Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Poljaci biraju interno, Sanmarinežani objavili detalje novog TV takmičenja

U centru pažnje novog „evrovizijskog potpurija“ nalaze se Poljaci, koji su odlučili da i drugu godinu zaredom ostanu verni internom odabiru pesme i izvođača.

Takođe, tu su i planovi San Marina za 2022.

🇵🇱 Poljaci ponovo sprovode interni izbor

Televizija Poljska objavila je da će i drugu godinu zaredom pesma i predstavnik za seniorsku Evroviziju biti odabrani interno, ovog puta preko javnog konkursa. Konkurs za novog poljskog evrovizijskog predstavnika je otvoren 20. septembra i biće zatvoren 20. novembra u 22 sata. Uslovi konkursa se oslanjaju na opšta evrovizijska pravila, sa sledećim dodatkom — učesnici moraju biti državljani ili stanovnici Poljske.

Interni izbor će se odvijati dvokružno. U prvom krugu će sve pristigle numere preslušati petočlani žiri muzičkih profesionalaca, od čega će za drugi krug svaki od pet članova žirija odabrati najviše po tri kompozicije koje mu se dopadaju; tako će se dobiti najviše 15 potencijalnih evrovizijskih pesama koje će ući u drugi krug glasanja. U drugom krugu, navedeni petočlani žiri muzičkih profesionalaca će sve pesme zaprimljene za drugi krug ocenjivati na skali 1—10, a u slučaju nerešenog rezultata između više pesama, konačnu odluku o predstavniku će doneti specijalno oformljena komisija.

Rezultati ovog izuzetno komplikovanog zatvorenog izbora biće poznati do 2. januara.

Ovo će biti peti put od 2014. da Poljaci svog predstavnika i pesmu izaberu interno; prethodno je Televizija Poljska ovakav metod izbora sprovodila 2014, 2015, 2019. i 2021. godine; u periodu 2016—2018. su predstavnik i pesma bili izabrani putem nacionalnog finala Krajowe eliminacje, a 2020. je predstavnik bio biran putem šoua „Šansa za uspeh“ (Szansa na sukces).

🇸🇲 Objavljeni detalji o nacionalnom izboru San Marina Una voce per San Marino

Poznati su svi detalji u vezi sa dugonajavljivanim televizijskim formatom Una voce per San Marino (Glas za San Marino), putem kojeg će biti izabran novi adut ove mikrodržave za 2022. U specijalnom programu emitovanom na Fejsbuk stranici javnog emitera SMRTV, objavljeno je da će svi učesnici ovog izbora biti podeljeni u dve kategorije: „Zvezde u usponu“ i „Velike zvezde“; samo prijavljeni iz prve kategorije će proći kroz selekcioni proces, dok velike muzičke zvezde neće imati pravo učešća na audiciji, već će producentska kuća Media Evolution Srl. interno odrediti devet finalista koji će zastupati tu kategoriju na finalnoj večeri 19. februara.

Kao što je to bio slučaj i sa takmičenjem 1 in 360 2018. godine, pravo prijave imaju svi zainteresovani izvođači bez obzira na nacionalnost, što će važiti za obe kategorije u kojima će biti selektovani finalisti. Izvođači se za audicije mogu prijavljivati počev od 22. septembra, pa sve do 8. januara preko sledeće veb-lokacije: unavocepersanmarino.com.

Druga faza selekcije finalista iz kategorije „Zvezde u usponu“ obuhvataće tzv. akademiju, koja će biti organizovana u dva termina: između 13. i 19. decembra, kao i između 5. i 11. januara; tokom drugog terminskog razdoblja za audicije, prijavljene kandidate ocenjivaće stručni žiri, koji će u isto vreme selektovati približno 40 kandidata koji će proći u polufinalnu fazu nadmetanja.

Od 9. do 13. februara biće održano pet eliminacionih faza nacionalnog izbora Una voce per San Marino, od toga će prva četiri dana biti rezervisana za polufinalna nadmetanja, a peti dan za šou „Druga šansa“ u kom će se za preostala mesta za odlazak u finale kategorije „Zvezde u usponu“ boriti odabrani eliminisani iz polufinalnih nadmetanja. O finalistima će odlučivati isključivo žiri, a predviđeno je da u finale kategorije „Zvezde u usponu“, 16. februara, prođe 16 kandidata; od njih 16, u veliko finale proći će devet najboljih.

