Evrovizija 2022

Belgija 2022 | Jérémie Makiese prvi poznati učesnik Evrosonga

Jérémie Makiese će predstavljati Belgiju na predstojećoj Evroviziji u Italiji naredne godine, otkrio je javni medijski servis francuskog govornog područja RTBF (Radio-télévision belge de la Communauté française).

Jérémie (srp. Žeremi Makizi) ima 20 godina, iz Antverpena je, roditelji su mu poreklom iz Konga, a muzičku afirmaciju stekao je učešćem i pobedom u belgijskoj verziji popularnog TV formata za talente The Voice. Ranije je već iskazao interesovanje da učestvuje na Evrosongu, a belgijski mediji su spekulisali upravo o njegovom imenu kao o nasledniku slavne grupe „Hooverphonic“.

Njegova evrovizijska numera biće naknadno objavljena, a sva je prilika da će je RTBF internom selekcijom i odabrati.

Ovo je peti put uzastopno da RTBF evrovizijskog kandidata pronalazi u šouu The Voice, ali je Žeremi tek drugi predstavnik izabran iz redova pobednika. Prethodno je to bio Roberto Belarosa 2013. godine, a u međuvremenu su birali Loika Notea (2015), Blanš (2017) i Elija Vasamijea (2019).

Treba spomenuti i to da su prošle sezone RTBF i VRT (javni emiter za holandsko govorno područje) zajedno stali iza grupe „Hooverphonic“, koja je bila kandidat VRT 2020, ali je zbog otkazivanja Evrosonga njihovo učešće pomereno za ovu godinu. Podsetimo, RTBF i VRT se smenjuju svake godine prilikom izbora za Evrosong.

Osim pevanja, Žeremi voli i fudbal. Aktuelni je golman FK „Royal Excelsior Vitron“ koji se takmiči u prvoj B diviziji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeremie Makiese (@jeremiemakiese.off)

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Nakon afirmisanog Hooverphonic-a, moglo se očekivati da će izbor pasti na neku ”mladu nadu” belgijske muzičke scene. Nije loš izbor. Bacio sam pogled na par njegovih nastupa u The Voice-u. Nesumnjivo veoma kvalitetan vokal, ali mi (barem za sad) ne djeluje kao kapacitet ni za finale. Volio bih da griješim, pa se i nadam da će pametno izabrati pjesmu za njega.

  • Zanimljiv izbor,pomalo očekivan,ali svakako razumljiv!
    Uvek je pohvalno videti nekog ko predstavlja mix kultura i ima talenat da zaista oseti muziku.
    Sad nadam se da njegov talenat neće biti protračen na prosečnu (gospel) pesmu ili nastup koji je u rangu bezveznog!