ESC-potpourri

Australijanci odlučuju 26. februara, Danci 5. marta

Novim „evrovizijskim potpurijem“ u fokus su stavljene pripreme za seniorski Evrosong u Italiji. Pored informacija u vezi sa navedenim domaćinom takmičenja, dolaze nam i vesti iz Australije, Danske i Belorusije.

🇦🇺 Australijanci odlučuju 26. februara

Australijski emiter SBS objavio je da će treće izdanje televizijskog formata Eurovision: Australia Decides (Evrovizija: Australija odlučuje) biti održano 25. i 26. februara u Kongresnom i izložbenom centru u Gold Koustu. Prvo veče biće rezervisano za žiri, a druge večeri će biti proglašen pobednik, kao što je to bio slučaj 2019. i 2020. godine.

Konkurs za zainteresovane izvođače i kompozitore je otvoren 26. avgusta i trajaće do 26. septembra. Ne postoje nikakve restrikcije po pitanju broja kompozitora i tekstopisaca, kao ni po broju pesama koje mogu da pošalju. Od pristiglog broja numera biće odabrano 10 najboljih pesama i izvođača koji će biti prezentovani krajem ove godine. Odluku o pobedniku, baš kao i 2019. i 2020, donosiće glasovi stručnog žirija i gledalaca u omeru 50/50.

Tim povodom je kreativni direktor takmičenja Pol Klark izneo sledeće stanovište:

Imali smo godinu dana pauze zbog kovida-19, a sada želimo da proizvedemo događaj koji će nad ljudima oduševiti um i dirnuti im srce.

Voditelji programa, baš kao i u te dve godine, biće australijski evrovizijski komentatori Džoel Krisi i Mif Varharst.

🇩🇰 Danski Melodi Grand Prix na programu 5. marta

Danski emiter DR objavio je da će tradicionalni Dansk Melodi Grand Prix biti održan 5. marta na za sada neutvrđenoj lokaciji. Tim povodom je DR 27. avgusta otvorio konkurs koji će trajati do 29. oktobra. Odredbe konkursa se oslanjaju na opšta evrovizijska pravila, uz sledeća pridodata:

 • svi učesnici moraju biti danski državljani ili imati prebivalište u navedenoj državi;
 • pravo na učešće imaju i državljani Farskih ostrva i Grenlanda;
 • dok javni emiter DR ne otkrije listu izvođača i pesama, prijavljenim kandidatima biće zabranjeno da otkrivaju detalje o svojim prijavljenim numerama;
 • svi vokali tokom trajanja finalne večeri moraju biti izvedeni uživo prilikom izvođenja određene takmičarske pesme.

Na finalnoj večeri 5. marta ponovo će biti izvedeno osam pesama, kao što je to bio slučaj i ove godine.

🇮🇹 Grad domaćin biće saopšten 30. avgusta?

Bolonjski dnevni list Il resto del carlino je došao u posed informacije da će grad domaćin Evrosonga 2022. biti saopšten 30. avgusta. Za sada se ni nacionalni emiter RAI, kao ni Evropska radiodifuzna unija, nisu oglašavali tim povodom.

Podsetimo, pri finalnom izboru je izbor sužen na sledećih pet gradova: Milano, Bolonju, Pezaro, Rimini i Torino.

🇧🇾 Suspenzija Belorusije ističe 2024

U intervjuu za portal SB.by generalni direktor beloruskog javnog emitera BTRC Ivan Ejsmont izjavio je da njihova suspenzija neće biti trajna, već oročena, i to 1. jula 2024. godine, na dan kada je i suspenzija ove godine izrečena. Ukoliko se BTRC bude pridržavao pravila, EBU njihovu suspenziju može da preispita kad god to želi i da smanji suspenziju. U slučaju da im suspenzija bude ukinuta 1. jula 2024, BTRC bi se na dečji Evrosong mogao vratiti upravo te 2024, a na seniorski 2025. godine.

12 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Kada se ubacim u komentar, onda sam ravnopravan s vama. Moja uloga na sajtu je nebitna.
  Razumeo sam ja vrlo dobro, Dejane, šta si ti napisao i kakav je to ton imalo. Ali, ne zameram ti, sve je u redu.

 • Ako je ovo bilo upućeno meni, onda moram da naglasim da nisam bio maliciozan.
  Ti bi, Slobodane, toga trebalo da budeš svestan u svakom trenutku. Čak i da si krajičkom uma uspeo da pomisliš tako nešto, mogao si da prispitaš svoju sumnju pre nego što napipišeš ovu besmislicu.
  Nauči da prihvatiš nekad i ostale komentare osim hvalospeva. To je sve normalno i deo službe. Kritika od osobe koje se uz tvoj sajt od njegovog rođenja i koja te je oduvek bezrezervno podržavala ni u kom slučaju ne može biti maliciozna.

