ESC-potpourri

Norvežani odlučuju 19. februara. Španci imenovali novog šefa delegacije

Letnji period odmora je završen i javni emiteri su se prionuli na pripreme za 66. izdanje seniorskog Evrosonga koje će biti održano u Italiji.

Šta se to novo dešava u Španiji, Norveškoj, Estoniji i Poljskoj, saznajte u narednim redovima.

🇪🇪 Estonci 2. septembra otvaraju konkurs za Eesti laul

Dan nakon početka nove evrovizijske sezone, 2. septembra, nacionalni emiter Estonije ERR će otvoriti prijave za 14. izdanje televizijskog formata Eesti laul, uspostavljenog 2009. godine kao zamena za stari nacionalni izbor naziva Eurolaul, koji je pod tim imenom bio održavan između 1993. i 2008. godine. Više detalja o konkursu biće poznato upravo 2. septembra, a isto tako će biti objavljeni i detalji o promeni formata ove televizijske selekcije.

Otkako je festival Eesti laul pokrenut, izvršene su tri promene; 2009. i 2010. godine je koncipiran u formi jednovečernjeg festivala sa 10 izvođača, 2011. su uvedena polufinala u kojem se za 10 mesta koja su vodila u finale borilo 20 izvođača, a na poslednja tri izdanja je bilo prisutno 24 izvođača koja su se borila za 12 mesta koja su vodila u finale. Upravo Eesti laul je Estoncima od 2009. godine doneo sedam evrovizijskih finala.

🇳🇴 Norvežani odlučuju 19. februara

Šef norveške evrovizijske delegacije Stig Karlsen je u intervjuu za portal escNorge govorio o detaljima predstojećeg Melodi Grand Prixa. Biće zadržan isti format kakav je važio i u prethodne dve godine — pet polufinalnih i finalno veče, koji će biti emitovani u nedeljnom ritmu između 15. januara i 19. februara. Od 15. januara do 12. februara biće emitovana polufinala, a finale je zakazano za 19. februar.

Podsećamo, Norvežani su nedavno odlučili da rok prijave za takmičarske pesme koje će biti izvedne na 61. izdanju ovog TV formata sa 15. avgusta bude pomeren na 15. septembar.

Još uvek nije poznata tačna lokacija održavanja, kao ni da li će publika biti prisutna ovog puta na Melodi Grand Prixu.

🇪🇸 Španci imenovali novog šefa delegacije

Novi šef španske evrovizijske delegacije biće novinarka javnog emitera RTVE Eva Mora. Ona će na toj funkciji zameniti Anu Mariju Bordas, koja je unapređena u poziciju koordinatora Radne grupe RTVE za Pesmu Evrovizije.

Eva Mora za RTVE radi od 2000. godine, a i prethodnih godina je imala dodire sa ovim takmičenjem; od 2012. do 2016. je bila izveštač sa evrovizijskih nadmetanja, a 2020. je komentarisala specijalan šou Europe Shine a Light, kao i dečju Evroviziju.

Takođe, javni emiter RTVE je otkrio više detalja o ostalim članovima Radne grupe koja će pomoći u uobličavanju španske nacionalne selekcije za Evrosong 2022. U pitanju su:

  • Marta Ejzahire, direktorka za komunikacije i učešće;
  • Esteban Kaje, direktor marketing službe;
  • Cezar Valjeho, direktor digitalnog arhiva RTVE;
  • Irene Mahija, urednik sadržaja na platformi Playz;
  • Fernando Masijas, urednik platforme RTVE Play i administrator odeljka veb stranice Evrovizije od 2018;
  • Havijer Martin, izveštač sa evrovizijskih nadmetanja;
  • Đordi Vives, direktor muzičkog programa;
  • Hulija Varela, evrovizijski komentator za TV;
  • Virhinija Dijaz i Hulio Rodenas, radijski komentatori Evrosonga.

Ovih dana će RTVE izaći pred javnost u vezi sa detaljima o nacionalnoj selekciji Benidorm Song Festival, putem kojeg će biti izabran naredni španski evrovizijski predstavnik, kao i u vezi sa detaljima o načinu na koji će biti odabran njihov predstavnik za dečji Evrosong u Parizu.

🇵🇱 Poljaci ne znaju šta bi

Generalni direktor Televizije Poljska Jacek Kurski objavio je da će Poljska biti deo seniorske evrovizijske scene i u 2022, ali da još ne znaju kakav će način izbora primeniti. Kurski je tim povodom izjavio:

Još ne znamo, ali želja nam je da ranije počnemo s pripremama. Problem je u tome što su nam na adresu Televizije Poljska stigli za sada nezadovoljavajući predlozi.

Dodao je i da bi voleo da se poljski evrovizijski predstavnik otkrije kasnije, ali da se s pripremama krene ranije, na jesen.

Poljaci su poslednji put slast učešća na finalnoj večeri iskusili 2017. u Kijevu, a od tada pa do danas nisu nijednom videli finale. Otkako je 2014. godine krenuo drugi ciklus poljskih evrovizijskih učešća, TVP je eksperimentisao sa raznim selekcionim metodama: 2014, 2015, 2016, 2019. i 2021. su pesma i predstavnik bili izabrani interno, 2017. i 2018. je korišćeno nacionalno finale „Nacionalne kvalifikacije“ (Krajowe eliminacje), a 2020. je predstavnik bio biran putem šoua „Šansa za uspeh“ (Szansa na sukces).