ESC-potpourri

Izraelci paralelno sa predstavnikom biraju i pesmu. Norvežani produžili konkurs

Novi „evrovizijski potpuri“ je posvećen aktuelnostima u vezi sa pripremama za seniorski Evrosong 2022, a šta su nam to pripremili Izrael, Norveška, Češka i Švajcarska, saznajte u narednim redovima.

🇮🇱 Izraelci će u isto vreme izabrati i predstavnika i pesmu

Izraelski specijalizovani portal EuroMix je došao u posed informacije da će i pesma i predstavnik Izraela za Pesmu Evrovizije biti izabrani zajedno, u sklopu finalne večeri X Factora. U finalnoj emisiji, koja će biti emitovana tokom januara, odabrane kompozicije će izvesti četiri najbolja takmičara, a za odabir kompozicija biće zadužena šestočlana selekciona komisija u kojoj će se naći: direktorka radio-stanica javnog emitera KAN Ofri Gofer, tri predstavnika radio-stanica, jedan predstavnik televizije i predstavnik privatnog emitera Reshet 13, s kojim će javni emiter KAN realizovati izbornu selekciju za 2022.

Konkurs će biti otvoren 19. septembra i trajaće do 17. oktobra u 11 časova, a pravila su sledeća:

  • svi autori treba da budu državljani Izraela i registrovani u udruženju autora, kompozitora i izdavača muzike u Izraelu ili sličnim udruženjima u inostranstvu;
  • svaki autor će moći da prijavi najviše dve kompozicije;
  • neće biti jezičkih ograničenja pri sastavljanju pesama;
  • pesme ne smeju biti javno izvođene pre 17. oktobra;
  • kompozicije će moći da pošalju i izvođači koji će biti učesnici X Factora;
  • kompozicije treba da se pošalju u dve verzije: opštoj, koja nije napisana za određenog izvođača, i namenskoj, napisanoj za određenog izvođača;
  • ako selekciona komisija ne pronađe odgovarajuće pesme, može da se raspiše drugi konkurs, pokrene žalba nad određenim kompozitorima, izabere priznata pesma objavljena nakon 1. septembra ili odaberu kompozicije sa prethodna tri konkursa za odabir takmičarskih numera (2019—2021);
  • javni emiter KAN zadržava pravo promene pesme, dorade pobedničke kompozicije i poboljšanja njenog teksta.

Nakon ustaljene procedure odabira kandidata za završne emisije, poslednja faza takmičenja odvijaće se samo tokom tri gala večeri, koje će biti koncipirane u formi dva polufinala i finalne večeri koje će biti emitovane tokom januara. Prvo polufinale biće snimano unapred i prikazano na kanalu Reshet 13, i u njemu će žiri selektovati četiri najbolja kandidata za finale.

Drugo polufinale biće emitovano na kanalu KAN 11 i posvećeno odabiru potencijalne evrovizijske pesme za svakog od četiri najbolja takmičara — svako od njih četvoro će se predstaviti sa po dve potencijalne numere odabrane sa javnog konkursa, i jedna pesma po izvođaču će se odlukom gledalaca kvalifikovati za finale.

U finalnoj emisiji, koja će biti emitovana na kanalu Reshet 13, četiri najbolja kandidata će izvesti svoje potencijalne evrovizijske pesme koje su odabrali gledaoci od osam ponuđenih i gledaoci će odrediti najboljeg kandidata i najbolju kompoziciju.

🇨🇿 Česi definisali odredbe konkursa, ali još nisu zvanično potvrdili učešće

Češka televizija (ČT) objavila je da će 17. septembra biti otvoren konkurs za odabir najbolje evrovizijske pesme za 2022, uz pravo da može da se otkaže ako navedeni češki emiter odluči da otkaže planove za Italiju. Konkurs će trajati do 30. septembra, uslovi se oslanjaju na opšta pravila Evrosonga, uz dodata pravila da u grupi do šest izvođača glavni izvođač treba da ima češko državljanstvo, te da izvođač može da prijavi više od jedne kompozicije na izbor.

Međutim, način završnice nacionalnog izbora još uvek nije definisan.

🇨🇭 Švajcarski konkurs će se odvijati između 1. i 15. septembra

Švajcarski emiter SRF objavio je da će se konkurs za odabir najboljeg evrovizijskog izvođača i pesme, koji će biti otvoren 1. septembra, odvijati 15 dana, te da će najbolju pesmu i izvođača, baš kao i 2019. i 2020. godine, odrediti 100-člani anketarni panel, kao i 20-člani međunarodni žiri. Pobednička kompozicija biće objavljena početkom naredne godine.

🇳🇴 Konkurs za potencijalne norveške kompozicije produžen do 15. septembra

Iako je najpre bilo planirano da norveški emiter NRK prijave za Melodi Grand Prix zatvori 15. avgusta, ipak je konkurs produžen do 15. septembra. Šta je svemu tome bio uzrok, nije objavljeno, ali pretpostavlja se da se radi o uobičajeno velikom ili možda pak slabijem interesu autora u letnjem periodu. Ono što je za sada ostalo nepromenjeno jeste to da će se izbor sastojati od neutvrđenog broja polufinalnih emisija, te finalne emisije, koje će biti emitovane tokom januara i februara naredne godine.