ESC-potpourri

Španci obnavljaju festival u Benidormu, Italijani Sanremo u starom terminu

Nakon dužeg vremena, donosimo vam novi „evrovizijski potpuri“ o tome kako se Španci, Italijani, Maltežani, Francuzi, Grci, Albanci, Sanmarinežani, Švajcarci i Šveđani pripremaju za Italiju 2022.

🇪🇸 Španci aduta za 2022. biraju putem obnovljenog festivala u Benidormu

Nakon što je Hoze Manuel Perez Tornero postavljen za novog generalnog direktora španskog emitera RTVE, najavio je da će navedeni državni radio-televizijski sistem Evroviziji pristupati ozbiljnije u budućnosti nego što su to činili poslednjih nekoliko godina. Prvi korak koji je načinio jeste smena dosadašnje urednice zabavnog programa Tonji Prijeto, te postavljanje Ane Marije Bordas, dosadašnje šefice delegacije, na tu funkciju. Prema skorim najavama, u dogledno vreme biće imenovan i novi šef španske evrovizijske delegacije.

Nakon toga je Tonji Prijeto, gostujući u mesečnoj emisiji RTVE Responde, koja se bavi kritikama gledalaca na program dotične španske radio-televizije, odgovorila po pitanju smene i 24. mesta za Blasa Kanta u Roterdamu da „RTVE već godinama ulaže puno truda u učešće i nastup na evrovizijskoj sceni“, te da se ne slaže sa gledaocima na osnovu konstatacije da je nastup bio loš zbog toga što su angažovali profesionalce s međunarodnim iskustvom i znanjem koji su sarađivali i sa drugim evrovizijskim učesnicima, te ostvarili bolje rezultate od poslednjeg španskog izaslanika.

Posle svega toga, sredinom jula krenula su nagađanja na temu da će predstavnik biti izabran preko za tu priliku obnovljenog festivala u priobalnom gradu Benidorm nakon najave da će u tom gradu 22. jula biti objavljeni planovi za 2022. Naravno, te najave su se i obistinile, te je u 12 časova i 30 minuta na konferenciji za medije potpisan ugovor između navedenog javnog emitera RTVE, preduzeća Generalitat Valenciana i grada Benidorma o saradnji na realizaciji nacionalnog izbornog festivala za Evrosong 2022. Ukoliko u ovoj sezoni rezultati budu bili zadovoljavajući, saradnja će biti produžena navodno na još dve do četiri godine. U ovom slučaju, RTVE neće biti odgovoran za organizaciju, već će kao tehnički partner biti obavezan da obezbedi pesme, produkciju i emitovanje festivala. Navedenoj konferenciji je prisustvovala i Rut Lorenzo, koja je Španiju poslednja uvela u prvih 10 pre sedam godina u Kopenhagenu.

Obnovljeni festival u Benidormu, nazvan Benidorm Song Festival, biće koncipiran nalik na kultni čileanski festival Viña del Mar; dakle, biće u potpunosti usmeren ka mlađoj publici, a najavljuju se i: raznovrsna ponuda kompozicija, kao i spoj aktuelnih imena sa tamošnje muzičke scene i mladih nada. Razmatraju se dve lokacije za njegovu organizaciju: predviđena je dvorana Benidorm Palace, kapaciteta do 1.600 mesta, ali nije tajna da se u obzir uzima i druga, veća lokacija, koja se drži u tajnosti.

Takmičarske kompozicije biće odabrane putem javnog konkursa koji će uskoro biti otvoren, a kako bi se podigao interes publike za Evrovizijom, potencijalne pesme koje će se boriti za odlazak u Italiju biće prezentovane već ove jeseni. Velika spektakularna završnica s dve polufinalne i finalnom večeri biće održana tokom januara, a odluku o finalistima i pobedniku će donositi glasovi stručnog žirija i gledalaca u odnosu 50/50.

Festival u Benidormu je prvi put bio održavan između 1959. i 2006. godine, računajući i kraće i duže prekide, a nije tajna da je to bio još jedan festival organizovan po uzoru na legendarni Sanremo.

🇮🇹 🇲🇹 Sanremo u starom terminu. Maltežani planiraju povratak klasičnog izbornog festivala

Nakon što je ove godine italijanski selekcioni fesitval Sanremo bio održan u prvoj sedmici marta zbog pandemije kovida-19, italijanski javni emiter RAI će se u narednoj godini vratiti starom terminu organizacije — u prvoj sedmici februara. Takođe, urednik programa kanala RAI 1 Stefano Koleta potvrdio je da Amadeus više neće biti umetnički direktor festivala, te da će produkcije realizacije Sanrema i Evrovizije biti razdvojene.

Iako je malteški emiter PBS obnovio prava na X Factor, te će ove jeseni biti emitovana treća sezona tamošnje verzije ovog planetarno popularnog muzičkog rijalitija, ipak je uprava navedene radio-televizije odlučila da razdvoji X Factor i Evroviziju za narednu sezonu i vrati se klasičnom izbornom takmičenju izvođača i novih pesama kao selekcionoj metodi za Evrosong, prvi put nakon 2018. godine. Detalji o izboru za malteškog predstavnika biće uskoro objavljeni.

Podsetimo, putem X Factora su Maltežani svoje evrovizijske predstavnike birali 2019, kada je pobedila Mikela Pače, te 2020, kada je pobedila Destini Čukunjere, s kojom je saradnja produžena i u ovoj godini posle otkazivanja prošlogodišnje edicije.

