ESC-potpourri

Šta Kiprani planiraju za 2022? Hrvati potvrdili učešće

Novi „evrovizijski potupuri“ je posvećen pripremama za Evroviziju 2022. u Italiji, a u plasiranju novih aktuelnosti i glasina prednjače Kiprani, Hrvati i Britanci, a tu je i jedna memorijalna vest iz Španije.

Naravno, u centru pažnje se nalazi RTS, koji planira da prijavljivanje pesma za Evroviziju zaprima putem onlajn metode konkursa. Više o tome možete čitati u našem izdvojenom tekstu.

RTS planira prijavljivanje pesama za Evroviziju onlajn

Takođe, 15. septembra ćemo iz Belgije dobiti i prvog poznatog evrovizijskog učesnika za narednu godinu.

🇨🇾 Kiprani planiraju da u Italiju pošalju lokalnog kantautora i grčku pevačicu?

Kiprani su ranijih godina među prvima objavljivali imena svojih evrovizijskih aduta, a sada je javni emiter CyBC nešto malo zatajio po tom pitanju. Naime, specijalizovani portal Eurovision Fun došao je u posed informacija po pitanju toga šta kiparska delegacija planira za narednu Evroviziju u Italiji.

Navodno, javni emiter CyBC planira da nastavi saradnju sa grčkom diskografskom kućom Panik Records, da među njihovim ekskluzivcima nalazi evrovizijske predstavnike, kao što je to bio slučaj sa Eleni Fureirom (2018), Sandrom Nikolasom (2020) i Elenom Cagrinu (2021), ali da izabran izvođač izvodi pesmu koju će napraviti kiparski autor. Navodno bi čast Panik Recordsa pod zastavom Kipra trebala da brani jedna od mladih nada grčke muzičke scene Tanja Breazu, a njenu takmičarsku kompoziciju bi trebalo da komponuje proslavljen pevač Mihalis Hadzijanis, koji je poznat i na našim prostorima. U slučaju da do te kolaboracije dođe, Tanjina evrovizijska pesma će biti balada. Bio bi to prvi put nakon 2015. godine da evrovizijsku pesmu komponuje Kipranin.

Mihalis Hadzijanis je i sâm nekad učestvovao na Evroviziji kao izvođač, i to davne 1998. godine, pevajući upravo za Kipar; tada je učešće na finalnom takmičenju u Birmingemu s kompozicijom Genesis završio na 11. mestu u konkurenciji od 25 učesnika. Nakon ovogodišnjeg takmičenja u Roterdamu, Hadzijanis je izjavio da se nikada na Evroviziju više ne bi vraćao kao izvođač, već kao kompozitor.

Tanja Breazu je afirmaciju stekla učešćem u grčko-kiparskoj verziji šoua X Factor 2016. godine, gde je stigla do finala u kom je učešće završila na 4. mestu, a ove godine je odnela pobedu u grčkoj verziji šoua „Tvoje lice zvuči poznato“, i više puta je izjavljivala da bi volela da ode na Evroviziju.

🇭🇷 Hrvati potvrdili učešće i ostali verni starom izbornom mehanizmu

Hrvatska radio-televizija je i zvanično potvrdila učešće na Pesmi Evrovizije u Italiji, a kao i u prethodne tri godine, predstavnik će biti izabran putem festivala Dora. U zvaničnom saopštenju na društvenim mrežama, HRT je naveo sledeće:

Predivno septembarsko vreme doprinosi pripremama za Doru i Evroviziju 2022, koje su u punom jeku! Uskoro počinje konkurs za hrvatski izbor pesme za Evrosong, pa stoga ostanite s nama za više informacija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurosong HRT (@eurosong_hrt)

Još pred početak Evrovizije u Roterdamu je Hrvatska radio-televizija produžila saradnju sa Gradom Opatijom na realizaciji Dore do 2024. godine.

🇳🇱 🇬🇧 Grupa „Vengaboys“ planira da konkuriše za britanskog predstavnika?

Britanski elektronski medij „List“ je došao u posed informacije da holandska eurodens grupa „Vengaboys“, koja je bila veoma popularna krajem 90-ih i početkom 2000-ih godina, planira da konkuriše za britanskog predstavnika na Evrosongu 2022. Te glasine je potvrdio i jedan od članova grupe Robin Pors, koja je naveo dva razloga za to: ljubav prema Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i neuspeh Džejmsa Njumana na poslednjoj finalnoj večeri u postojbini ovog plesno-muzičkog sastava — u Roterdamu, za kog su članovi ovog kvarteta smatrali da je zaslužio bolji plasman.

U najpoznatije hitove ovog holandskog kvarteta ubrajaju se: We like to party, Boom, Boom, Boom, Boom, We’re going to Ibiza, Up & Down, Kiss (When the sun don’t shine), Shalala lala i Uncle John from Jamaica.

🇪🇸 🇱🇺 Preminula Marija Mendiola, članica ženskog dueta „Baccara“

Španska pevačica Marija Mendiola, poznata kao članica ženskog dueta „Baccara“ koji je 1978. zastupao Luksemburg na Evroviziji, preminula je 11. septembra u 69. godini života. Duet „Baccara“ je osnovala 1977. godine sa Maite Mateos, i već sa prvim hitom Yes sir, I can boogie, grupa je naprečac osvojila Evropu, posebno Holandiju, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Godinu dana kasnije su pobedom na nacionalnom finalu za predstavnika Luksemburga s numerom Parlez-vous français? izborile odlazak na Evrosong u Pariz, i te 1978. su učešće završile na 7. mestu u konkurenciji od tada rekordnih 20 učesnika sa 73 osvojena boda.

Članice ovog dueta su kasnije još jednom pokušale da odu na Evroviziju, i to 2004. godine, kada su se s numerom Soy tu Venus takmičile na švedskom Melodifestivalenu. i učešće u svojoj polufinalnoj grupi su završile na 6. mestu.