – Wer fährt nach Paris? (Dečja Evrovizija – Ko ide u Pariz?) čija će velika završnica biti održana 10. septembra u Erfurtu. Za tri mesta koja vode na finalno takmičenje boriće se:

 • Marta – desetogodišnja devojčica iz Bad Salcufena koja je opsednuta pevanjem i plesom;
 • Anjali — jedanaestogodišnja devojčica iz Ešborna koja, pored pevanja, voli i prirodu i jahanje konja;
 • Jike — jedanaestogodišnji dečak iz Berlina koji, osim što peva, svira klavir i gitaru;
 • Paulina — dvanaestogodišnja devojčica iz Koblenca, više puta nagrađena na takmičenjima mladih muzičara;
 • Emili — trinaestogodišnja devojčica iz Homburga koja svira trubu i ima svoj bend.

Od njih petoro, tri najbolja će se kvalifikovati za finale na kojem će se gledaocima predstaviti sa po dve potencijalne kompozicije.

Glasanje za petoro odabranih odvija se preko formulara na sajtu Kika.de.

5 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Mislim da će u Holandiji to biti izbor između Ayane i grupe Sh!ne. Lično bih više volio da to bude Ayana, s obzirom na to da autor numere koju izvodi Sh!ne nije bio nešto inovativniji u odnosu na prošlu godinu kad je pisao pjesmu za grupu Unity, koja je na kraju i predstavljala Holandiju. Već viđeno – grupa, slatka pjesmica, višeglasje i harmonije. Ne bih imao ništa protiv ni da oni pobijede, ali moj ,,glas” ide Ayani, iz navedenog razloga.

 • @NekiTamo

  Upravo sam procitao da Je Srbija potvrdila ucesce i raspisala konkurs za DE! Pa znas kako ja se slazem sa tobom donekle jesmo puno podbacili u poslednje vreme mislim da bi bilo lepo da imamo jedno nacionalno finale sa vise ucesnika kompozitora tekstopisaca i da bi mogli da se vratimo starim rezultatima i mislim da je RTS najvecu gresku napravio kad se povukao sa ovog takmičenja posle fenomenalnog treceg mesta Sonje Skoric 2010 godine a taman smo bili u vrhu i krenuli lepo ali ja se nadam da ce se plasman Nevene Bozovic i Sonje Skoroc barem jos jednom ponoviti ili ako je moguće biti prevazidjen! P. S. Inace iskreno ja mislim da trebamo da imamo predstavnika na DE bez obzira na sve jer ipak ova nasa zemlja ima mnogo talentovane dece koja bi svoj talenat negde trebala prikazati. A

 • Ja nemam više nikakva očekivanja što se tiče nas na DE…
  Mene više brine to što je Olivera najavila da bi konkurs za Beoviziju bio otvoren još pre mesec dana,a o tome još nema nikakvih vesti što ne pokazuje nikakvu želju za drasticnim napretkom..
  Da mi je samo pola sata da provedem u priči sa ljudima zaduženim za učešće Srbije na DE i Evroviziji i da dobijem neke odgovore…

 • @Marko Gvozdenović
  Verovatno se čeka da Graja i Leontina opet naprave neku mućkalicu pa da eventualno pošalje,ali pošto do sad nije bilo vesti o konkursu vrv će ili biti interno odabrano ili se povlačimo što mislim da bi bilo rezonski nakon niza osrednjih i loših plasmana..