ESC Potpourri Stars — 592021
ESC-potpourri

Islanđani se vraćaju festivalu. Biće zadržano pravilo sa unapred snimljenim pratećim vokalima

Novi „evrovizijski potpuri“ u vezi s pripremama za Italiju 2022. i nije baš nešto puno obilat, ali je vredan zbog Islanda i zadržavanja pravila upotrebe unapred snimljenih pratećih vokala.

🇮🇸 Vraća se Söngvakeppnin

Nakon prošlosezonskog zalaska u interni izbor pesme i izvođača, islandski javni emiter RÚV je odlučio da se vrati festivalu Söngvakeppnin kao selekcionoj metodi za odabir narednog evrovizijskog predstavnika. Konkurs za potencijalne takmičarske kompozicije, otvoren 3. septembra, odvijaće se do 6. oktobra, od čega će 10 najboljih kompozicija biti odabrano za festival; lista od 10 učesnika biće objavljena tokom januara.

Formatski će se nastaviti tamo gde se stalo 2020; festival će se sastojati iz dva polufinala i finalne večeri koje će biti emitovane tokom februara. U oba polufinala nastupiće po pet izvođača, od čega će se po dva najbolja glasovima gledalaca plasirati u finale, a od preostalih šestoro eliminisanih polufinalista će žiri odrediti još jednog kandidata i tako će se doći do brojke od pet finalista. Svi polufinalisti će imati obavezu da svoju takmičarsku kompoziciju otpevaju na maternjem jeziku tokom trajanja te faze nadmetanja.

U finalnoj emisiji će nastupiti pet kandidata koji će izvođenja svojih pesama ponoviti na jeziku na kojem žele da nastupaju u slučaju eventualnog odlaska na evrovizijsku scenu. Najpre će od njih petoro glasovima stručnog žirija i gledalaca u omeru 50/50 biti selektovana dva najbolja kandidata za tzv. superfinalni duel, a potom će u drugom krugu glasanja samo gledaoci odrediti koji od dva preostala kandidata ide u Italiju.

🇪🇺 Nastaviće se upotreba unapred snimljenih pratećih vokala

Upravo navedeni islandski emiter došao je u posed pravilnika za Evroviziju 2022. po kom će pravilo korišćenja unapred snimljenih pratećih vokala, implementirano za poslednje seniorsko takmičenje u Roterdamu, nastaviti da se primenjuje i naredne godine. EBU se za sada nije oglasila povodom tih navoda, ali promena pravilnika je uticala na to da mnoge države koriste unapred snimljene prateće vokala; kao što su to uradile delegacije Severne Makedonije, Slovenije i Islanda za poslednji festival u Roterdamu.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Izuzetno sam protiv ovoga sa pratećim vokalima..
    Sledeće god ćemo imati još jednu Efendi,Nataliu i Rafala…
    Evrovizija skoro sasvim prelazi u vizuelni dogadjaj i gubi se se muzika i glas kao esencija…
    Nadam se da će se države voditi primerom Barbare,Maneskina ili Go_A a ne gore navedenima…