ESC-potpourri

Dečja Evrovizija 2021 | Irci selektovali finaliste

U centru pažnje novog „evrovizijskog potpurija“ nalaze se Irci, koji su odredili listu finalista svoje nacionalne selekcije, a tu su i vesti iz Gruzije, Portugalije, i domaćina Francuske.

🇬🇪 Gruzini odložili emitovanje pete epizode šoua Ranina

Iako o gruzinskoj nacionalnoj selekciji Ranina nećemo izveštavati sve dok ne dobijemo listu učesnika polufinalne emisije, a listu polufinalista ćemo dobiti tek 23. oktobra, ipak nas je nesrećna situacija u ovoj kavkavskoj državi primorala da napravimo izuzetak; naime, u primorskom gradu Batumiju se 8. oktobra urušila stambena zgrada, prilikom koje je devetoro ljudi izgubilo život, i više njih je povređeno, pa je u znak solidarnosti prema nastradalima javni emiter GPB odlučio da pomeri emitovanje pete epizode šoua Ranina sa 9. na 14. oktobar. Sve ostalo će teći po uobičajenom planu.

Kao što smo napomenuli, u sedmoj epizodi, koja će biti emitovana 23. oktobra, dobićemo listu pet najbolje ocenjenih od 10 izabranih, koliko ih je inicijalno učestvovalo u svim epizodama emitovanim od 11. septembra; polufinalna emisija sa pet najboljih kandidata na programu je 30. oktobra, a finale, na kom će se takmičiti troje mališana, biće emitovano 6. novembra.

🇮🇪 Irci odredili finaliste

Polufinalno izdanje nacionalne selekcije Irske Junior Eurovision Éire bilo je emitovano 10. oktobra. Publici se predstavilo osam kandidata, a tročlani žiri je odlučivao o tome koja tri kandidata će proći u finalnu emisiju, zakazanu za 17. oktobar.

Stalnim članovima žirija Nijam Ni Hroinin i Fijani Obranoin društvo u petoj epizodi pravila je Lesli Roj, irska evrovizijska predstavnica iz 2020. i 2021. godine.

Za tri mesta koja su vodila u finale, borilo se sledećih osam najbolje ocenjenih kandidata iz prve četiri epizode:

 1. Sofi Lenon
 2. Alison Makgrat
 3. Šenon Kouplend
 4. Kora Harkin
 5. Lilijela Bakli
 6. Eva Norton
 7. Džuli Kol
 8. Maju Levi Laulor

Polufinalisti su bili podeljeni u dve grupe. Tako su se u prvoj našli: Šenon Kouplend, Maju Levi Laulor, Alison Makgrat i Lilijela Bakli, a u drugoj: Kora Harkin, Sofi Lenon, Džuli Kol i Eva Norton. Koncepcija polufinalne emisije je bila ista kao u prethodne četiri — kandidati su se predstavljali obradama poznatih svetskih muzičkih hitova prevedenih na irski/keltski jezik. Pobednici obe grupe su prošli direktno u polufinale, a po jedan odabran kandidat iz obe grupe je odabran za natpevavanje, putem kojeg je selektovan treći učesnik finalne emisije, koja će biti emitovana 17. oktobra.

Preko prvog kruga glasanja su u finale direktno prošli Lilijela Bakli i Sofi Lenon. Izbor Lilijele Bakli je bila pesma Lost without you Freje Rajdings, a izbor Sofi Lenon pesmom Hold me while you wait Luisa Kapaldija; u drugom krugu je žiri odlučio da u finale prođe jedini dečak u konkurenciji — Maju Levi Laulor, koji se predstavio numerom Grace, koju isto izvodi Luis Kapaldi.

Finalna emisija biće emitovana 17. oktobra. Takmičarska kompozicija za pobednika šoua biće selektovana interno.
🇵🇹 Simao Oliveira započeo probe

Iako svoju takmičarsku pesmu još uvek nije prezentovao, Portugalac Simao Oliveira je već krenuo sa probama za svoj nastup na juniorskoj evrovizijskoj sceni. U izjavi za tamošnji portal Roda Viva, portugalska delegacija je izjavila da ne ide u Pariz samo radi takmičenja, već i radi eventualne pobede.

🇫🇷 Susret Referentne grupe i supervizora takmičenja u Parizu

U Parizu je nedavno bio održan sastanak Referentne grupe takmičenja sa Dečju pesmu Evrovizije sa supervizorom Martinom Esterdalom. Na njemu je uprava francuskog emitera France Télévisions davala ažurirane informacije o pripremama za 19. decembar, a usput su članovi referentne grupe posetili i dvoranu „La Seine Musicale“, te su obišli i ostatak Pariza.

Članovi Referentne grupe dečje Evrovizije 2021. su:

 • Jekaterina Orlova (Rusija — RTR),
 • Marta Pekarska (Poljska — TVP),
 • Aleksandra Rede Amijel (Francuska — France Télévisions),
 • Karla Bugaljo (Portugalija — RTP),
 • Anja Zegvard (Holandija — AVROTROS),
 • Natija Mšvenijeradze (Gruzija — GPB),
 • Ana Marija Bordas (Španija — RTVE),
 • Martin Esterdal (EBU).