ESC-potpourri

DPE 2021 | Počinje poljski izbor, idućeg vikenda startuju Irci i Gruzini

U novom „evrovizijskom potpuriju“ donosimo vam vesti u vezi s nacionalnim izborima za dečji Evrosong u Poljskoj, Gruziji, Irskoj i Rusiji.

🇵🇱 Počinje poljska „Šansa za uspeh“

Treći put zaredom će Televizija Poljska svog juniorskog evrovizijskog predstavnika odabrati putem šoua Szansa na sukces: Eurowizja junior (Šansa za uspeh: dečja Evrovizija), koji će sa emitovanjem startovati 5. septembra u 14 časova i 15 minuta po centralnoevropskom vremenu. U prvoj od tri polufinalne emisije će nastupiti sedam kandidata, od kojih su imena pet takmičara već procurela u javnost, i jedan od njih će se odlukom žirija plasirati u veliko finale koje je na programu 26. septembra.

Tema prve polufinalne večeri biće „Evrovizijski hitovi“, a među sedam pesama, koliko će ih biti izvedeno u takmičarskom delu programa, mesto će naći i nekoliko poslednjih primećenih evrovizijskih klasika: Arcade (Holandija 2019, pobednička pesma sa seniorske Evrovizije), Anyone I want to be (pobednička poljska juniorska evrovizijska pesma iz 2018), te I’ll be standing (poljska juniorska evrovizijska pesma iz 2020).

Voditelj programa biće Marek Sjerocki.

🇬🇪 🇮🇪 Gruzini kreću 11, a Irci 12. septembra

Gruzinski javni emiter GPB je objavio da će 11. septembra startovati sa četvrtim izdanjem televizijske nacionalne selekcije Ranina, putem koje će biti izabran novi juniorski evrovizijski predstavnik ove kavkavske države. Više detalja o organizaciji šoua biće poznato u narednim danima.

Dan nakon Gruzina će u potragu za evrovizijskim predstavnikom krenuti i povratnici Irci. Kao i između 2015. i 2019, predstavnik će biti izabran putem višenedeljnog televizijskog šoua Junior Eurovision Éire. Kako će izgledati šesto izdanje ovog TV šoua, nije poznato, ali zna se da će imati šest epizoda koje će se emitovati upravo između 12. septembra (prva eliminaciona emisija) i 17. oktobra (finalna emisija).

🇷🇺 Rusi produžili rok za prijave

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će konkurs za ruski nacionalni izbor trajati do 25. avgusta, ipak je rok za prijave produžen do 20. septembra. Nakon završetka konkursa, krajem septembra biće organizovana polufinalna audicija putem koje će biti selektovan određen broj kandidata za nacionalno finale koje će biti održano tokom oktobra ili novembra. Na sve to je uticala činjenica da će dečji Evrosong ove godine biti održan 19. decembra.

Na nacionalnom finalu će odluku o pobedniku donositi internet-glasači i stručni žiri u omeru 50/50.