ESC-potpourri

Dečja Evrovizija 2021 | Poznati su drugi poljski finalista i prvi irski polufinalisti

U novom „evrovizijskom potpuriju“ posvećenom pripremama za dečji Evrosong u Parizu donosimo vam vesti o drugom polufinalnom nadmetanju u Poljskoj i prvoj eliminacionoj emisiji u Irskoj.

U našem izdvojenim tekstovima možete čitati više o novoizabranim malim adutima: Nemici Paulini i Špancu Leviju Dijazu.

🇵🇱 Miloš Švjetlik Skijerski je drugi poljski finalista

Televizija Poljska je na svom Drugom programu 12. septembra emitovala drugo od tri polufinalne večeri selekcionog izbora Szansa na sukces: Eurowizja Junior. Druga polufinalna sedmorka se publici predstavila pesmama iz mjuzikla „Akademija Pana Kleksa“, a o tome ko prolazi u finalnu emisiju odlučivao je tročlani žiri u sastavu: Viki Gabor (juniorska evrovizijska pobednica iz 2019), Ida Novakovska (jedan od prezentera dečje Evrovizije za 2019. i 2020.) i muzičarka Marila Rodovič (članica poljskog žirija na poslednjih nekoliko seniorskih Evrovizija).

U drugom polufinalu publici su se predstavili:

  • Miloš Švjetlik Skijerski
  • Gregož Stahera
  • Marija Hvastek
  • Laura Rumpel
  • Julija Kolociejak
  • Patricja Vsol
  • Lena Tilus

Žiri je odlučio da Marisiji Staheri društvo na finalnoj večeri 26. septembra pravi jedan dečak, i to Miloš Švjetlik Skijerski.

Poslednje polufinale na programu je 19. septembra. Treća kvalifikaciona sedmorka će se publici predstaviti hitovima dveju slavnih evrovizijskih pobednika: grupe „ABBA“ i Selin Dion, a odluku o trećem finalisti će kao članovi žirija donositi: Ala Trač (poljska juniorska evrovizijska predstavnica za 2020.) i škotski muzičar Rej Vilson.

🇮🇪 Poznati prvi irski polufinalisti

Istog dana kada i Poljaci, i Irci su na kanalu televizije TG4 emitovali prvo eliminaciono izdanje šoua Junior Eurovision Éire. Gledaocima se predstavilo sedmoro kandidata, a tročlani žiri je odlučivao o tome koja dva kandidata će proći u polufinalnu emisiju, zakazanu za 10. oktobar.

Formatski se nastavilo tamo gde se stalo 2019 — svih 28 kandidata, koji će proći kroz šest epizoda navedenog selekcionog šoua, publici će se predstaviti obradama poznatih pesama prepevanih na irski/keltski jezik, a takmičarska pesma za dečji Evrosong, koju će izvoditi pobednik, biće izabrana interno. Stalnim članovima žirija Nijam Ni Hroinin i Fijani Obranoin društvo u prvoj epizodi je pravila dvostruka irska evrovizijska predstavnica i nekadašnja pobednica Nijam Kavanag (1993. i 2010).

Nakon prvog kruga ocenjivanja, žiri je odlučio da u polufinale direktno prođe Lilijela Bakli, koja se predstavila hitom Luisa Kapaldija Someone you loved, a u natpevavanje su prošle Eva Norton i Orla Makdermot; u drugom krugu je žiri odlučio da u polufinale prođe Eva Norton, koja je izvela pesmu This is me iz filma „The Greatest Showman“.

Lilijela Bakli
https://www.youtube.com/watch?v=gLfbtp7jTXw
Eva Norton

Oznake