JESC 2021 — Poland: Sara Egwu James
Foto: Televizija Poljska
Dečja Evrovizija 2021

Dečja Evrovizija 2021 | Sara Egvu Džejms brani čast Poljske

Osma poljska juniorska evrovizijska predstavnica biće Sara Egvu Džejms s numerom Somebody, odlučili su gledaoci i žiri na finalnoj večeri šoua Szansa na sukces: Eurowizja junior.

Kao i svako septembarsko nedeljno popodne, i ovaj 26. septembar je bio rezervisan za novo izdanje popularnog poljskog muzičkog šoua Szansa na sukces. Nakon tri polufinalne večeri, na red je došlo i finalno veče sa tri najbolja selektovana kandidata iz polufinalnih nadmetanja. Oni su se publici predstavljali potencijalnim takmičarskim pesmama s kojom bi išli u Pariz u slučaju eventualne pobede. U pitanju su:

  1. Sara Egvu Džejms | Somebody
  2. Miloš Švjetlik Skijerski | Open wide
  3. Marisija Stahera | One world of colors

Na finalnoj večeri su bila prisutna dva žirija, od čega je jedan bio prisutan na sceni i komentarisao je finaliste, a drugi je bio iza scene i bodovao kandidate. U žiriju koji je komentarisao kandidate, našle su se tri nekadašnje poljske evrovizijske učesnice: Roksana Vengjel (pobednica dečje Evrovizije 2018), Ala Trač (juniorska predstavnica Poljske 2020.) i diva tamošnje pop scene Edita Gornjak (vicešampionka seniorskog Evrosonga iz 1994).

Žiri koji je bodovao finaliste funkcionisao je u sledećem sastavu:

  • Konrad Smuga (umetnički direktor poljskih evrovizijskih performansa za dečji Evrosong),
  • Gžegož Urban (muzički urednik šoua Szansa na sukces), i
  • Ana Cizovska Andura (direktorka agencije Kreacji Rozrywki).

Odluku o pobedniku su donosili gledaoci i stručni žiri u omeru 50/50. Obe strane su bodovale po sistemu 1—3—5. Sara je odnela ubedljivu pobedu, osvojivši maksimalan broj poena i od žirija i od gledalaca, dok su Marisija Stahera i jedini dečak među finalistima Miloš Švjetlik Skijerski podelili 2. mesto sa po četiri osvojena boda.

Ko je Sara Egvu Džejms?

Sara Egvu Džejms je rođena u muzičkoj porodici u malom mestu Ošnje Lubuskije i sa šest godina je počela da svira klavir. Zadnje četiri godine je usavršavala svoj vokalni talenat u Opštinskom kulturnom centru u Slubicama. Kada ne peva, voli da eksperimentiše u kuhinji.

Sara Egvu Džejms obeležila je prvu polovinu 2021. godine pobedom u poljskoj verziji šoua The Voice Kids, i ona je druga iz redova pobednika koja će putovati na dečji Evrosong nakon Roksane Vengjel 2018, a u međuvremenu su Poljaci slali i Viki Gabor (2019) i Alu Trač (2020), koje su isto ponikle u šouu The Voice Kids Poland. Od tog trenutka bila je viđena za dečji Evrosong i odmah se njeno ime isticalo u krugu prvog reda favorita otkako je objavljena lista učesnika šoua „Šansa za uspeh: dečja Evrovizija“ (Szansa na sukces: Eurowizja junior). Taj epitet dodatno je podgrejala i činjenica da je njena takmičarska numera Somebody objavljena još pre finalne večeri na digitalnim platformama za slušanje muzike.

Kao što je to bio slučaj i sa prethodna dva poljska finala, i ovaj put će pesma morati aranžerski i tekstualno da se poboljša jer pravila dečjeg Evrosonga kažu da ne sme da bude više od 25% teksta na engleskom jeziku u slučaju bilingvalne varijante izvođenja pesama.Oznake