ESC-potpourri

Italijani najavljuju povratak na format iz 2019? Grci krenuli u potragu za narednim predstavnikom

Novi „evrovizijski potpuri“ je posvećen aktuelnostima u vezi sa predstojećom 66. seniorskom Evrovizijom. U svemu tome prednjače Izraelci, Grci, Italijani, Šveđani, Britanci, te domaćini Italijani.

🇮🇹 Italijani planiraju da odbace kategoriju Nuove proposte?

Portal All Music Italia došao je u posed novih detalja koji podrazumevaju nameru umetničkog direktora Sanrema, radijskog di-džeja i voditelja Amadeusa, da na snagu vrati format tog festivala kakav je važio 2019. godine. To podrazumeva ukidanje kategorije Nuove proposte, na kojoj su se nadmetali izvođači uzrasta do 35 godina starosti koji tek trebaju da se afirmišu. Sve te promene će sigurno biti uvedene, jer namera Amadeusa je da skrati trajanje svake od pet večeri Sanrema, zakazanog za period od 1. do 5. februara.

Amadeus je prvobitno nameravao da istupi sa pozicije kreativnog direktora i prezentera festivala zbog toga što se navodno bunio na smanjenje organizacionog budžeta od strane javnog emitera RAI kako bi više para usmerio u organizaciju 66. Evrovizije. Međutim, kasnije je u konsultaciji sa upravom Radio-televizije Italija pristao na te zahteve, pa je posle najavio redukciju broja učesnika, te i promenu početka termina emitovanja šoua, po kom bi se ukinuo specijalan polusatni program uoči emitovanja svečane festivalske ceremonije, a Sanremo bi po tom planu počinjao odmah nakon završetka centralne informativne emisije TG1, dakle — umesto u 21 sat, Sanremo bi počinjao pola sata ranije (u 20 časova i 30 minuta); ovakve promene su neminovne jer predugo trajanje je uslovilo pad broja gledalaca pri emitovanju ovogodišnje edicije.

Broj učesnika bi trebalo da se redukuje na 20, od čega bi 18 trebalo da bude odabrano od strane Amadeusa u konsultaciji sa selekcionom komisijom, a preostalih dvoje kandidata bi bili odabrani sa selekcionog festivala Sanremo Giovani, čije je finale zakazano za 16. decembar; dvoje selektovanih sa omladinskog Sanrema bi za februar pripremili nove takmičarske pesme. Konačnu odluku o formatu će Amadeus doneti narednih dana.

Ukoliko se povratak na koncept nadmetanja iz 2019. obistini, onda će Sanremo ponovo imati prestižan značaj jer će pobednik braniti čast svoje domovine na finalnoj večeri u Bolonji, Milanu, Pezaru, Riminiju ili Torinu. Poslednji put kada je taj format bio korišćen, na Sanremu je pobedio Mahmud, koji je plasman na taj festival izborio upravo učešćem na omladinskom festivalu Sanremo Giovani; pobedu s kasnije velikom evropskim hitom Soldi Mahmud je odneo na svoje, ali i na iznenađenje mnogih pasioniranih ljubitelja muzike, zato što su za pobednike pred 69. ediciju bili viđeni iskusni evrovizijski učesnici, trećeplasirani iz Beča 2015, članovi vokalnog trija „Il Volo“. No, Mahmud je ovim sebi trasirao put do vicešampionske pozicije na evrovizijskom finalu u Tel Avivu.

🇬🇷 Grci otvorili javni poziv za interni odabir pesme i izvođača

Grčki emiter ERT je odlučan u nameri da na viši nivo podigne lestvice koje je postavila njihova poslednja evrovizijska predstavnica Stefanija, pa je zato 7. septembra raspisao javni poziv za odabir idealne evrovizijske pesme i izvođača, koji će trajati do 10. oktobra. Svaka navedena prijava treba da bude potpuna: dakle, da se prijavi solista ili grupa do propisanih šest izvođača, da svako od njih pošalje do tri neobjavljene pesme, kao i da predlože umetnički koncept evrovizijskog nastupa i na koji način da promovišu i prezentuju svoj potencijalni evrovizijski hit. Ovaj konkurs je otvoren za sve Grke, kao i za izvođače koji su poreklom Grci, a žive u nekoj drugoj državi.

Predstavnik i pesma će i četvrti put od 2018. biti odabrani interno, a za odabir pesme i izvođača biće zadužena oprobana selekciona komisija iz prošle sezone u sastavu: Dora Kiraki, Sofija Dranidu i Nikos Vulalas.

Osim što je Stefanija ove godine Grcima donela prvi TOP 10 plasman nakon osam godina čekanja (10. mesto), grčki emiter ERT je ove godine imao najgledaniju ediciju Evrosonga u poslednjih sedam godina — takmičenje je pratilo 49,4% gledalaca!

Već smo pisali o tome da je trećeplasirana iz Beograda 2008. Kalomira izrazila interes da ponovo konkuriše za grčkog evrovizijskog predstavnika.

