evrovizija 2022 torino
Evrovizija 2022

Pesma Evrovizije 2022. u Torinu 10, 12. i 14. maja

Pesma Evrovizije 2022. godine održaće se u Torinu od 10. do 14. maja, u Areni Palasport Olimipico, saopštili su organizatori predstojećeg, 66. po redu takmičenja za najbolju pesmu Evrope: Evropska radiodifuzna unija (EBU) i Radio-televizija Italije (RAI).

Torino je pobedio u javnom nadmetanju sa 17 italijanskih gradova, od kojih su u najužoj konkurenciji bili još i Milano, Bolonja, Rimini i Pezaro. To je treći italijanski grad, nakon Napulja 1965. i Rima 1991. godine, koji će biti domaćin jednog evrovizijskog takmičenja.

Dva polufinala biće održana u utorak i četvrtak, 10. i 12. maja, a finalno veče u subotu — 14. maja.

Arena Palasport Olimipico, poznata još pod nazivima PalaOlimpico, PalaAlpitour i PalaIsozaki, najveća je višenamenska dvorana u Italiji, čiji je kapacitet za koncertne događaje nešto više od 15 hiljada mesta. Izgrađena je za potrebe Zimskih olimpijskih igara 2006. godine.

Od otvaranja, Arena Palasport Olimipico je postala jedna od „najbukarinijih“ lokacija za održavanje raznih sportskih, kulturnih i koncertnih događaja u Italiji.

Prestonica Pokrajine Pijemont — Torino — jedan je od najrazvijenijih gradova u severnoj Italiji, s bogatim kulturno-istorijskim nasleđem i privrednim značajem. U samom gradu živi nepunih 900 hiljada ljudi, a u širem okruženju oko 1,7 miliona stanovnika. Poznat kao „najindustrijalizovaniji“ grad Italije, te mesto rođenja savremene italijanske države 1861. godine. Prve tri godine bio je i prestonica Italije.

Podsetimo, RAI i EBU su 7. jula krenuli u potragu za gradom koji će organizovati Evrosong 2022. Prijave su trajale do 12. jula, a interes za organizacijom je pokazalo čak 17 gradova! Iako je navodno odluka o gradu domaćinu trebalo da bude donesena 30. avgusta, ona je ipak malo prolongirana.

Zahtevi za određivanje idealnog grada domaćina su bili sledeći:

 • da međunarodni aerodrom bude udaljen 90 minuta od grada;
 • da postoji preko 2000 hotelskih soba različite kategorizacije u blizini mesta održavanja;
 • i da infrastruktura odgovara realizaciji tako velikog događaja kao što je Pesma Evrovizije sa sledećim minimalnim zahtevima:
  • da hala bude zatvorenog tipa sa dobro definisanim obodom i ugrađenom klimatizacijom;
  • da kapacitet gledališta bude minimum između 8000 i 10.000 mesta;
  • da poseduje glavnu salu sa kapacitetom za smeštaj kompletne scenografije i svim ostalim zahtevima potrebnim za realizaciju tri majske večeri na visokom nivou;
  • da postoji dovoljno prostora za dodatne proizvodne potrebe poput: pres-centra, prostora za delegacije, svlačionica, umetničkih prostora, osoblja, ugostiteljstva, objekata za publiku itd.;
  • i da bude dostupan za montažu šest nedelja pred festival, dve nedelje pred tri spektakularne večeri, i nedelju dana nakon festivala.

U narednom periodu biće objavljene i informacije o lokacijama drugih pratećih sadržaja, poput Evrokluba, Evrovizijskog sela, otvaranja i defilea i sl.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Drago mi je što je čekanje napokon završeno i nadam se da je ovo prolongiranje zaista rezultat detaljne analize gradova!
  Nadam se da nećemo još dva meseca morati da čekamo na objavu voditelja i kompletan spisak učesnika…