Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Italijani se vraćaju na format Sanrema iz 2019, a Slovenci „Evrovizijskoj melodiji“

U centru pažnje narednog „evrovizijskog potpurija“ posvećenog aktuelnostima za 66. takmičenje u Italiji, u centar pažnje stavljamo planove domaćina za naredni Sanremo.

Tu su, naravno, i vesti iz susednih država Slovenije i Bugarske.

🇮🇹 Ozvaničen povratak na koncept nadmetanja iz 2019

Italijanski javni emiter RAI i zvanično je potvrdio da će naredni Sanremo, zakazan za period od 1. do 5. februara, biti održan bez nadmetanja u, za evrovizijske standarde, bespotrebnoj takmičarskoj kategoriji Nuove proposte (Novi predlozi), u kojoj su se nadmetali mladi izvođači uzrasta do 35 godina koji su tek krenuli sa svojim muzičkim putem. To znači da se Italijani vraćaju na format nadmetanja iz 2019. godine po kom će svi izvođači, bez obzira na starost, biti spojeni u jednu takmičarsku kategoriju.

Dva izvođača biće selektovana sa omladinskog festivala Sanremo Giovani, čije je veliko finale sa 12 najboljih kandidata zakazano za 15. decembar. U uži izbor za „omladinski Sanremo“ ući će 30 izvođača koji će biti u obavezi da pripreme po dve pesme za takmičenje. Selekcija 12 najboljih kandidata koji će ući u finale funkcionisaće na sledeći način: osam kandidata će odrediti Muzička komisija na čelu sa direktorom festivala Amadeusom, a preostalih četvoro će biti odabrani među pevačima koji su meštani Sanrema.

Podsetimo, i evrovizijski vicešampion iz 2019. godine Mahmud je na takav način započeo svoj put do pobede na Sanremu — prvo je bio selektovan za učešće preko omladinskog festivala Sanremo Giovani, a potom je pobedio na glavnom festivalu na svoje i na iznenađenje javnosti, koji su za pobednike te 2019. godine najpre videli evrovizijski iskusne učesnike — vokalni trio „Il Volo“ (trećeplasirani iz Beča 2015). Hoće li se Italijanima ovakav slučaj ponoviti i 2022?

🇸🇮 Vraća se Evrovizijska melodija

Radio-televizija Slovenije potvrdila je učešće na Pesmi Evrovizije u susednoj Italiji i objavila da će predstavnik biti izabran putem festivala Evrovizijska melodija (EMA), koji će naredne godine biti održan nakon godinu dana pauze. Uskoro će biti poznato više detalja o formatu povratničkog izdanja, te će i konkurs biti raspisan.

Putem navedenog festivala se birao svaki slovenački evrovizijski predstavnik počev od 1993. godine, izuzev sezone 2011/2012, kada je bio organizovan muzički rijaliti Misija Evrovizija, te 2013. i 2021, kada su predstavnici i pesme bili izabrani internim putem.

🇧🇬 Bugari 2022. šalju rok bend?

Govoreći za Bugarski nacionalni radio, članovi bugarskog rok sastava „Intelligent Music Project“ su neformalno potvrdili pojavljivanje na Pesmi Evrovizije 2022, ali, Bugarska nacionalna televizija još uvek te informacije nije potvrdila. Glasine su krenule kada su članovi ovog sastava na čelu sa Milenom Vrabevskim na koncertu u plovdivskom Antičkom pozorištu izneli planove za naredni period, koji pored učešča na Evroviziji, uključuju i izdavanje svog sedmog studijskog albuma u kojem će glavna tema biti bezuslovna ljubav.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Srbija se graniči sa Slovenijom ?!!!!!!! Đorđe, moraćeš malo da odmoriš.

  • Što se Bugarske tiče, tokom 2 sedmice krajem avgusta, održan je međunarodni muzički kreativni kamp u Primorskom, na kome su se okupili autori, sa ciljem kreiranja potencijale evrovizijske bugarske pesme za Italiju. Među učesnicima su bili i holandski producenti, kompozitori i tekstopisci, koji rade sa velikim svetskim zvezdama. Organizatorka događaja je rekla da će sredinom septembra uslediti prijatno iznenađenje za sve ljubitelje Evrovizije u Bugarskoj.
    Nekako mi je teško da ubacim Intelligent Music Project u ovu priču. To bi svakako bilo veliko, veliko iznenađenje.