ESC-potpourri

Belgijanci predstavnika objavljuju 15. septembra!

U centru pažnje novih vesti u vezi s pripremama za Italiju 2022. u novom „evrovizijskom potpuriju“ se nalaze Belgijanci, Portugalci i Ukrajinci.

🇧🇪 Belgijanci odredili predstavnika. Njegovo ime biće poznato 15. septembra!

Kao što je to bio slučaj 2018. i 2020, prvog poznatog evrovizijskog učesnika za 2022. dobićemo iz Belgije. Frankofoni javni emiter RTBF već je odredio svog evrovizijskog aduta za Italiju, a njegovo ime biće poznato 15. septembra u sklopu jutarnje emisije na radio-stanici VivaCité, koja će biti emitovana između 8 i 9 sati ujutru.

Ranije je želju za evrovizijskim pojavljivanjem izrazio Žeremi Makizi, pobednik šoua The Voice Belgique za 2021. godinu, a da li će on poneti tu laskavu titulu, saznaćemo upravo 15. septembra. U slučaju da se to dogodi, biće ovo sedmi put od 2013, a peti put uzastopno od strane frankofonog emitera RTBF da učesnike za Evroviziju nalaze među učesnicima šoua The Voice za francusko i holandsko govorno područje. Tu čast su prethodno branili: Roberto Belarosa (2013), Aksel Irsu (2014), Loik Note (2015), Laura Tesoro (2016), Blanš (2017) i Elio Vasamije (2019). Jedini izuzeci u celoj toj priči su bili Senek (2018) i grupa „Hooverphonic“ (2020/2021).

🇵🇹 Portugalci otvorili konkurs

Portugalski emiter RTP otvorio je 8. septembra konkurs za 56. izdanje nacionalne evrovizijske selekcije Festival da Canção, uz minimalne promene o planu raspodele učesnika. Naime, kao i prethodne godine, i ove će se za Evrosong boriti 20 izvođača, od čega će 16 pesama napraviti kompozitori interno delegirani od strane javnog emitera RTP, a preostale četiri pesme biće odabrane sa javnog konkursa.

Ponovo će finalnoj večeri prethoditi dva polufinalna nadmetanja. U oba polufinala nastupiće po 10 izvođača, od čega će se po pet kvalifikovati za veliko finale. O finalistima i o pobedniku odluku će donositi glasovi stručnog žirija i gledalaca u omeru 50/50.

🇺🇦 Ukrajinski privatni emiter „1+1“ izrazio želju za saradnju sa javnim emiterom po pitanju Evrovizije

Maksim Krivicki, generalni producent najgledanije ukrajinske privatne televizije „1+1“, u razgovoru za portal Detector Media izrazio je želju za saradnju sa javnim emiterom NSTU po pitanju realizacije nacionalne selekcije za Evrosong 2022. Objasnio je sledeće:

Ne isključujem tu mogućnost. Gledajući šta mislimo pod pojmom ‘učiniti’, bio bi izazov za naš tim da se napravi emisija takvog nivoa. Naravno, ukoliko se dobije prilika da to uradimo, bili bismo im zahvalni.

Na sve to je dodao:

U navedenom šouu nije sve tako jednostavno, pa razmišljamo kako da napravimo šemu koja će nam koristiti. Možda ćemo im dati ponudu, a možda i ne. Još ništa ne znam.

Televizija „1+1“ je među ukrajinskim gledaocima poznata po realizaciji šou-programa The Voice i „Ples sa zvezdama“. Trenutno važi za drugog po gledanosti ukrajinskog emitera sa 8,96% gledalaca u odnosu na rivalski STB, koji ima 7% gledalaca, i sa kojim je NSTU na planu Evrovizije sarađivao sve do ove godine. Trenutno NSTU radi na planovima po pitanju osmišljavanja nove ukrajinske evrovizijske selekcije, pa nema sumnje da bi potpisivanje ugovora o saradnji sa televizijom „1+1“ dovelo do povećanja interesa gledalaca i javnosti za Evrovizijom.