Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Slovenci objavili format „Evrovizijske melodije“. Burna trka u Grčkoj i na Kipru

Novi „evrovizijski potpuri“, o pripremama za 66. Pesmu Evrovizije u Torinu, posvećen je aktuelnostima iz Grčke, Slovenije, Ukrajine, i sa Kipra.

U našem izdvojenom tekstu možete pročitati da je Torino određen za domaćina 66. Pesme Evrovizije, koja će biti održana 10, 12. i 14. maja.

Pesma Evrovizije 2022. u Torinu 10, 12. i 14. maja

🇬🇷 Kalomira počela pripreme za evrovizijski povratak

Specijalizovani grčki portal Eurovision Fun došao je u posed informacije da je Grkinja Kalomira, trećeplasirana iz Beograda 2008, počela sa pripremom terena za svoj evrovizijski povratak. Ovih dana je stigla u Atinu, gde je počela da radi na potencijalnim evrovizijskim pesmama, a njoj će se u toj avanturi ovih dana pridružiti i švedski pevač i tekstopisac Mohombi, s kojim će sarađivati na ovom poduhvatu.

Dok se o Kalomiri sve zna, red je da vam predstavimo i Mohombija — ljubiteljima Melodifestivalena biće poznat po tome što se tri puta takmičio na ovom spektakularnom nacionalnom izboru (2005, 2019. i 2020), a 2016. je bio nagrađen „Gremijem“ za učešće na albumu „Dale“ poznatog repera Pitbula.

Nakon osvojenog 3. mesta iz 2008, Kalomira je dva puta bila zainteresovana da ponovo zastupa Grčku, i to 2018. i 2020, a 2021. je bila blizu toga da ponovo ode i da zastupa Kipar pre nego što su joj mere uvedene u Sjedinjenim Američkim Državama onemogućile da putuje iz te države.

🇨🇾 Evangelija Psarakis konkurisala za grčkog predstavnika, a u isto vreme misli i na Kipar?

Još jedna atraktivna grčka pevačica američkog porekla mogla bi da ode u Italiju, a to je nedavno spominjana Evangelija Psarakis, u muzičkom svetu poznata samo kao Evangelija. Iako je ranije otkrila da je konkurisala za grčkog predstavnika, kiparski dnevni list Cyprus Mail je saznao informaciju da Evangelija u isto vreme misli i na Kipar, gde je tamošnjoj delegaciji takođe predala nekoliko pesama.

I kiparska delegacija je nedavno razmišljala na temu da u Italiju pošalje nešto autentično, i to da probaju sa slavnim Mihalisom Hadzijanisom kao kompozitorom takmičarske pesme i mladom grčkom pevačicom Tanjom Breazu kao njenim izvođačem, ali, ispostavilo se da kiparska delegacija ipak ne želi da skreće sa puta koji je utabala Eleni Fureira 2018. godine, uzimajući u obzir novopristiglu ponudu od Evangelije.

Naravno, i Evangelijina diskografska kuća Panik Records je objavila da je Evgenija ostala u trci i za grčkog predstavnika, i to tako što su javnom emiteru ERT podneli tri pesme u njenom izvođenju; stilski su numere opisane kao spoj modernog popa i tradicionalnog grčkog zvuka, te su tekstualno sastavljene od delova na grčkom i engleskom. Pripremljeni su i prateći spotovi, a objavljeni su i članovi kreativnog tima koji će stajati iza realizacije evrovizijskog nastupa, u slučaju da emiter ERT odobri njihove predloge.

🇸🇮 Slovenci nastavljaju tamo gde su stali 2020

Radio-televizija Slovenije objavila je detalje oko organizacije selekcionog festivala Evrovizijska melodija za 2022. godinu. Nastaviće se tamo gde se stalo 2020. godine, što podrazumeva i povratak omladinskog kvalifikacionog festivala EMA FREŠ. Konkursi za oba festivala su otvoreni 8. oktobra i trajaće do 22. novembra. Pravo prijavljivanja na EMI FREŠ imaju neafirmisani i poluafirmisani pevači uzrasta do 30 godina starosti, dok pravo prijavljivanja na Evrovizijskoj melodiji imaju, razume se, afirmisani izvođači.

Krajem godine započeće prva faza selekcionog festivala EMA FREŠ, koja će biti koncipirana u formi duela u kom će se nadmetati 24 odabrana kandidata; glasovima gledalaca i žirija, 14 najboljih kandidata kvalifikovaće se za dvodelno finalno nadmetanje, u sklopu kojeg će se po sedam najboljih kandidata predstaviti publici; iz obe grupe će se ukupno četiri najbolje plasirana izvođača kvalifikovati za Evrovizijsku melodiju — dva po izboru žirija, i dva po izboru gledalaca. EMA FREŠ biće održana tokom januara.

U isto vreme će biti delegirana i lista od 16 izvođača koji će automatski obezbediti plasman na polufinalne večeri Evrovizijske melodije.

Glavni festival Evrovizijska melodija imaće tri večeri, od toga dve polufinalne. U oba polufinala će nastupiti po 10 izvođača, od čega po osam iz redova automatski kvalifikovanih polufinalista, i po dva selektovana sa EME FREŠ; iz oba polufinala će se po tri izvođača po izboru žirija, i isto toliko izvođača po izboru gledalaca kvalifikovati za veliko finale, čime će se dobiti lista od 12 finalista.

Na finalnoj večeri će nastupiti 12 izvođača, a odluku o konačnom putniku za Torino će donositi: glasovi pet petočlanih stručnih žirija (50%), i televouting glasovi (50%).

🇺🇦 Ukrajinci raspisali tender za surealizatora nove nacionalne selekcije

Ukrajinski emiter NSTU je još ranije odlučio da prekine dosadašnju saradnju sa privatnom televizijom STB po pitanju organizacije nacionalnog izbora za Pesmu Evrovizije i da samostalno krene u proces odabira novog seniorskog evrovizijskog predstavnika, bez podrške privatnih TV kuća. Tim povodom je uprava navedenog ukrajinskog emitera raspisala tender za odabir eksternog partnera koji će im pomoći u realizaciji nacionalne selekcije radnog naziva Vidbir 2022.

Sve zainteresovane producentske kuće imaju rok do 24. oktobra da pošalju svoje prijave, a uprava emitera NSTU od potencijalnog partnera traži sledeće zahteve:

  • da bude na raspolaganju javnom emiteru NSTU od 12. februara do 4. marta, za kada je predviđena realizacija novog nacionalnog izbora;
  • da obezbedi izvođače koji će se boriti za odlazak u Torino;
  • potencijalni partner bi trebalo da obezbedi i predlog o tačnom formatu emisije, da delegira članove žirija, i da osigura transparentno i pošteno javno glasanje;
  • potencijalni partner će isto tako imati i obavezu da eventualno realizuje rezervni nastup, koji će tokom nedelje Evrovizije biti emitovan u slučaju da ukrajinski predstavnik ne bude mogao da otputuje u Torino, kao i da bude zadužen za sve nastupe koji će biti realizovani na nacionalnom izboru, te da osmisli i evrovizijski nastup za pobednika.