Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Crnogorci se vraćaju. Islanđani odlučuju 5. marta

Novi „evrovizijski potpuri“, posvećen pripremama za 66. Pesmu Evrovizije u Torinu, izuzetno je obilat, a u njemu prednjače: domaćini Italijani, Crnogorci, Islanđani, Mađari, Grci, Česi i BiH.

🇲🇪 🇧🇦 Crnogorci potvrdili povratak, a BiH produžava odsustvo

U razgovoru za sajt ESC Today, uprava Radio-televizije Crne Gore potvrdila je učešće na Pesmi Evrovizije 2022. u Torinu. Razlozi za crnogorski povratak nisu poznati, ali se pretpostavlja da je novo rukovodstvo RTCG, do čije je promene došlo nakon promene vlasti u toj državi, izrazilo želju da se još jednom okuša na evrovizijskoj sceni.

Poslednji put kada se Crna Gora takmičila, u Tel Aviv je 2019. godine išla grupa od šest polaznika škole pevanja „D Moll“. Tri člana tog seksteta, Željko Vukčević, Tamara Vujačić i Rizo Feratović, ove sezone se takmiče u šouu „Zvezde Granda“.

S druge strane, uprava bosansko-hercegovačkog emitera BHRT odlučila je da bar još godinu dana produži odsustvo, baš zbog nerešenih problema finansiranja u redovima navedenog državnog emitera.

🇮🇸 Islanđani o predstavniku odlučuju 5. marta. Pristiglo 160 radova

Islandski emiter RÚV objavio je da je na konkurs za festival Söngvakeppnin 2022 stiglo 160 radova, od čega će za festival biti selektovano 10. Lista učesnika biće objavljena tokom januara, a završnica festivala Söngvakeppnin 2022 zakazana je za 19, 26. februar i 5. mart.

Polufinala sa po pet izvođača biće održana 19. i 26. februara, i na njima će se kandidati predstavljati sa izvedbama svojih prijavljenih kompozicija na maternjem jeziku. Gledaoci će u finale poslati po dva najbolje plasirana učesnika iz oba polufinala, a usput će žiri delegirati još jednog kandidata iz redova eliminisanih polufinalista, pa će se tako dobiti lista od pet učesnika finalne večeri.

Na finalnoj večeri 5. marta će se odluka o pobedniku donositi dvokružno. Najpre će gledaoci i žiri u omeru 50/50 selektovati dva najbolja kandidata za tzv. superfinale, a onda će isključivo gledaoci odrediti pobednika tzv. superfinalnog duela. Finalisti će izvođenja svojih takmičarskih kompozicija ponoviti na jeziku na kojem žele da se predstave na evrovizijskoj sceni u slučaju eventualne pobede.

🇨🇿 Eurovision Song CZ već početkom decembra

U razgovoru za sajt ESC Bubble, uprava češkog emitera ČT izjavila je da će veliko finale nacionalnog izbora Eurovision Song CZ biti održano već početkom decembra, što znači da bar ove sezone Albanci neće imati privilegiju da prvi izaberu takmičarsku pesmu za Evroviziju. Lista finalista biće poznata do 20. oktobra.

Kao što je to bio slučaj između 2018. i 2020, Eurovision Song CZ će ponovo biti koncipiran u formi internetskog festivala, na kom će se selektovani izvođači nadmetati sa posebno osmišljenim spotovima. Međutim, spotovi za ovosezonsko izdanje biće osmišljeni na nešto drugačiji način — i to tako što će selektovani finalisti snimiti studijske live-on-tape performanse svojih pesama, ali to ne znači da će opet pevati na plejbek, nego će svoje takmičarske numere u posebno osmišljenim nastupima izvoditi uživo.

Odluku o pobedniku će donositi: glasovi međunarodnog žirija (50%), glasovi međunarodnih glasača putem oficijelne aplikacije Pesme Evrovizije (25%), i glasovi čeških glasača pristiglih sa iste navedene aplikacije (25%).

🇬🇷 Za grčkog predstavnika apliciralo 25 izvođača

Specijalizovani grčki portal Eurovision Fun izvestio je da je na konkurs za interni odabir grčkog predstavnika apliciralo 25 izvođača koji su poslali preko 40 pesama koje će ući u razmatranje. Među tih 25 umetnika se nalaze i neka od ranije spominjanih imena:

 • Elijas Kozas — predstavljao Grčku 2013. godine kao deo grupe „Koza Mostra“,
 • Konstantinos Hristoforu — trostruki evrovizijski predstavnik Kipra (1996. i 2005. kao solista, i 2002. kao deo grupe „One“),
 • Evangelija — predlog diskografske kuće Panik Records,
 • Joana Georgakopulu Džoan — aktuelna pobednica grčke verzije šoua The Voice,
 • izvođač scenskog imena Good Job Nicky — njegov predlog uključuje i Fokasa Evangelinosa kao inscenanta svog potencijalnog evrovizijskog nastupa.

Jedna od pevačica koja ipak nije poslala prijavu za grčkog predstavnika jeste trećeplasirana iz Beograda 2008. Kalomira. Iako je snimila nekoliko pesama prošle nedelje, te najavila učešće na izboru za grčkog predstavnika, ipak do 10. oktobra nije uspela da pošalje nijednu prijavu. Da li to znači da će Kalomira svu svoju energiju i planove usmeriti na Kipar?

🇪🇸 Objavljeni planovi Španije za prenos Evrovizije 2022

Koordinatorka muzičke redakcije španskog javnog emitera RTVE Ana Marija Bordas najavila je mogućnost da se sve tri večeri Evrovizije 2022. prenose na prvom kanalu javnog emitera RTVE — La 1, što bi doprinelo većem interesovanju za Evrosong u Španiji, uzimajući u obzir da je La 1 najgledaniji od svih kanala javnog emitera RTVE, kao i činjenicu da se prethodnih godina gledanost polufinalnih večeri na kanalu La 2 kretala najviše do 500.000 gledalaca, što je u procentima 3—4% interesanata.

