Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Španci otvorili konkurs za „Benidorm Fest“. Albanci produžili konkurs

Novi „evrovizijski potpuri“ posvećen je pripremama za seniorski Evrosong u Italiji, u kojima prednjače Španci, Sanmarinežani i Albanci.

Nažalost, mesto u potpuriju je našla i jedna memorijalna vest iz Jermenije. Takođe, u našem izdvojenom tekstu možete pročitati sve o konkursu za Beoviziju 2022.

Srbija 2022 | Konkurs je konačno raspisan!

🇪🇸 Španci objavili detalje izbora i raspisali konkurs za Benidorm Fest

Nacionalni izbor za odabir španskog predstavnika za 2022. godinu, naziva Benidorm Fest, najavljen je još letos, a 29. septembra je javni emiter RTVE otvorio konkurs za novo izdanje ovog nekada tradicionalnog muzičkog festivala, koje će tokom januara biti održano prvi put nakon 2006. godine, i isto tako će biti značajan zato što će prvi put taj festival odrediti španskog evrovizijskog predstavnika.

Domaćin Benidorm Festa, kao što i samo ime festivala kaže, biće priobalni gradić Benidorm. Pravo prijavljivanja na konkurs, koji je započet 29. septembra, i biće zatvoren 29. oktobra, imaju izvođači sa državljanstvom Španije ili prebivalištem u toj državi. Uslovi prijave se oslanjaju na opšta evrovizijska pravila, uz sledeće dodatke:

  • u slučaju da se prijavljuje grupa do šest članova, bar 50% članova postave treba da budu državljani Španije;
  • kompozitori i tekstopisci mogu da pošalju samo jednu pesmu, isto pravilo važi i za izvođače, s tim što pevači mogu da pošalju još dve pesme ako su kantautori;
  • pesme treba da budu ispevane na španskom jeziku ili na dijalektu koji je u upotrebi širom te mediteranske države; u slučaju dvojezične varijante izvođenja takmičarskih kompozicija, procenat teksta ispevan na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku ne sme da prelazi 35%.

Nakon završetka konkursa, žiri muzičkih profesionalaca će oceniti sve pristigle predloge i odrediti 12 najboljih kompozicija, koje će biti izvedene na Benidorm Festu, kao i šest rezervnih, koje će važiti u slučaju da neko sa prvobitnog spiska odustane.

Benidorm Fest biće održan krajem januara i imaće tri takmičarske večeri, od toga dve polufinalne. U oba polufinala će nastupiti po šest izvođača, od čega će se po tri najbolja kvalifikovati za finalno veče. Odluku o finalistima i pobedniku će donositi: televouting (25%), glasovi demoskopskog žirija (25%) i glasovi stručnog žirija (50%), u kojem će 60% članova biti lokalni umetnici, a preostalih 40% međunarodni umetnici.

Sve informacije o festivalu i konkursu možete naći klikom na RTVE.es.

🇸🇲 Sanmarinežani do sada zaprimili 45 prijava za Una voce per San Marino

SMRTV, nacionalni emiter San Marina, objavio je da je od 25. septembra stiglo 45 prijava za nacionalni izbor Una voce per San Marino. Od pristiglog broja prijava je 40% njih stiglo izvan San Marina, i to najviše iz Švedske. Uprava emitera SMRTV je istakla da je odaziv izvođača na izbor zadovoljavajući i izrazila je nadu da će se broj zainteresovanih sve više povećavati.

🇦🇱 Albanci produžili konkurs

Albanski emiter RTSH objavio je da je konkurs za 60. izdanje čuvenog festivala Festivali i këngës produžen do 15. oktobra. Razlog za ovakvu odluku nije naveden, ali se pretpostavlja da se radi o velikom broju zainteresovanih za učešće.

🇦🇲 Preminuo Hajko, jermenski predstavnik iz 2007

Jermenski pevač Hajko, koji se na Evroviziji takmičio 2007. godine u Helsinkiju s numerom Anytime you need, zauzevši 8. mesto na finalnoj večeri u konkurenciji od 24 učesnika, preminuo je 29. septembra u 48. godini života od posledica kovida-19.

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs ovim povodom izražava saučešće njegovoj porodici i prijateljima u ovako teškom trenutku.