Zanimljivosti

ABBA se vraća sa novim albumom i digitalnom turnejom!

Povratak koji je jedno vreme delovao nemoguć konačno se ostvario! Grupa ABBA se nakon 40 godina odsustva vraća s novim albumom i velikom digitalnom turnejom!

Iako je veliki povratak ovog slavnog švedskog sastava bio najavljen još za 2019, kada je trebalo da slave 45. godišnjicu od slavne evrovizijske pobede, ipak se dogodilo upravo sada, 40 godina nakon izdavanja poslednjeg albuma „The Visitors“. Članovi grupe ABBA, kao jedan od najuspešnijih pop sastava svih vremena, 2. septembra su putem specijalnog lajvstrima objavili veliki povratak s novim albumom „Voyage“, koji će u celosti biti izdat 5. novembra pod kapom Universal Music grupe, a spremaju i veliku digitalnu turneju koju će započeti 27. maja 2022. u Londonu na otvaranju nove dvorane simboličnog naziva „ABBA Arena“, kapaciteta do 3000 mesta, a smeštenog u Olimpijskom parku kraljice Elizabete. Ulaznice su puštene u pretprodaju u 18 časova na veb-adresi abbavoyage.com, a u zvaničnu prodaju će biti puštene 7. septembra.

Digitalnim verzijama Agnete, Benija, Bjerna i Fride će tokom turneje društvo praviti specijalan desetočlani bend.

Digitalne verzije članova grupe ABBA su nastale nakon nekoliko nedelja i meseci snimanja pokreta i tehnika izvođenja sa četiri člana benda i timom od 850 ljudi iz kompanije Industral Light & Magic, koju je osnovao slavni Džordž Lukas, a koja predstavlja prvi izlet ove kompanije u muziku.

Kreativni tim koji će stajati iza turneje ABBA Voyage uključuje producente Svanu Gislu i Ludviga Andešona, režisera Bejlija Volša, izvršnog producenta Johana Renka i koreografa Vejna Mekgregora.

Prve dve pesme sa nadolazećeg albuma „Voyage“ su upravo 2. septembra ugledale svetlost dana, a nose nazive I still have faith in you (I dalje imam veru u tebe) i Don’t shut me down (Ne zatvaraj me). Dostupne su za preslušavanje na svim digitalnim platformama za slušanje muzike, a objavljeni su i prateći video-klipovi; prva numera je rađena u formi klasičnog spota koji je režirao umetnik scenskog imena Šinola (Shynola) i sastavljena je delom od arhivskih snimaka i slika, a spot za drugu pesmu je u formi ispisivanja teksta sa animacijom koja prati projekat „Voyage“. Celokupan album „Voyage“, koji će biti objavljen 5. novembra, sniman je u studiju Benija Andešona Riksmixningsverket u Stokholmu. Navedene dve numere biće i deo njihove povratničke turneje.Poruka članova benda

Tim povodom, članovi ABBE su se fanovima obratili sledećim saopštenjem:

Prošlo je dosta vremena otkako smo zajedno stvarali muziku. Zapravo, skoro 40 godina. Napravili smo pauzu u proleće 1982. godine i sada smo odlučili da je okončamo. Kažu da je glupo praviti pauzu više od 40 godina između dva albuma, pa smo snimili nastavak poslednjeg „The Visitors“. Iskreno govoreći, glavna inspiracija za ponovno snimanje dolazi iz našeg angažmana u stvaranju najčudnijeg i najspektakularnijeg konceta o kojem ste mogli ikada sanjati. Moći ćemo da sednemo u publiku i gledamo naše digitalne varijante kako izvode naše pesme u prilagođenoj areni u Londonu idućeg proleća. Čudno i divno!

Hvala svima koji ste nas strpljivo pratili na ovaj ili onaj način proteklih decenija.

Hvala vama što ste nas čekali — vreme je za početak novog putovanja.

Jednostavno smo ovaj projekat nazvali „Voyage“ (Putovanje) zato što plovimo u nepoznatim vodama. Uz pomoć naših mlađih varijanti putujemo u budućnost. Nije lako objasniti, ali ranije to nije bilo učinjeno.

Beni Ulveus je rekao:

Teško mi je reći šta nam je najradosnije u vezi s ovim projektom. Ako je to uključivanje u stvaranje koncerta zajedno sa svima ili povratak u studio nakon 40 godina, mislim da je teško ponovo pobediti ponovno slušanje Fride i Agnete kako pevaju. Kad dođete u Arenu, imaćemo nas četvoro sa apsolutno slavnim bendom od 10 članova. Čak i ako nismo u telu, bićemo tu zahvaljujući radu kreativnog tima i kompanije „Industrial Light & Magic“.

Ani-Frid:

Te prve sesije su 2018. bile zabavne i kada me je Beni pitao i nazvao da li bih razmislila da još malo otpevam, skočila sam na to! O, kakve pesme! Moje poštovanje i ljubav idu prema ovim zaista nadarenim i genijalnim autorima! Bilo je zadovoljstvo ponovo raditi s grupom. Presrećna sam zbog onoga što smo uradili i iskreno se nadam da će i naši fanovi to osetiti.

Agneta:

Kad smo se ponovo okupili u studiju, ja nisam imala pojma šta da očekujem… Ali, Benijev studio za snimanje je tako prijateljsko i bezbedno okruženje, i pre nego što sam to shvatila, zaista sam uživala! Jedva da mogu da verujem da je konačno došao trenutak da ovo podelimo sa svetom!

Bjern:

Frida i Agneta su tako neverovatne pevačice, ja sam prosto bio iznenađen načinom na koji su iznele pesme. One su pravi muzičari; potpuno impresionirani glamurom pop zvezde, ali se i dalje odlično zabavljaju u studiju za snimanje. Projekat „Voyage“ uneo nam je novi život na više načina.

Za kraj:

Dakle, hvala još jednom što ste nas čekali! Nadamo se da ćemo se videti u „ABBA Areni“, zato što smo u te avatare uneli dobar deo svoje duše. Nije preterivanje reći da smo se vratili.

Agneta, Beni, Bjern i Frida

Stokholm, Švedska, 2. septembar 2021

Oznake