Balkan, Balkan! ESC-potpourri

DPE 2021 | Ukrajina odlučuje 23. oktobra. Albanci se vraćaju

U novom pregledu vesti posvećenom pripremama za nadolazeći dečji Evrosong u Parizu bavimo se novopristiglim informacijama iz Ukrajine, Albanije i Azerbejdžana.

Pri spomenu Azerbejdžana vredi napomenuti da su oni već odredili i predstavnicu, o čemu možete više čitati u našem izdvojenom članku:

DPE 2021 | Sona Azizova zastupa Azerbejdžan

🇦🇱 Albanci potvrdili povratak

Javni emiter Albanije RTSH potvrdio je glasine da će se naši susedi vratiti na dečji Evrosong nakon godinu dana „kovid pauze“ zbog koje su prošle godine bili prinuđeni da pauziraju i: Irska, Severna Makedonija i Portugalija, dok se na listu povratnika vratio i Azerbejdžan nakon što je propustio prethodna dva izdanja. Više detalja o načinu na koji će predstavnik biti određen biće poznato u narednim danima.

Time se broj učesnika na završnom takmičenju u Parizu popeo na 15. Može se računati na najviše 17 učesnika u slučaju da i Australija potvrdi povratak i da organizatori ponovo specijalnu pozivnicu za učešće dodele Kazahstanu.

🇺🇦 Ukrajinci o predstavniku odlučuju 23. oktobra

Ukrajinski javni emiter NSTU je uz potvrdu učešća objavio i izborni mehanizam za ovogodišnji dečji Evrosong. Prvi put nakon 2017. će ova istočnoevropska država organizovati televizijsko nacionalno finale za koje će biti odgovoran drugi kanal ukrajinskog javnog emitera — UA:Kultura. Trenutno je raspisan tenderski proces za izvršnog producenta nacionalnog finala za čije je predviđeno trajanje propisano tri sata u sklopu kojeg će u takmičarskom delu učestvovati između 12 i 16 mališana uzrasta između 9 i 14 godina starosti.

Veliko finale biće održano 23. oktobra, a više detalja biće poznato u danima koji su pred nama.

🇦🇿 Azerbejdžanci krenuli u potragu za pesmom

Nakon imenovanja Sone Azizove za njihovu predstavnicu, azerbejdžanski emiter İTV (İctimai TV) raspisao je konkurs za idealnu pesmu s kojom će izabrana predstavnica zastupati ovu istočnoevropsku državu. Konkurs traje do 10. septembra, autori mogu da šalju svoje radove na mejl adresu song@eurovision.az, a idealna pesma za Sonu biće odabrana interno glasovima međunarodno-nacionalnog stručnog žirija.