Balkan, Balkan! Zanimljivosti

Doživite ponovo Atinu 2006. u HD varijanti!

Redakcija Jutjub kanala Pesme Evrovizije je za 31. jul u 21 sat pripremila još jedno iznenađenje — ponovnu reprizu finalne večeri iz Atine 2006, ovaj put u do sada neviđenoj HD (High definition) varijanti!

Iako je prvi direktan prenos Pesme Evrovizije realizovan u HD tehnologiji bio onaj iz Helsinkija 2007, nije tajna da je eksperiment sa HD-om bio isproban i tokom prenosa takmičenja u Atini 2006, zato što je grčki javni emiter ERT uz italijanski RAI i britanski Bi-Bi-Si (BBC) bio pionir u prelasku na HD televizijski signal tokom pre tih famoznih 15 godina! Veliki delovi atinske ekstravagancije su snimani u High definition tehnologiji radi prikupljanja umetničkog i naučnog znanja za naredna takmičenja, ali, sve to sada, ti snimci nisu bili iskorišćeni kao deo emitovanja.

Nakon pobede finskog sastava „Lordi“ na eksperimentalnom takmičenju realizovanom u HD tehnologiji, počele su pripreme za Helsinki, a HD verzija finalne večeri iz Atine 2006. je smeštena u arhivu i nikada do sada nije bila emitovana. Te stvari će se promeniti 31. jula u 21 sat, kada bude bila emitovana do sada neviđena repriza finalne večeri Evrovizije 2006. u HD varijanti.

Međutim, arhiva Pesme Evrovizije još uvek nije kompletna, što znaju i fanovi, jer se i dalje traže „čiste“ emisije bez lokalnih komentara, kao i čitave varijante prenosa iz bogate 65-godišnje istorije, kao što je to slučaj sa prenosom takmičenja iz Kopenhagena iz 1964, čiji je kompletan snimak nastradao u požaru u zgradi danskog emitera DR.

Do sada neviđen HD snimak finalne večeri iz Atine 2006. je otkriven 2019. godine, brzo je isporučen u Holandiju na digitalizaciju, i — HD verzija Atine 2006. će 31. jula u 21 sat ugledati svetlost dana zahvaljujući strimu na Jutjub kanalu Pesme Evrovizije.

Po čemu se HD verzija razlikuje od emitovane?

Kako snimci visoke rezolucije nikada nisu bili predviđeni za emitovanje, postoje brojne razlike koje će gledaoci primetiti. Na primer — moći će jasno da se vide svi prisutni, te će biti viđeni i neki detalji koji u SD verziji nisu bili viđeni; npr. ovo neće biti potpuna obrada SD verzije, nego će biti viđeni i prelazi između pesama, kao npr. prelaz između nastupa britanskog predstavnika Daza Sampsona i Grkinje Ane Visi.

U svakom slučaju, gledaoci će moći konačno da uživaju u najboljem kvalitetu slike i zvuka pri reprizi prenosa finalne večeri iz Atine 2006!

Oznake