ESC-potpourri

Jedanaest gradova ostalo u trci za organizaciju Evrosonga 2022. Amadeus ostaje u timu Sanrema

Novi „evrovizijski potpuri“ je pred vama, a donosimo vam vesti koje se uglavnom tiču priprema u redovima navedenog domaćina Italije.

Tu su, naravno, i vesti iz Francuske i sa Islanda.

🇮🇹 Jedanaest gradova ostalo u trci za domaćina Evrovizije 2022

Upravni odbor italijanskog javnog emitera RAI na čelu sa novom direktorkom Marinelom Soldi sastao se 6. avgusta da razgovara o raznim pitanjima poput finansijske uštede, upravljanja dugom, te izborom grada domaćina Evrovozije 2022. Tokom sastanka, početna lista od 17 zainteresovanih gradova je svedena na 11.

U trci su ostali: Katanija, Alesandrija, Bolonja, Đenova, Milan, Sirakuza, Pezaro, Rimini, Rim, Sanremo i Torino, dok su ispali: Čezena, Firenca, Matera, Venecija, Trst i Viterbro.

Do kraja avgusta biće doneta konačna odluka o domaćinu Evrosonga 2022.

🇮🇹 Amadeus ostaje umetnički direktor i voditelj Sanrema

Iako se govorilo o njegovoj smeni, italijanski javni emiter RAI je odlučio da produži saradnju sa dosadašnjim umetničkim direktorom i voditeljem Sanrema Amadeusom i na narednu, 2022. godinu. Na tu poziciju je došao 2020. godine kao zamena za Klaudija Baljonija, i vrlo brzo je osvojio gledaoce tokom poslednja dva izdanja, zbog čega je odluka o produžetku saradnje bila neminovna.

Kao što je ranije najavljeno, u 2022. godini će se festival vratiti na stari termin održavanja, a to je prva sedmica februara, najverovatnije tokom prvih pet dana tog meseca. Još tokom juna je otkriveno da voditelji Sanrema i Evrovizije 2022. neće biti isti, već da će produkcije ta dva festivala biti razdvojene.

Organizatori su u isto vreme izrazili nadu u povratak publike u Teatar „Ariston“, mada nije poznato hoće li se Sanremo u 2022. godini održati uz prisustvo gledališta ili ne, uzimajući u obzir da gledaoci ove godine nisu bili prisutni.

🇮🇸 Evrovizijski muzej u Husaviku se otvara u avgustu

Osnivač Istraživačkog muzeja u islandskom gradu Husaviku Erligur Hnefil Erligson je izjavio da će evrovizijski muzej biti otvoren u avgustu. Do sada je islandska vlada odobrila garanciju od 2 miliona islandskih kruna za podršku stvaranja muzeja kojem je pridodato 6.275 dolara koje su fanovi donirali putem stranice za grupno finansiranje projekta.

Mesto Husavik je postalo poznato po istoimenoj pesmi izvedenoj od strane Moli Sanden (švedska juniorska evrovizijska predstavnica iz 2006.) u prošlogodišnjem Netfliksovom filmskom hitu Eurovision Song Contest: The story of fire saga. Navedna numera je bila nominovana za Oskara za najbolju originalnu filmsku pesmu; iako nije uspela da osvoji navedeno priznanje, ipak je snimak Molinog izvođenja te pesme na ceremoniji pred centralnu svečanost postao najgledaniji snimak sa ovogodišnje dodele Oskara na Jutjubu.

🇫🇷 Francuzi ne menjaju voditeljski tandem za nacionalno finale

Francuski emiter France Télévisions je objavio da će drugo izdanje selekcionog TV formata Eurovision France: C’est vous qui décidez (Evrovizija Francuska: Vi odlučujete) ponovo voditi Stefan Bern i Lorens Bokolini, koji će biti i komentatori Evrovizije 2022. Stefan Bern komentariše takmičenje za Pesmu Evrovizije od 2015, dok se Lorens toj funkciji pridružila tek za poslednje takmičenje u Roterdamu.