ESC-potpourri

Letonci se vraćaju Supernovi, a Litvanci otvorili konkurs

Dok i dalje iščekujemo trenutak koji grad će poneti titulu domaćina Evrosonga za 2022, u novom „evrovizijskom potpuriju“ vam donosimo vesti iz Letonije, Litvanije i sa Kipra.

🇱🇹 Litvanci otvorili konkurs za Pabandom iš naujo 2022

Litvanski emiter LRT otvorio je 1. oktobra konkurs za treće izdanje televizijske selekcije Pabandom iš naujo, koji će trajati do 25. novembra. Odredbe se oslanjaju na opšta pravila Evrosonga, uz novinu da će svi učesnici ravnopravno podeliti predviđen iznos od 54.000 evra za izrade finalnih verzija svojih takmičarskih pesama i osmišljavanje propratnih nastupa. Od pristiglog broja radova, biće odabrano najviše 36 kompozicija koje će proći kroz predviđenih šest epizoda.

Treće izdanje televizijskog formata Pabandom iš naujo će početi sa emitovanjem početkom januara, a tačni datumi emitovanja biće utvrđeni naknadno. Za sada je poznato da će se ovaj format i dalje emitovati jednom nedeljno, kao i da će finalnoj emisiji, u zavisnosti od broja selektovanih učesnika, prethoditi tri četvrtfinalne i dve polufinalne emisije. Za sada nije poznato da li će ponovo biti dozvoljeno prisustvo gledalaca.

🇱🇻 Letonci se vraćaju Supernovi

Letonska televizija (LTV) objavila je da će nakon godinu dana pauze naredni evrovizijski predstavnik ponovo biti izabran putem televizijskog formata Supernova. Konkurs za nove takmičarske pesme biće otvoren 7. oktobra, i trajaće tačno dva meseca — do 7. decembra. Pravo učešća imaju pevači i tekstopisci stariji od 16 godina, a i inostrani autori imaju pravo da šalju kompozicije samo ako je njihov udeo u stvaranju približan jednoj trećini ili u manjem procentu.

Pristigle radove će ocenjivati selekciona komisija sastavljena od muzičkih urednika letonskih radio-stanica. Oni će tada biti obavešteni samo o nazivima pesama, ali ne i o izvođaču, a za festival će biti selektovano minimum 16, a najviše 24 izvođača.

Za razliku od 2020, kada je iz finansijskih razloga Supernova imala samo jedno veče, organizaciono će se festival vratiti na format kakav je važio između 2015. i 2019. godine, a to je višenedeljno nadmetanje. Najverovatnije će biti realizovane tri epizode, po kojoj će finalnoj epizodi prethoditi dva polufinala. Tačan format emisije biće objavljen tokom januara, a veliko finale će na programu biti u februaru.

🇨🇾 Kiprani će navodno predstavnika za 2023. izabrati putem muzičkog rijalitija

I dok se još uvek nagađa po pitanju toga šta kiparski emiter CyBC sprema za 2022, nedavno se došlo u posed detalja koji se odnose na to oko čega su se kiparska delegacija i diskografska kuća Panik Records dogovorili po pitanju nastavka saradnje na planu Evrosonga. Naime, moglo bi da se dogodi da 2022. Kiprani poslednji put svog evrovizijskog predstavnika i pesmu izaberu interno, a već 2023. bi CyBC organizovao novi muzički rijaliti putem kojeg bi bio selektovan predstavnik za 2023, i to u saradnji sa spomenutim Panik Recordsom.

Na tu temu je govorio i direktor ove prestižne grčko-kiparske diskografske kuće Jorgos Arsenakos za portal OK Magazine:

Mogu samo da kažem da je Panik Records pregovarao sa kiparskim javnim emiterom CyBC po kom ćemo preuzeti organizaciju izbora za predstavnika Kipra 2023. Dakle, ko pobedi u novoj emisiji talenata, koja je trenutno u pripremi, predstavljaće Kipar na Evroviziji 2023. Smatram to veoma jakom nagradom, koja će doneti vrlo dobre radove.

Od 2017. godine je Panik Records svake godine bio uključen u nacionalne izbore za predstavnike Grčke i Kipra na Evroviziji. Sa grčkom delegacijom su sarađivali dva puta: i to 2017. i 2018, kada su na Evrosong putovale Demi i Jana Terzi, a sa kiparskom 2018, 2020. i 2021, kada su birali Eleni Fureiru, Sandra Nikolasa i Elenu Cagrinu.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Samo jedna ispravka pret kraj teksta gde stoji 2017. i 2019, u Tel Aviv nije išla Jana već Katerina,ali ako se odnosilo na Janu onda bi trebalo da stoji 2018.