ESC-potpourri

DPE 2021 | Belorusi izrazili žaljenje zbog neučešća

Novi pregled evrovizijskih vesti posvećen je aktuelnostima u vezi sa pripremama za dečji Evrosong u Parizu, a poslali su nam ih beloruska, azerbejdžanska i holandska delegacija.

🇧🇾 Belorusi izrazili žal zbog nemogućnosti daljeg učešća

Generalni direktor beloruskog emitera BTRC Ivan Ejsmont izrazio je žaljenje što Belorusija više ne može da se takmiči ni na seniorskoj ni na juniorskoj Evroviziji. BTRC je jula ove godine suspendovan iz sistema Evropske radiodifuzne unije zbog korišćenja javnog emitera kao propagandnog sredstva u Belorusiji nakon prošlogodišnjih predsedničkih izbora. Tim povodom je izneo sledeće stanovište:

Što se tiče Evrovizije, više nas brine takmičenje pesama za decu nego takmičenje odraslih. Organizovali smo dečju Evroviziju dva puta u našoj zemlji i oba takmičenja (2010. i 2018) ostala su u sećanju mladih i odraslih Belorusa. Organizujući navedene događaje i učestvujući na njemu naši profesionalci su stekli iskustvo koje nigde neće nestati. Ali, naravno, postoje osećanja da nećemo moći ponovo da živimo, zato što smo izgubili mogućnost da se još jednom takmičimo na dečjoj Evroviziji. Nasuprot tome, stav prema seniorskoj Evroviziji je dvosmislen: oko nje su često nastajali skandali koje su pokrenuli isti ljudi koji su nas izbacili iz sistema EBU.

Belorusi su bili redovni učesnici dečjeg Evrosonga tokom njenih prvih 18 izdanja, ostvarili su dve pobede (2005. i 2007), i dva puta organizovali takmičenje (2010. i 2018), koja su bila ocenjena najboljim događajima organizovanim od strane beloruske televizije. Njihovim banovanjem je Holandija ostala jedina država koja se takmiči na dečjem Evrosongu od prvog dana.

🇳🇱 Objavljeni prezenteri Junior Songfestivala

Veliko finale holandskog nacionalnog izbora za Evrosong Junior Songfestival biće održano 25. septembra, drugi put zaredom u roterdamskoj Areni „Ahoy“, koja je ugostila dečji Evrosong 2007. i seniorski 2021, a treću godinu zaredom voditelji programa biće pevači i TV lica Romi Monteiro i Badi Veder. Odluku o pobedniku donosiće glasovi stručnog žirija i televoutinga u omeru 50/50, a u konkurenciji za pobednika će se naći:

  • Ajana | Mata sugu aō ne
  • kvintet „Melody“ | Niet wat vrienden doen
  • Prisila | Be alright
  • trio „Sh!ne“ | A million little lights

🇦🇿 Sona Azizova govorila o tome kakvu bi pesmu želela da izvede

Azerbejdžanska predstavnica Sona Azizova, koja će biti četvrti barjaktar Azerbejdžana od 2012. godine, za specijalizovani portal 12xal govorila je o tome kakvu bi pesmu mogla da izvede na dečjem Evrosongu u Parizu da ima moć biranja — volela bi da izvede pesmu u rok fazonu, a kao alternativnu želju je dala mogućnost da se takmiči s numerom u kojoj će se čuti tradicionalni instrumenti poput katrana i saza.

Sonina takmičarska pesma biće odabrana isto internim putem, a kako bi se pronašla ona idealna, raspisan je konkurs koji će trajati do 10. septembra.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Svakako velika šteta za Beloruse,ali cena se plaća nažalost..
    A Sona ima zanimljiv stav o stilu pesme mislim da bi njeno mišljenje trebalo uzeti u obzir prilikom odabira jer ipak ona kao mlada predstavnica treba da se srodi sa tom pesmom da bi je izvela na najbolji mogući način