ESC-potpourri

Finci i Švajcarci krenuli u potragu

U skladu sa evrovizijskim pravilima koja važe od 2011. godine, 1. septembar je datum kada počinje nova evrovizijska sezona, koja će trajati do za sada neutvrđenih datuma tokom maja. Kako bismo bili u toku, donosimo vam nove vesti iz Ukrajine, Finske, Letonije i Švajcarske.

🇺🇦 Sporazuman prekid saradnje između ukrajinskog javnog i privatnog emitera

Ukrajinski privatni emiter STB, koji je sa javnim emiterom NSTU tokom zadnjih pet godina organizovao nacionalni izbor za Pesmu Evrovizije, odlučio je da prekine dosadašnju saradnju sa navedenim javnim emiterom. Navedeno je da je NSTU pristao da preuzme potpuno pravo na nastavak organizacije višenedeljne nacionalne selekcije „Izbor“ (Vidbir) u budućnosti. Saradnja između državne radio-televizije NSTU i privatne televizije STB započeta 2016. godine inicijalno je bila oročena do 2018, a potom produžena do 2021. zbog velikog uspeha koji je postignut tokom prve tri godine saradnje. Tokom šest godina saradnje, pokazana je zrelost transformacije ukrajinske nacionalne selekcije u izlog nacionalne muzike.

Predstavnica privatnog emitera STB Natalija Frančuk iznela je sledeće stanovište:

Za šest godina saradnje otkrili smo mnogo nove ukrajinske muzike, osvetlili nova imena i pokazali nove muzičke stilove. Dali smo nacionalnoj selekciji visoku notu i želimo našim partnerima da zadrže tu lestvicu. Zahvaljujemo se timu, Serhiju Prituli, Ruslanu Kvinti, Konstantinu Meladzeu i svim članovima žirija koji su prošli kroz sva izdanja ovog višenedeljnog šoua i što su zajedno sa STB živeli za ovaj projekat.

Nacionalni izbor Vidbir je bio korišćen između 2016. i 2020. godine. Na svakom od ta četiri izdanja takmičilo se 18 izvođača koji su se kroz dve polufinalne večeri borili za šest mesta koja su vodila u finale, izuzev 2017, kada su Ukrajinci bili domaćini Evrosonga, pa je broj polufinalnih večeri te godine bio proširen na tri, i te godine se za Evrosong borio 21 izvođač.

Jedini stalni članovi kreativnog tima koji je stojao iza realizacije svih sezona takmičenja „Izbor“ bili su izvršni producent Natalija Frančuk, kao i jedan od članova žirija Andrij Danilko. Ostali koji su prošli kroz ovaj šou su bili:

  • muzički urednici Konstantin Meladze (2016. i 2017 — bio je u isto vreme i član žirija tokom ta dva izdanja) i Ruslan Kvinta (2018—2020);
  • ostali članovi žirija: Jevhen Filatov (2018. i 2019.) i Vitalij Drozdov (2020);
  • tri nekadašnje evrovizijske učesnice kao članice žirija: Ruslana (2016), Džamala (2017—2019) i Tina Karol (2020);
  • voditelji Oleksandr Pedan i Dzmitrij Tankovič (vodili prvo izdanje 2016.) i Serhij Pritula (vodio preostale tri sezone između 2017. i 2020).

Prošle sezone Vidbir nije bio održan zbog internog odabira nove pesme za poslednje pobednike ovog TV formata, grupu „Go_A“, s kojima je evrovizijska saradnja nakon otkazivanja prošlogodišnjeg evrovizijskog takmičenja bila produžena i na ovu godinu. Navedeni ukrajinski elektro-etno sastav je učešće sa svojom Bukom završio na 5. mestu finalne večeri Evrosonga, postala je viralan hit i isto tako postala prva ukrajinska pesma koja je dospela na Bilbordovu top-listu.

🇱🇻 Letonci najavljuju povratak televizijske selekcije

Letonska televizija (LTV) otkrila je u prepisci sa jednim zabrinutim tviterašem da planira povratak televizijske selekcije za odabir svog narednog evrovizijskog predstavnika, te da će više detalja o nacionalnoj selekciji biti poznato uskoro.

Otkako je Letonija debitovala na Evroviziji 2000. godine, sve do 2020. su koristili televizijski festival kao način odabira predstavnika. Između 2000. i 2012. izbor je nosio ime Eirodziesma, 2013. i 2014. se nacionalni izbor održavao pod imenom Dziesma, a treća reinkarnacija — Supernova, bila je emitovana između 2015. i 2020. godine, i njen format je više puta bio menjan pod trećom serijom: od 2015. do 2019. se glavni deo održavao u formi višenedeljnog takmičenja, a 2020. je format bio sveden na jednovečernji festival.

Dvadesetogodišnju tradiciju odabira predstavnika preko nacionalnog finala LTV je prekinuo nakon otkazivanja prošlogodišnje evrovizijske edicije zbog produžetka saradnje sa poslednjom pobednicom Supernove iz 2020. Samantom Tinom, za koju je evrovizijska pesma za 2021. bila odabrana interno. Međutim, Samanta je u Roterdamu i četvrti put zaredom Letonce ostavila u polufinalu, i to tako što je učešće u svojoj polufinalnoj grupi završila na poslednjem mestu sa svega osvojenih 14 poena.

🇫🇮 🇨🇭 Finci i Švajcarci krenuli u potragu za novim evrovizijskim pesmama

Finski emiter YLE krenuo je u potragu za pesmama koje će biti izvedene na 11. izdanju televizijskog takmičenja Uuden musiikin kilpailu. Na šestodnevnom konkursu, započetom 1. septembra, izvođači mogu da pošalju najviše tri pesme, od kojih jedna može da uđe u finalni spisak. Takođe, u slučaju prijave grupe od najviše šest izvođača, glavni vokal mora da bude prisutan na nacionalnom finalu, prijavljene pesme ne smeju da se šalju na druge nacionalne izbore, a jedan od izvođača ili autora treba da bude državljanin ili stanovnik Finske.

Isto tako je i švajcarski emiter SRF otvorio konkurs za idealnu evrovizijsku pesmu za Italiju koji će trajati do 15. septembra. Pravo prijavljivanja imaće svi zainteresovani izvođači i autori, kao što je to bio slučaj 2019. i 2020, a odluku o najboljoj kompoziciji, koja će biti predstavljena do marta, donosiće stočlani anketarski panel i dvadesetočlani međunarodni žiri u odnosu 50/50, kao što je to bio slučaj 2019. i 2020. godine.