Otkako je uveden sistem sa dva polufinalna nadmetanja 2008. godine, polufinalne večeri su 2009. (tada su oba polufinala bila emitovana u odloženom prenosu), 2011. i od 2015. do 2021. bila emitovana na drugom kanalu državne televizije, dok su 2008, 2010, i 0d 2012. do 2014. na kanalu La 2 su bila emitovana samo polufinala u kojima je Španija imala pravo glasa.

🇭🇺 Mađari ne pomišljaju na povratak

Mađarski emiter MTVA je raspisao konkurs za 11. izdanje televizijskog formata A Dal, ali u njemu se ne navodi da će njen pobednik ići na Pesmu Evrovizije. Razloge treba tražiti u činjenicama da se u odredbama konkursa nalaze dva pravila koja se kose sa evrovizijskim — da pesma ne sme javno da bude izvođena pre 30. marta tekuće godine, i da broj izvođača koji može da učestvuje na sceni ne sme da prelazi 10 ljudi. Sve ovo govori da Mađari ni ove godine neće pomišljati na povratak na evrovizijsku scenu.

Putem festivala A Dal, pokrenutog 2012. godine, mađarski evrovizijski predstavnik se selektovao sve do 2019. godine. Nakon što je Papai Joci u Tel Avivu 2019. prekinuo niz brojnih plasmana u finale, koje su Mađari ostvarivali između 2011. i 2018. godine, javni emiter MTVA je odlučio da se povuče sa takmičenja.

🇮🇹 Skupština Torina odlučuje o finansiranju Evrovizije 2022

Skupština grada Torina će 13. avgusta na sednici odlučiti o tome da li će pomagati finansiranje Evrovizije 2022. Organizatori su predložili da grad Torino donira 2.000.000 evra za finansiranje takmičenja, a taj predlog može da blokira samo nekolicina poslanika koji bi bili protiv njega.

Dodatna sredstva će doći i iz drugih lokalnih tela, uključujući 2.000.000 evra iz regiona Pijemont, 500.000 evra od Privredne komore, kompanije „San Paolo“ i dobrotvorne organizacije „Crt Foundation“, te 1.000.000 evra od kompanije „Iren“. Sveukupno bi RAI potrošio ukupno 5.500.000 evra u organizaciju Evrovizije 2022.

U isto vreme je sajt Eurofestival News došao u posed informacije da će Trg San Karlo biti domaćin tzv. „evrovizijskog sela“ za 2022. godinu, u slučaju da epidemijske okolnosti dozvole.

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ovo odsustvo Bosne me ne iznenadjuje nimalo, jer sam se davno navikao na to. Sto se tice Crne Gore, povratak mi je iznenadjenje, jer su za 2021. govorili kako se “nece vise brukati na Evroviziji”, tako da sam mislio da nece ucestvovati ni sledece godine, ali u svakom slucaju, dobrodosli nazad!

  Sto se tice Madjara, opet ista situacija, tako da su oni i definitivno otpisani.

 • Povratak Crne Gore mi ne znači ništa. Pesme su im – osim “Adio” – uvek bile loše. Naravno da nam je njihova dvanaestica dobrodošla, ali muzički mi ne znači nimalo.

  Bolje bi bilo, da se vratila Bosna i Hercegovina, koja je često imala kvalitetan paket za Pesmu Evrovizije.

 • @Crnogorac
  Još jednom dobrodošli nazad!
  Dmollovci pokorili Grand..
  Bilo bi zanimljivo da CG pošalje Isaka,a Srbija Zorju pa da bude reunion i još oboje Milijevi kandidati

 • Izuzetno me raduje naš povratak na ESC! Nadam se da ćemo pametnije birati, imati više sreće, ali i pameti, iako mi, kao što reče @NekiTamo, prvi na pamet kao izbor pada Isak i mislim da će i birači tako razmišljati. Ne mislim da mora biti potkovan, dovoljno je da bude svoj, i mislim da bi bilo interesantno već sada probati sa njim jer mu je popularnost još negdje “svježa”, boja njegovog glasa za ESC publiku bi bila interesantna, on je na sceni okej, međutim pjesma je ključna i tu moram priznati da sam blago skeptičan jer mu prva pjesma posle takmičenja nije nešto što bi se moglo nazvati nečim što kod slušalaca može da opstane, takođe mislim da bi se za potencijalnu pjesmu opet konsultovao sa Milijem da mu on radi, i tu treba pametan biti. Ostaje nam da vidimo šta će biti krajnji rezultat, svakako mi je drago zbog povratka! 🙂

  Još jedna dodatna informacija – iz grupe D mol, pored Tamare i Željka se u Zvezdama Granda takmiči i Rizo Feratović.

 • *Serbia is twerking*
  Šalu na stranu,želim toplu dobrodošlicu nazad Crnoj Gori i nadam se da će ovog puta pametnije birati. Mnogi bi želeli da Isak bude predstavnik,ali ja npr nisam siguran koliko je on evrovizijski potkovan,ali svako poseduje autentičnost koja se traži tako da bi se možda i snašao.
  Što se tiče Madjara,očigledno je da trenutne vlasti ne žele da se bave Evrovizijom i da će odsustvovati dokle god je stanje takvo kakvo je..Šteta jer su zaista redjali sjajne pesme..
  Zanimljivo je da će ovo biti prvi put od evrovizijske sezone 2014/15 kad Albanija neće prva odabrati svog predstavnika i nadam se da Česi neče pomerati festival…