ESC-potpourri

DPE 2021 | Bez Australije, ali ipak sa Italijom

Da li su Australijanci odlučili da ostanu pri odluci o povlačenju? Da li su se Italijani predomislili po pitanju učešća? Da li su Ukrajinci otvorili konkurs za nacionalno finale?

O svemu tome čitajte u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“.

🇮🇹 Italijani promenili odluku

Italijanski javni emiter RAI, iako je prvobitno najavio da će i drugi put zaredom preskočiti dečji Evrosong zbog svoje politike prema pojavljivanju maloletnika na navedenoj italijanskoj državnoj televiziji, kao i zbog priprema za nadolazeću 66. seniorsku Evroviziju, odlučio je da se predomisli i ipak se vrati na dečji Evrosong nakon godinu dana pauze.

U saopštenju koji je uprava Radio-televizije Italija navela izražena je nada da će u Parizu postići sličan uspeh kakav je i grupa „Måneskin“ na seniorskoj Evroviziji u Roterdamu. Predstavnik i pesma biće izabrani interno, baš kao što je to bio slučaj i u periodu između 2014. i 2019, a kompletan paket biće prezentovan u novembru.

Italijani su se na dečjem Evrosongu prvi put takmičili 2014. godine i na taj način postali prva država iz takozvane „Velike petorke“ koja je uzela učešće na Dečjoj pesmi Evrovizije nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva 2006. i prvog povlačenja Španije 2007. Italija se na taj način pridružila sledećim povratnicima na dečji Evrosong: Irskoj, Portugaliji, Azerbejdžanu, Severnoj Makedoniji i Albaniji; sve navedene države su se vratile na takmičenje nakon godinu dana „kovid pauze“ izuzev Azerbejdžana, koji je preskočio prethodna dva izdanja održana u poljskim gradovima Gljivicama i Varšavi.

Time se broj učesnika dečje Evrovizije u Parizu popeo na 16. Nakon što je Australija i formalno potvrdila povlačenje, ostaje još da se vidi da li će se i Jermenija vratiti i da li će Kazahstanu i četvrti put zaredom biti dodeljena specijalna pozivnica za učešće.

🇦🇺 I definitivno bez Australije

Dva dana nakon uprave emitera ABC, oglasio se i drugi najveći australijski emiter SBS po pitanju mogućeg povratka na dečju Evroviziju. I uprava Si-Bi-Esa je isto odlučila da ne šalje svog predstavnika kao što su to činili 2015. i 2016, zbog putnih ograničenja koji trenutno važe na prostoru Australije, a koja su uvedena zbog pandemije kovida-19.

🇺🇦 Ukrajinci otvorili konkurs

Ukrajinski javni emiter NSTU je 30. avgusta otvorio prijave za nacionalni izbor za odabir juniorskog evrovizijskog putnika za Pariz. Zainteresovana deca uzrasta od 9 do 14 godina se mogu do 19. septembra prijaviti sa originalnom pesmom ili sa izvođenjem neke od prethodnih šest numera koje su zastupale Ukrajinu na dečjem Evrosongu:

  • Ana Trinčer | Počni od sebe (2015);
  • Sofija Rol | Planet craves for love (2016);
  • Anastasija Bahinska | Don’t stop (2017);
  • Darina Krasnovecka | Say love (2018);
  • Sofija Ivanjko | The spirit of music (2019);
  • Oleksandr Balabanov | Otvori (Open up) (2020).

Od pristiglog broja prijava, selekciona komisija će odabrati između 12 i 16 kandidata koji će učestvovati na televizijskom nacionalnom finalu čije je održavanje prvobitno bilo zakazano za 23. oktobar, mada postoje nagoveštaji da će biti održano i kasnije, do početka novembra. Za one kandidate koji budu primljeni sa obradama neke od navedenih juniorskih ukrajinskih evrovizijskih kompozicija biće dodeljena originalno napisana pesma za nacionalno finale.

Na televizijskom nacionalnom finalu, koje će biti održano prvi put u takvoj formi nakon 2017. godine, odluku o pobedniku donosiće internet-glasači i stručni žiri.