Veliko finale, sa devet interno odabranih kandidata među afirmisanima i devet debitanata selektovanih preko polufinalnih nadmetanja, biće održano 19. februara u Teatru „Nuovo“ u Doganu, drugom najvećem mestu u San Marinu. Svih 18 finalista će imati zadatak da u pratnji specijalno oformljenog orkestra izvedu pesmu po svom izboru. Odluku o pobedniku donosiće isključivo tročlani žiri, koji će zastupati po jedan predstavnik iz redova javnog emitera SMRTV, državnog sekretara tamošnjeg Ministartva za turizam, poštanske usluge, saradnja i izlaganja, i iz redova producentske kuće Media Evolution Srl. U slučaju da izvođač pobedi s namenski napisanom pesmom za finale, sa tom numerom će ići u susednu Italiju, a ako pobedi sa obradom, onda će pesma za pobednika biti odabrana interno posle završetka šoua.

Šou će zajednički organizovati: nacionalni emiter SMRTV, tamošnje Ministarstvo turizma, poštanskih usluga, saradnje i izlaganja, kao i producentska kuća Media Evolution Srl. U specijalnom programu, u kom su objavljeni svi navedeni detalji, pojavili su se i višestruki predstavnici San Marina Valentina Moneta (2012, 2013, 2014. i 2017.) i Serhat (2016. i 2019); Valentina Moneta je izjavila da je joj je drago zbog toga što je San Marino konačno ozbiljno počeo da shvata Evroviziju, a Serhat je delegaciji poželeo puno sreće u novoj evrovizijskoj avanturi.

🇬🇷 Zahuktala se trka za grčkog predstavnika

Uspeh Stefanije na poslednjoj Evroviziji je uticao na to da se poveća interes zainteresovanih izvođača za zastupanje Grčke na Evrosongu, a u tu trku su se umešale i dve najjače diskografske korporacije u toj državi — Minos EMI i Panik Records, koje su u prethodne četiri godine slale svoje izvođače da pevaju za Grčku ili Kipar na Evrosongu. Iako je još ranije trećeplasirana iz Beograda 2008. Kalomira najavila konkurisanje, prva konkretna prijava je stigla od mlade pevačice Joane Georgakopulu, poznate pod scenskim imenom Džoan (Joanne), koja je pod mentorskom palicom Elene Paparizu pobedila u poslednjoj sezoni grčke verzije šoua The Voice, a ubrzo nakon toga je izbacila i svoj prvi singl, klupsku obradu hita Tanite Tikaram Twist in my sobriety; ona je prijavljena upravo od strane kuće Minos EMI.

Od ostalih zvučnih imena, prijave su poslali i: pop pevač scenskog imena Good Job Nicky, kao i trostruki kiparski predstavnik Konstantinos Hristoforu (1996. i 2005. kao solista i 2002. kao deo grupe „One“). Ali, još jedno ime se istaklo u konkurenciji, a to je popularna grčko-američka pevačica Evangelija Psarakis, u muzičkom svetu poznata samo kao Evangelija, koja je u emisiji na javnom emiteru ERT izjavila da se prijavila za grčkog predstavnika, i to na predlog diskografske kuće Panik Records.

Evangelijin uspon krenuo je s pesmama Pamé Pamé i Fotiá, a nedavno je izbacila i singl na engleskom Diving, urađenog u saradnji sa nemačko-britanskim pevačem Kelvinom Džonsom.

🇫🇮 Finsko finale biće održano krajem februara

Finski javni emiter YLE raspisao je konkurs za plesače koji će pomagati izvođačima pri realizaciji njihovih propratnih nastupa za 11. izdanje televizijskog selekcionog formata Uuden musiikin kilpailu, i tim povodom su organizatori otkrili da će veliko finale biti održano u osmoj sedmici naredne godine, što znači da će izbor najverovatnije biti održan 26. februara.

Konkurs za prateće plesače od 18 godina starosti pa naovamo je otvoren 23. septembra i trajaće do 5. oktobra u 22 sata i 59 minuta. Sve prijave treba da se pošalju na mejl adresu umk@yle.fi, na koju trebaju da dostave i snimak svojih plesnih umeća. Prijavljeni plesači moraju biti vešti i svestrani, te imati iskustvo sa javnim nastupima. Odabrana grupa biće pozvana na audiciju u Helsinki 24. oktobra, a lokacija održavanja će im biti javljena do 14. oktobra. Plesači koji prođu audiciju bi trebalo da budu na raspolaganju za probe počev od kraja novembra, decembra i januara, a u intezivnoj formi od 31. decembra do 2. januara, kao i u nedelji prikazivanja od 21. februara.

Lokacija održavanja finskog finala biće objavljena naknadno.