Balkan, Balkan! Srbija

Srbija 2022 | Konkurs je konačno raspisan!

Radio-televizija Srbije potvrdila je učešće na Pesmi Evrovizije 2022, koja će biti održana u Italiji, i raspisan je javni konkurs za izbor idealne evrovizijske kompozicije, u trajanju do 1. decembra tekuće godine.

Kako se navodi u saopštenju RTS-a, u cilju razvijanja i unapređenja muzičkog stvaralaštva u oblasti popularne muzike, raspisan je konkurs za našeg predstavnika na Pesmi Evrovizije 2022, koja će biti održana tokom za sada neutvrđenih datuma u maju u Italiji. Od ukupnog broja pristiglih prijava će komisija sastavljena od RTS-ovih muzičkih urednika izabrati za sada neutvrđen broj kompozcija koje će ući u uži izbor, rukovodeći se umetničkim kvalitetom. Ukoliko nijedna od njih ne bude ispunjavala zadate kriterijume, RTS će zadržati pravo samostalnog odabira kompozcije.

Kao najveći prioritet postavljen je povratak Beovizije, ali RTS zadržava pravo da predstavnika i pesmu izabere i internim putem, što će zavisiti od epidemijskih mera i preporuka koje budu u to vreme bile na snazi, po odluci nadležnih organa Republike Srbije, kriznog štaba, Gradskog štaba za vanredne situacije i slično. Interni izbor će važiti ako epidemijska situacija bude pogoršavajuća, te će u tom slučaju RTS ponovo primeniti interni metod odabira pesme i izvođača.

Postupak izbora kompozicije koji će predstavljati Srbiju na Evrosongu 2022. je definisan Pravilnikom, dok su uslovi za učešće navedeni u Konkursu.

Prijave za konkurs sa radovima se dostavljaju do 1. decembra tekuće godine na internet adresi rts.rs, gde je u okviru podsajta „Evrosong“ postavljen tab „Prijava za Evrosong“ sa pratećim formularom za prijavljivanje, što je napredak u odnosu na dosadašnji način rada RTS-a.

Oznake