Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2021

Srbija traži pesmu za Pariz. RTS raspisao konkurs za Dečju pesmu Evrovizije 2021

Zajedno sa potvrdom učešća, Radio-televizija Srbije je raspisala konkurs za izbor kompozicije koja će našu zemlju predstavljati na takmičenju Dečja pesma Evrovizije 2021. u francuskoj prestonici, Parizu.

U cilju razvijanja i unapređenja muzičkog stvaralaštva mladih u oblasti popularne muzike, Radio-televizija Srbije, kao članica Evropske radiodifuzne unije, organizuje izbor i učešće predstavnika Srbije na evrovizijskom takmičenju za decu uzrasta od devet do 14 godina. Na ovaj način, stoji u saopštenju RTS-a, deca se neguju kao interpretatori, ali se podstiču i u autorskom smislu, učešćem u stvaranju muzike ili teksta kompozicije.

Detaljne informacije o konkursu objavljene su na sajtu Radio-televizije Srbije, a najvažnije stavke iz konkursa su:

  • da kompozicija traje najviše tri minuta, a najmanje dva minuta i 30 sekundi;
  • da kompozicija mora da bude napisana i izvedena na jezicima u službenoj upotrebi u Srbiji;
  • da tekst i melodija kompozicije nisu objavljeni, izvedeni i komercijalno korišćeni, u celini ili u delovima, pre 1. maja 2021. godine;
  • da kompoziciju na sceni može da izvede najviše šest izvođača;
  • da najmlađi takmičar može imati devet godina, a najstariji 14 godina na dan finalnog takmičenja 19. decembra 2021. godine;
  • da dete/izvođač koje je učestvovalo u pisanju/komponovanju pesme mora učestvovati u scenskom uživo nastupu pesme kao pevač, plesač ili muzičar;
  • da su autori i izvođači državljani Srbije, odnosno rezidenti Srbije.

Radovi koji ne budu ispunili uslove konkursa biće diskvalifikovani. Ukoliko od pristiglih kompozicija po javnom konkursu nijedna ne ispunjava potreban muzički kvalitet po mišljenju članova stručne selekcione komisije, RTS ima pravo da samostalno izabere kompoziciju i izvođača (izvan kompozicija pristiglih na konkurs).

O najboljem izvođaču i kompoziciji odluku će doneti glasovi stručnog žirija, što znači da će izbor biti kompletno interni, baš kao i u prethodne tri godine.

Konkurs traje do 20. septembra 2021. godine, a sve radove treba slati na sledeću adresu:

JMU, Radio-televizija Srbije
Zabavni program, Muzička redakcija
Takovska 10, 11000 Beograd
Sa naznakom za Junior Eurovision Song Contest 2021 „Dečja pesma Evrovizije 2021“

Tekst konkursa u celini pročitajte OVDE>>

Podsetimo, našu zemlju je prošle godine, na takmičenju čija se završnica odigrala u poljskoj prestonici Varšavi, predstavljao Petar Aničić sa pesmom Otkucaj. Zauzeo je pretposlednje 11. mesto u konkurenciji od 12 učesnika.

Oznake