Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Pet gradova ostalo u trci za domaćinstvo Evrosonga 2022

U centar pažnje novog „evrovizijskog potpurija“ stavljamo domaćine Italijane, koji su u finale izbora grada domaćina sveli spisak na pet potencijalnih.

Takođe, najavljena je i redukcija broja učesnika na Sanremu, a tu su i vesti iz Ukrajine i Hrvatske.

🇮🇹 Broj potencijalnih gradova domaćina sveden na pet

Specijalizovani portal EurovisionIn objavio je da je broj potencijalnih gradova domaćina Evrosonga sa prvobitnih 11 sveden na sledećih pet: Bolonju, Milano, Pezaro, Rimini i Torino. Javni emiter RAI je počeo da posećuje predstavnike tih pet gradova, a odluka o domaćinu biće doneta krajem avgusta ili početkom septembra.

🇮🇹 Najavljuje se skraćenje broja učesnika Sanrema

Umetnički direktor Sanrema Amadeus najavio je da će predstojeće 72. izdanje tog festivala doživeti dve promene — prva se odnosi na skraćenje liste učesnika u kategoriji Campioni, a druga je ukidanje specijalnog polusatnog programa uoči emitovanja ovog kultnog festivala, kako bi terminski emitovanje svake od pet predviđenih festivalskih večeri (najverovatnije će to biti termin od 1. do 5. februara) krenulo odmah nakon završetka centralne informativne emisije TG1 u 20 časova i 30 minuta.

Ove dve promene su izuzetno neminovne jer ove godine je u kategoriji Campioni bio prisutan rekordan broj od 26 učesnika, što je uslovilo pad interesa gledalaca za festivalom — veći broj takmičara u navedenoj kategoriji doprineo je dužem trajanju svake od pet večeri.

🇭🇷 Dino Jelusić progovorio o mogućem učešću na seniorskom Evrosongu

Na prvom dečjem Evrosongu održanom 2003. godine pobedu je odneo tada 11-godišnji Hrvat Dino Jelusić. Sada ima 29 godina i već smo pisali o tome da je postao član kultnog rok sastava „Whitesnake“. Tim povodom je govorio za podkast multimedijalne korporacije „Večernji list“ i osvrnuo se na mogućnost da jednom nastupi i na seniorskoj evrovizijskoj sceni.

Primao sam i odbijao pozive, to me nije zanimalo. Sada kada sam video grupu „Måneskin“, pomislio sam u sebi: „Pa, znaš šta, ako me Uršula Tolj lepo zamoli i ako budem imao slobodne ruke da radim šta hoću, možda ću tu mogućnost uzeti u obzir.“

Govoreći dalje o fenomenu navedenih aktuelnih evrovizijskih pobednika, istakao je:

Pogledajte fenomen ovogodišnje Evrovizije: došao je „Måneskin“, došli su na scenu, i bukvalno je ‘pocepali’. Došli su kao da je njihov koncert, peglali ga u skladu sa tim osećajem i pobedili. Bukvalno su ‘pojeli’ scenu.

U isto vreme se i pribojavao toga šta bi bilo kada bi postao prvi u istoriji Evrosonga koji je objedinio pobede na juniorskoj i seniorskoj sceni:

To bi bio veliki pritisak. Ako pobedim, biću najomiljenija osoba na svetu, a ako izgubim, biću najveći gubitnik. Pogledajte šta su učinili jadnoj Albini. Šta se desilo? „Tick-tock“ nije uspela da se plasira u finale i odjednom su počeli da joj ubadaju nož u leđa. To je problem sa našim mentalitetom. Vole te samo kad pobediš.

🇺🇦 Preminuo najviši čovek na svetu Igor Vovkovinski

Igor Vovkovinski, najviši čovek na svetu sa dvojnim državljanstvom, SAD i Ukrajine, preminuo je 23. avgusta u 38. godini života nakon duge borbe sa dijabetesom i srčanim oboljenjem. Njegov prekomeran rast posledica je tumora na hipofizi.

Tokom svoje karijere glumio je u brojnim reklamama i filmovima, kao što je „Sedam dana slobode“ iz 2011. godine. Sa svojom porodicom se doselio u Minesotu kada je imao sedam godina, upravo radi lečenja. Evrovizijskoj publici je bio najpoznatiji po tome što je bio asistent ukrajinskoj predstavnici Zlati Ognjevič 2013. godine.

Tim povodom redakcija izražava saučešće Igorovoj porodici i prijateljima u ovako teškom trenutku.