ESC-potpourri

DPE 2021 | Australija (za sada) produžava odsustvo

U novom izdanju „evrovizijskog potpurija“ donosimo vam aktuelnosti u vezi sa dečjim Evrosongom koje su nam doneli Australijanci, Irci i domaćini Francuzi.

🇦🇺 Australijanci (za sada) produžavaju odustvo

Čelnici drugog australijskog javnog emitera ABC (Ej-Bi-Si) objavili su da neće slati svog predstavnika na dečji Evrosong u Pariz, kao što su činili u periodu od 2017. do 2019. Ukoliko se Australija ipak odluči za povratak, prijavu za učešće će podneti drugi najveći emiter SBS (Si-Bi-Es), koji tu mogućnost nije isključio.

Otkako je Australija prvi put stala na juniorsku evrovizijsku scenu 2015. godine, SBS je za emitovanje takmičenja i odabir predstavnika bio zadužen 2015. i 2016. godine, a ABC, kao što smo već napomenuli, bio je odgovoran za poslednja tri pojavljivanja Australije na juniorskoj sceni. Nijedan ni drugi emiter prošle godine nije prenosio takmičenje iz Poljske zbog neizvesnosti koja je vladala, i koja i dalje vlada oko kovida-19.

🇫🇷 U razmatranju je više modela organizacije dečjeg Evrosonga 2021

Uprava Evropske radiodifuzne unije je u razgovoru za sajt ESC Plus navela da je u razmatranju više scenarističkih modela za organizaciju dečjeg Evrosonga u Parizu, zakazanog za 19. decembar. Trenutno je u opticaju tri scenarija nalik na ponuđene načine organizovanja seniorske Evrovizije 2021, a zasnovana su na trenutnim ograničenjima izazvanog kovidom-19 i podacima o vakcinaciji u Francuskoj. Trenutno je u Francuskoj vakcinisano 55,68% građana, a vlada ima nameru da sprovede do decembra populacionu politiku po kojoj bi 80% građana trebalo da bude vakcinisano do tada.

U opticaju su sledeća tri modela organizacije:

 • scenario A podrazumeva da se takmičenje održi bez ikakvog ograničenja za takmičare, delegaciju, novinare i prisutne u dvorani. Poslednji takav dečji Evrosong bio je održan 2019. godine;
 • scenario B podrazumeva model po kom je ove godine bila organizovana seniorska Evrovizija u Roterdamu — dakle, podrazumeva se prisutnost socijalnog distanciranja i drugih sanitarnih mera koje bi bile na snazi za sve prisutne. Svi prijavljeni učesnici bi bili u obavezi da snime live-on-tape nastup, koji će biti korišćen u slučaju da delegacija ne može da doputuje u Pariz do dana održavanja takmičenja, ili da se neko zarazio koronom do pred takmičenje. Bilo bi prisutno maksimalno 3.500 gledalaca u dvorani „La Seine musicale“ tokom trajanja proba za žiri i emitovanja emisije uživo, ali tačan broj prisutnih bi zavisio od broja inficiranh u to vreme. Da bi se dobio pristup, potrebno je da prisutni budu negativni na kovid-19 (ne duže od 48 sati pre ulaska u Pariz). Što se tiče pres-centra, jedan deo novinara bi bio prisutan u Parizu, a drugi bi posmatrali konferencije iz udobnosti svojih domova;
 • scenario C je identičan scenariju B, s tim što je razlika u tome što bi za one koji ne budu bili u mogućnosti da doputuju u Pariz bio korišćen live-on-tape nastup kao službeni, što je uradila i australijska delegacija za seniorsku Evroviziju u Roterdamu.

Scenario D, koji podrazumeva način na koji je dečja Evrovizija organizovana prošle godine, a to je da sve delegacije ostanu kod svojih kuća, najverovatnije će biti odbačen zbog uspešne organizacije ovogodišnje Evrovizije za odrasle i niske stope pozitivnih testova tokom priprema i trajanja takmičenja u Roterdamu. Međutim, svi ti planovi podložni su promenama zbog evoluirajuće prirode pandemije. Konačna odluka o idealnom scenarističkom modelu biće objavljena tokom septembra, a u narednih nekoliko sedmica biće objavljena i konačna lista prijavljenih zemalja učesnica.

🇮🇪 Uskoro će startovati novo izdanje irske selekcije Junior Euroivsion Éire

Irski emiter TG4, koji svoj program emituje na irskom/keltskom jeziku, objavio je listu članova žirija šoua Junior Euroivsion Éire, koji će se sastojati od šest epizoda. One će biti emitovane tokom predstojećeg jesenjeg perioda, a snimanje obavljeno tokom maja u studiju drugog irskog emitera RTÉ.

Dosadašnjeg voditelja Eogana Makdermota, koji je vodio svako izdanje navedenog selekcionog šoua između 2015. i 2019. će na toj funkciji zameniti Luis Kantilon.

Kao i minulih godina, o rezultatima eliminacionih emisija i finalne emisije odlučivaće tročlani žiri, od kojih će dva člana biti stalna, a treći će biti neko od nekadašnjih irskih evrovizijskih učesnika.

Stalni članovi žirija su:

 • Nijam Ni Hroinin — radijsko lice, direktor najslušanije irske radio-stanice za mlade Raidió Rí-Rá;
 • Fijana Obraonain — članica grupe „Hothouse Flowers“ (učesnici revijalnog programa Evrosonga 1988), članica žirija u šouu Junior Euroivsion Éire između 2016. i 2018, kao i kompozitor juniorske irske evrovizijske pesme Banshee iz 2019.

Gostujući članovi žirija su sledeći nekadašnji irski evrovizijski učesnici:

 • duo „Džedvard“ (2011. i 2012);
 • Nijam Kavanag (1993. i 2010);
 • Brajan Kenedi (2006);
 • Lesli Roj (2020. i 2021);
 • Miki Džo Hart (2003);
 • Linda Martin (1984. i 1992).

Za sada nije poznat koncept takmičenja. Od 2015. do 2018. su se svi kandidati nadmetali sa originalnim kompozicijama, 2019. su se kandidati nadmetali s obradama poznatih pesama prepevanih na irski/keltski jezik, a takmičarska pesma za pobednika je bila izabrana interno.