  Uvedljivo je da ovo uopšte moram i da ti objašnjavam nakon svih godina.
  Na kraju krajeva, ti si ovde urednik, a mi tvoji verni čitaoci i poštovaoci, nije primereno da nas nazivaš malicioznima pogotovo što sam ti jasno stavio da znanja da tvoj inicijalni komentar (od kog je sve ovo i nastalo) nisam okarakterisao kao maliciozan.

 • Pošto vidim da se ovde digla frka da o bjasnim o čemu se radi..
  Svestan sam da bi trebalo da pišem Montejn,ali jednostavno stvar mi je navike (a ne neznanja) da strana imena pišem u originalu,a da pišem ćirilicom pisao bih onako koko i izgovaramo ta imena..
  Dakle nisam nikad razmišljao o tome već prosto gledam da u svakom komentaru izložim svoju misao što detaljnije pa mi se zato u komentarima potkrade i neka druga greška (a i stoji činjenica da pišem ugl komentare preko tel pa autocorrect nekad radi svoje,a da ne primetim)
  Ali da da pišem ćirilicom pisao bih Montejn,ali jednostavno navika je da pišem strana imena u originalu..

 • Daleko bilo da si maliciozan. Znam da nisi. Niko ti to nije pripisao.

  Mnogi ljudi, pa tako i NekiTamo, ne znaju kako da pišu strana imena. Štaviše ne znaju ni mnoga druga gramatička (ups sorry) pravopisna pravila. Razlozi mogu biti raznorazni. Možda dečko ima 12 godina pa se nije s tim susretao, možda nije obrazovan kao mi, možda jednostavno ne pridaje tome značaja, prosto nije mu bitno. A, verovao ili ne, možda mu je upravo lakše da napiše tako u originalu nego prilagođeno. Čemu isčuđavanje? Svi smo ga razumeli.

  U kontekstu ove situacije, zašto bi cepidlačili oko pravopisa i dovodili dečka u neprijatnu situaciju da objašnjava zašto je nešto napisao ovako ili onako.
  Kako god da je napisao, trebalo bi prvenstveno da budemo srećni što je uopšte nešto napisao, što posećaje naš sajt i aktivan je na njemu, druži se sa svojim virtuelnim ESC drugarima. Pri tom nije dužan da skreće sa ESC teme i objašnjava svoje pravopisne konstrukcije.

  Da skratim, zar je pravopis u ovom kontekstu zaista toliko bitan? Zar to ima prioritet nad svim ostalim navedenim stvarima?

 • Ja nisam bio nimalo maliciozan, niti je to izlaganje nekakvom teroru. Samo znatiželjan. Originalno pisanje stranih vlastitih imena ne spada pod gramatiku, već pod pravopis, a usput — nije ni greška, ako se piše latinicom.
  Dakle, samo me je zanimalo zašto.

 • Usputno razmišljanje: da uređujem i vodim neki sajt na kom se za mesec dana ostavi jedva 5-6 komentara, a 90% njih ostavi jedna osoba (NekiTamo), da li bih tu osobu izlagao gramatičkom (ili bilo kakvom drugom) “teroru”, pa da i tu osobu udaljam od svog sajta, ili bih ipak uspeo da suzbijem taj svoj poriv? Pitam se, šta bi mi bilo bitnije?

 • A sad jedno usputno pitanje: vama je stvarno lakše da pišete Montaigne, umesto prilagođeno Montejn? Da pišete ćirilicom, i da je ovaj sajt ćirilički, kako biste pisali?

 • @Dejan
  Da se objasnim…
  Nije isto ponovo poslati izvodjača i potruditi se maksimalno moguće oko njega i poslati izvodjača,ali ga i ne poslati,ako me razumeš (odbijanjem da se otputujem u Roterdam zbog “restrikcija” iako su njihovi sportisti bez prob putovali,daleko manjji hajp oko predstavnika itd) ,a i sama Montaigne je u svakom intervjuu zvučala tužno i kao da joj je uskraćena potpuna prilika.
  Hoću da kažem da su mogli mnogo više da urade za Montaigne,ali nisu hteli jer su smatrali da ionako nemaju velike šanse,isto tako se i Tornike srozao sa ovogodišnjom pesmom.
  Dok je većina povratnika ostavila kakav utisak,Tornike i Montaigne ko da nisu ni učestvovali…

 • @NekiTamo
  Pa onda ta logika “odrađivanja” takmičara iz 2020 pa povratka na nacionalni izbor bi mogla da se primeni i na Hurricane i sve sve ostale zemlje koje su 2021 privremeno preskočile NF “odrađujući” izabrane od 2020 npr. Island, Slovenija, Ukrajina, Letonija…

 • Čini mi se kao da su u Austrlaliji hteli da odrade Montaigne baš kao i Rusi Juliu 2018. pa da nastave sa nacionalnim izborom što je šteta jer Montaigne ima baš unikatnu pojavu i stil koji je mogao bolje da se iskoristi!