Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Dansko finale biće održano u Herningu. Česi otvorili konkurs

Evrovizijskih aktuelnosti u vezi sa predstojećim takmičenjem u Italiji ima sve više i više, a ovom prilikom vam donosimo vesti iz Danske, Albanije i Češke.

🇩🇰 Herning domaćin narednog Dansk Melodi Grand Prixa

Dansk Melodi Grand Prix 2022 će 5. marta biti održan u hali „Jyske Bank Boxen“ u Herningu, objavio je javni emiter DR. Prethodno je Herning finalne večeri Dansk Melodi Grand Prixa organizovao 2001, 2009, 2013, 2017. i 2019. godine, a u hali „Jyske Bank Boxen“ će ovaj festival biti organizovan četvrti put uzastopno od 2013. godine. Takođe, objavljeno je da će prvi put nakon 2019. godine biti dozvoljeno i prisustvo gledalaca. Karte za šou biće u prodaju puštene 23. septembra.

U nedeljama koje će prethoditi emisiji, Herning i okolni gradovi će upriličiti poveći broj aktivnosti koje će zagrejati celu Dansku za festival. Konačna lista događaja biće poznata tokom novogodišnjih praznika.

Kroz šou će gledaoce i drugu godinu zaredom voditi Tina Miler i Martin Brigman. Konkurs za takmičarske kompozicije, otvoren 27. avgusta, biće završen 29. oktobra, a lista od osam potencijalnih evrovizijskih aduta biće objavljena tokom februara.

🇨🇿 Česi otvorili konkurs bez zvanične potvrde o učešću

Češka televizija (ČT) otvorila je 17. septembra konkurs za potencijalne evrovizijske pesme u trajanju do 30. septembra u 23 sata i 59 minuta. Pravila konkursa se oslanjaju na opšta evrovizijska, nema ograničenja po pitanju autora koji mogu slati pesme, ali, solista ili glavni izvođač u duetu ili grupi do šest propisanih članova mora biti češki državljanin. Uprava emitera ČT je napomenula da zadržava pravo poništenja konkursa posle 30. septembra zato što Česi možda i odustanu od učešća na Evrosongu; to je razlog zbog čega Česi nisu još zvanično potvrdili učešće.

🇦🇱 Albanci konkurs zatvaraju 30. septembra

Konkurs za jubilarno, 60. izdanje albanskog festivala Festivali i këngës, otvoren još 4. jula, biće zatvoren 30. septembra, a lista od 22 izvođača koji će se eventualno boriti za Evrosong biće objavljena 22. oktobra, objavio je javni emiter RTSH. Međutim, nije još zvanično potvrđeno da li će Albanci ostati verni svom dosadašnjem izbornom mehanizmu za Evrosong, ali može se očekivati da se nastave pridržavanja dosadašnje prakse.

Ni datumi održavanja nisu poznati, ali može se očekivati da to bude u pojasu između 20. i 23. ili 24. decembra.