ESC-potpourri

DPE 2021 | Maltežani odlučuju 9. oktobra, Nemci odabrali finaliste

Nove vesti koje se tiču priprema za dečji Evrosong u Parizu dolaze nam sa Malte, i iz Nemačke, Australije i Španije.

U izdvojenoj informaciji možete pročitati više o konkursu za odabir našeg predstavnika za 19. evrovizijsko takmičenje dece pevača:

Srbija traži pesmu za Pariz. RTS raspisao konkurs za Dečju pesmu Evrovizije 2021

🇩🇪 Nemci odabrali finalistkinje

Od petoro polufinalista nemačkog nacionalnog izbora Junior ESC — Wer fährt nach Paris? (Dečja Evrovizija — ko ide u Pariz?), posetioci sajta nemačke televizije KiKA su odredili da u finale prođu tri devojčice: Paulina, Marta i Emili. Veliko finale biće održano 10. septembra u klubu „Central Club“ u Erfurtu između 19 časova i 30 minuta i 21 sat, a na njemu će se navedene finalistkinje predstaviti sa po dve pesme koje su one odabrale od četiri ponuđenih, a namenski napravljenih za dečji Evrosong; napisali su ih različiti kompozitori koje je angažovala za sada nepoznata muzička kuća.

Tokom šoua biće prisutna i dva člana žirija: pevačica i influenserka Selina Mur i reper Gabrijel Keli, koji neće imati nikakav uticaj na proglašenje pobednika, već će samo komentarisati kandidate; odluku o pobednici donosiće isključivo gledaoci.

🇲🇹 Maltežani predstavnika biraju 9. oktobra

Malteški javni emiter PBS je 26. jula otvorio konkurs za novo izdanje nacionalnog finala Malta Junior Eurovision Song Contest 2021, preko kog će biti određen novi juniorski adut ove sredozemne države. Konkurs će trajati do 5. septembra, uslovi se oslanjaju na opšta pravila dečje Evrovizije, a lista od 12 finalista biće određena 19. septembra.

Kao i prethodne godine, deca uzrasta između 9 i 14 godina će imati pravo da se prijavljuju isključivo sa originalno napisanim kompozicijama. Početkom oktobra, one će biti prezentovane javnosti, a pobednik i rezultati glasanja biće poznati 9. oktobra.

🇪🇸 🇦🇺 Španci način odabira predstavnika objavljuju u septembru, a Australijanci još većaju na temu povratka

Rukovodilački odbor španskog emitera RTVE objavio je da će način na koji će biti određen njihov juniorski evrovizijski predstavnik biti objavljen krajem leta, odn. početkom septembra. Za očekivanje je da će predstavnik biti izabran interno, a paralelno sa objavom predstavnika, u avgustu će biti otvoren i konkurs za festival u Benidormu, preko kog će biti izabran seniorski evrovizijski predstavnik za 2022.

Što se tiče Australije, čelnici javnog emitera SBS su dali saopštenje da trenutno razmatraju idealan način za povratak na dečji Evrosong u Pariz, što znači da još uvek nije sigurno hoće li se ova daleka država vraćati na dečju Evroviziju.

Prošle godine je povlačenje sa dečje Evrovizije Australija objavila sredinom jula zbog neizvesnosti oko pandemije kovida-19. Trenutno su zabranjena sva međunarodna putovanja u i iz Australije, sa ograničenjima koja će trajati dok stopa vakcinisanih ne dostigne 80% populacije. U slučaju povratka, australijska delegacija će morati da se ponovo takmiči iz svoje države, baš kao što je to učinila Montejn, poslednja seniorska australijska evrovizijska predstavnica, za poslednju „veliku“ Evroviziju održanu u Roterdamu.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Kako stvari stoje izgleda da ce jos mozda jedna ili eventualno dve zemlje potvrditi ucesce i da je to to… A sto se Australije tice ne kapiram vise to njihovo ipak na Olimpijskim igrama salju nekoliko stotina sportista a ne mogu da puste predstavnika Evrovizije da nastupa uzivo zbog Kovida ne kapiram stvarno…