🇫🇷 🇨🇭 Francuzi krenuli u potragu za potencijalnim pesmama, Švajcarci kreću 1. septembra

Paralelno sa pripremama za organizaciju predstojećeg dečjeg Evrosonga, francuski emiter France Télévisions je krenuo u potragu i za pesmama za drugo izdanje televizijskog festivala Eurovision France: C’est vous qui décidez (Evrovizija Francuska: Vi odlučujete)Konkurs je otvoren 21. juna, a poslednji dan za primanje novih i neizvođenih kompozicija je 24. oktobar.

Za razliku od ovogodišnjih vicešampiona, bronzani Švajcarci će ponovo i pesmu i predstavnika izabrati interno, i to putem javnog konkursa, baš kao i 2019. i 2020. godine. Zainteresovani izvođači i autori će svoje radove moći da šalju od 1. septembra, kada će biti objavljeno više detalja u vezi konkursa.

🇦🇱 🇬🇷 🇸🇲 Albanci krenuli u potragu za pesmama, Grci u pripreme kreću u oktobru, a San Marino planira višemesečnu selekciju odabira izvođača

Albanski emiter RTSH je 4. jula otvorio konkurs za 60. izdanje tradicionalnog izbora Festivali i këngës. Za sada nema potvrde po pitanju toga da li će se putem njega birati albanski evrovizijski predstavnik, ali može se očekivati da izborni mehanizam ostane nepromenjen.

Grčki javni emiter ERT je zadovoljan time što je njihova poslednja predstavnica Stefanija donela ovoj naciji prvi TOP 10 plasman nakon 2013. godine, a kad su se slegli utisci, čelnici su objavili da će u pripreme za 2022. krenuti tokom oktobra. Za sada nije izvesno da li će biti zadržan interni proces odabira pesme i izvođača, ili će prvi put nakon 2015. biti organizovano televizijsko takmičenje novih pesama i izvođača.

Nacionalni emiter San Marina SMRTV je još tokom Evrovizije u Roterdamu najavio da će predstavnik za susednu Italiju biti odabran putem novog televizijskog formata Una voce par San Marino (Glas za San Marino), koji je sanmarinežanska vlada označila kao jedan od projekata od nacionalnog značaja u narednom periodu. Sada su poznati i novi detalji — šou će startovati u decembru, trajaće više meseci, i preko njega će isključivo biti odabran izvođač; pesma za pobednika biće izabrana interno.

Da li će Una voce per San Marino biti međunarodno ili lokalno takmičenje, ostaje da se vidi; sigurno je samo da će ovo biti prvi put nakon 2018. da Sanmarinežani koriste TV takmičenje kao metod odabira evrovizijskog predstavnika.

Podsetimo, 2018. su u šouu 1 in 360 pobedile Maltežanka Džesika Muskat i Nemica Dženifer Berger, koje ovoj mikro državi u Lisabonu nisu uspele da donesu finale.

🇸🇪 Šveđani kreću s konkursom 27. avgusta

Švedski emiter SVT objavio je da će konkurs za 62. Melodifestivalen biti otvoren 27. avgusta i trajati do 17. septembra. Kao i na prethodnih sedam izdanja, i na ovom će biti izvedeno ukupno 28 kompozicija, od čega će 14 biti odabrano sa javnog konkursa, a isto toliko će napisati i interno odabrani kompozitori.

Švedska televizija (SVT) je odlučna da minimum 10 pesama bude izvedeno na maternjem jeziku, a da se tekst na istu melodiju može poslati i na različitim jezicima. Ako odabrana pesma pobedi na „Melodiju“, emiter će doneti odluku o tome na kom jeziku će se izvođač predstaviti publici na evrovizijskoj sceni.

Pored švedskih autora, pravo da šalju pesme imaju i inostrani autori pod uslovom da se bar jedan Šveđanin nalazi u autorskom timu. U autorskom timu mora biti najmanje 50% žena.

Lista takmičarskih kompozicija biće objavljena nakon 25. novembra tekuće godine.

🇧🇾 Beloruski emiter BTRC trajno suspendovan

Evropska radiodifuzna unija je 1. jula trajno suspendovala beloruski javni emiter BTRC iz sistema Evropske radiodifuzne unije iz istih razloga iz kog su bili privremeno suspendovani — kršenje osnovnih novinarskih postulata zasnovanih na nedovoljno objektivnom i nepristrasnom novinarstvu. Nakon privremenog banovanja, čelnici emitera BTRC dobili su dve nedelje da odgovore na žalbu. Kako to nisu učinili, uprava EBU je odlučila da ih trajno banuje.

Sve navedeno znači da Beloruse više nećemo gledati ni na seniorskom, ni na dečjem Evrosongu.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Sto se San Marina tice ipak mislim da je bolje interno makar to opet bila Valentina Moneta, Serhat ili Senit ali dobro mozda im ove godine uspe inace svaka cast za trud ovako male zemlje… Zao mi je zbog Belorusija, sto se Spanije tice nadam se da ce im uspeti ovaj novi projekat i da ce biti uspesniji u Italiji, sto se tice Francuske i Svajcarska nadam se da nastavljaju istim tempom a sto se tice Grcke i Albanije zna se Balkan se uvek podrzava, u Svedjane i njihov tradicionalni Melodifestivalen ne sumnjam uopste, za Maltu mislim da je bolje da interno biraju ali dobro, a sto se Italije tice nadam se da nece pokleknuti kao prethodni domaćini na svom terenu (Ukrajina, Portugal, Izrael, Holandija…) vec da ce se kao i oko organizacije tako i oko pesme potruditi!