🇸🇪 Oskar Sija voditelj Melodifestivalena 2022. Objavljeni i detalji o mogućem povratku karavanske turneje

Švedski emiter SVT objavio je planove za prvi Melodifestivalen bez Kristera Bjerkmana. Voditelj Melodifestivalena 2022 biće pevač Oskar Sija, koji je i sam bio učesnik ovog TV formata tokom ranijih godina: prvi put 2013. kao pevač grupe „Behrang Miri“, druga dva puta 2014. (8. mesto u finalu) i 2016. (2. mesto u finalu s numerom Human). I ove godine je Oskar bio jedan od voditelja „Melodija“, kada je radio drugo polufinale zajedno sa Kristerom Bjerkmanom i Anisom don Deminom.

Na prezentaciji povodom prezentera Melodifestivalena za 2022, Oskar je rekao:

Očigledno se čini kao častan zadatak — odjednom sam stao u red zajedno sa Kristijanom Lukom, Ginom Diravi i Petrom Mede. Gledao sam Melodifestivalen od malih nogu. Cela porodica bi gledala zajedno sa mnom i niko ne bi smeo da priča. Nisam hteo da propustim ni sekundu! Veoma sam uzbuđen što idem na turneju i daću sve od sebe da gledaoce povedem kroz ovu zabavu!

Oskar je na prezentaciji otkrio da ne planira da program vodi sam, već da ima i nečiju pomoć tokom predstojećih šest februarsko-martovskih izdanja. No, na sve to je dodao da taj proces još uvek traje, te da ne može da otkriva više detalja o mogućim asistentima.

Menadžerka projekta Anet Bratštem otkrila je planove o organizaciji koji uključuju povratak karavanske turneje nakon godinu dana pauze:

Naš plan zasada uključuje proširenje da povedemo zabavu širom države i nastupamo pred gledaocima. Naša apsolutna ambicija uključuje ponovno kruženje po državi.

U slučaju da epidemijske okolnosti dozvole, ovako bi trebalo da izgleda karavanska turneja „Melodija“ za 2022:

  • polufinale 1 | „Malme arena“ u Malmeu (5. februar);
  • polufinale 2 | dvorana „Skandinavijum“ u Geteborgu (12. februar);
  • polufinale 3 | „Saab arena“ u Linćepingu (19. februar);
  • polufinale 4 | Arena „Sbarbanken“ u Lidćepingu (26. februar);
  • šou „Druga šansa“ | Arena „Heglunds“ u Ernšeldsviku (5. mart);
  • finale | „Friends Arena“ u Stokholmu (12. mart).

Konkurs za potencijalne takmičarske kompozicije se zatvara 17. septembra.

🇮🇱 Brojna poznata imena izraelske muzičke scene učestvuju u X Factoru Israel

Željno se iščekuje start nove sezone šoua X Factor Israel, putem koje će biti delegiran naredni izraelski evrovizijski adut. Šou će početi tokom oktobra, završiti se u januaru, a specijalizovani portal Euromix stigao je u posed liste izvođača koji će pokušati preko navedenog šoua da se domognu puta za Italiju. Mi ovom prilikom nećemo otkrivati listu zbog irelevantnosti jer nije poznato da li će svi ti moći da se domognu mesta koje vode u tri završne emisije kroz koje će proći 12 kandidata, ali za neke od njih ćemo reći da su pokušali da se domognu izraelske evrovizijske scene i davnih godina.

🇪🇺 Najviše 44 države mogu da učestvuju?

Još jedno bitno pravilo u vezi sa 2022. godinom je procurelo u javnost. Naime, Evropska radiodifuzna unija planira da redukuje broj maksimalnog broja evrovizijskih učesnika sa 46 na 44 države. Evropska radiodifuzna unija se nije oglašavala tim povodom, ali moguće je da se i to dogodi.

Nikada se na Pesmi Evrovizije nisu takmičile 44 države, ali je zato tri puta bio prisutan broj učesnika približan navedenoj — i to 2008, 2011. i 2018, kada su učešće uzele 43 države. Male su šanse da se i 2022. okupi 44 države, već da ostane isti broj učesnika kao i 2021, i to 39 država, s tim što bi Jermenija upala na spisak umesto suspendovane Belorusije. U slučaju većeg broja potvrđenih zemalja učesnica (više od 44 države) prednost bi dobile one koje su više učestovale na poslednjih pet izdanja; recimo, ako Mađari i Slovaci kojim slučajem izraze želju za povratkom, prednost će dobiti Mađari jer su bili među redovnim učesnicima u poslednjih pet godina.

🇬🇧 Diskografske korporacije dižu ruke od Bi-Bi-Sija

Britanski tabloidni dnevni list „Mail on Sunday“ došao je u posed informacije da ugledne diskografske korporacije odbijaju da pomažu Bi-Bi-Siju u realizaciji Evrovizije 2022. Među njima se navodno nalazi i muzička kuća Bi-Em-Dži (BMG), koja je na učešće Džejmsa Njumana uložila 25.000 funti, pa i ostale diskografske korporacije žele da slede njihov primer jer ne bi hteli tako lako da se opeku nakon razočaravajućeg poslednjeg mesta.

Ukoliko Bi-Bi-Si potvrdi učešće, onda će samostalno biti odgovoran za odabir narednog evrovizijskog predstavnika.