Balkan, Balkan! Srbija

Srbija 2022 | Beovizija postaje stvar istorije?

Uprava Radio-televizije Srbije je raskinula saradnju sa producentskom kućom „Megaton“ kao vlasnikom licence na TV format Beovizija, što je bio povod da suvlasnik navedene producentske kuće Saša Mirković uđe u sukob sa urednicom Zabavnog programa RTS-a Oliverom Kovačević.

Olivera Kovačević je gostovanjem u Dnevniku 2 RTS-a najavila da izborni festival radnog naziva „RTS takmičenje za Pesmu Evrovizije“ može da se održi samo ako epidemijske okolnosti dozvole, inače će predstavnik u suprotnom slučaju biti izabran interno. Izgleda da su ove reči slomile jednog od vlasnika producentske kuće „Megaton“, poznatog estradnog menadžera Sašu Mirkovića, te je odlučio da uđe u sukob sa Oljom tako što je razdvojio Beoviziju od Evrovizije, i samim tim je na svom Instagram profilu u formi storija objavio da će Beovizija kao festival ipak biti održan, ali da će ga emitovati druga televizija krajem februara, i to najverovatnije TV Prva, koju je tagovao u storiju; dodao je i da će „Megaton“ bojkovati rad RTS-a i nacionalni izbor za Evrosong sve dok se na čelu redakcije Zabavnog programa nalazi Olivera Kovačević.

U zvaničnom saopštenju koji je uprava producentske kuće „Megaton“ dostavila beogradskim medijima podobnim aktuelnom vladajućem režimu, navedeno je da je ova producentska kuća jedini osnivač i vlasnik prava na festival Beovizija. U daljem saopštenju se navodi sledeće:

Kada je festival nastao, 2003. godine, RTS nije imao pravo da pošalje predstavnika na Evroviziju, koja je takođe privatan festival, samo na evropskom nivou. Prvi pobednik Beovizije je bio Toše Proeski, i tada je RTS bio samo emiter. Kada je EBU dozvolila RTS-u da šalje svog predstavnika na Pesmu Evrovizije, produkcija „Megaton“ je uz naknadu prepustila licencu RTS-u. RTS je od tada imao zadatak da selektuje učesnike i članove žirija, a mi smo radili samo izvršnu produkciju. Tako je bilo dugi niz godina i Beovizija je uvek bila lep fesitval. Nakon dolaska Olivere Kovačević na mesto urednika Zabavnog programa RTS-a, počeli su problemi oko nameštanja učesnika i pobednika Beovizije.

Na samom kraju je dodato da je ugovor o ustupljenoj licenci sa RTS-om istekao prošle godine i da produkcija „Megaton“ više ne želi da učestvuje u navodno zalikusnim radnjama, po kojem bi ime festivala Beovizija unižavala upravo Olivera Kovačević, koja je u saopštenju označena kao „žena koja je navodno zloupotrebila redakciju zabavnog programa, a samim tim i ceo RTS“.

Uz ponovljenu stavku da će Megaton bojkotovati RTS i nacionalni izbor za Evrosong do daljeg, napomenuto je da će Beovizija, kao najveći muzički festival u regionu, nastaviti svoju misiju širenja dobre muzike, i na čijoj će sceni uvek biti najbolje pesme i izvođači.

Kako je Saša Mirković postao suvlasnik produkcije „Megaton“?

Na zvaničnom sajtu producentske kuće „Megaton“ navedeno je da je upravo navedena kompanija vlasnik prava i licence na festival Beovizija, kao i da je od njenog osnivanja, 1998. godine, jedini vlasnik i direktor bio Kragujevčanin Predrag Milutinović; situacija se promenila 2020. godine, kada je upravo Saša Mirković procesom dokapitalizacije postao suvlasnik navedene producentske kuće, pa se samim tim promenio i stav ove kuće prema radu RTS-a i ophođenju prema Evroviziji. Ova kuća drži i vlasnički udeo u Mirkovićevoj zabavno-muzičkoj televiziji „Hype“ (Hajp), specifičnoj po tome što njen program uređuju i vode influenseri, a nju mogu gledati korisnici kablovskih platformi Telekoma Srbije.

Saša Mirković je bio jedan od zaslužnih za to što je Marija Šerifović donela Srbiji prvu i jedinu evrovizijsku pobedu 2007. godine; njoj je tada Mirković bio menadžer, ali je senku na pobedu bacio sukob Mirkovića i tadašnjeg generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića.

Mirković je sada želeo da na Evroviziju progura svog vernog pulena, poznatog pop-folk pevača Aleksandra Vuksanovića, poznatog pod estradnim pseudonimom Aca Lukas; nakon što je došlo do „rata“, Mirković je otkrio kako navodno Olivera Kovačević sabotira emitovanje pesama Ace Lukasa na RTS-u, iako on takođe spada u ličnosti koje podržavaju aktuelni vladajući režim.

Konkurs za privatizovanu Beoviziju

Istog dana kada je Saša Mirković plasirao navedeno saopštenje, tog 13. oktobra je objavio da je producentska kuća „Megaton“ raspisala konkurs za sada već privatizovan i rezultatski neprestižan festival Beovizija, koji će, sasvim slučajno, biti zatvoren istog dana kad i RTS-ov konkurs za odabir našeg predstavnika za Pesmu Evrovizije — 1. decembra. U odnosu na RTS-ov konkurs, koji se oslanja na opšta evrovizijska pravila, u Megatonovom konkusu postoje sledeće razlike:

 • pravo prijavljivanja imaju svi punoletni izvođači i kompozitori, a prijavljene pesme ne smeju da budu javno izvođene ili poslate za neki drugi festival;
 • uz prijavu, treba poslati i demo-varijantu prijavljene takmičarske kompozicije;
 • odlukom selekcione komisije, za festival će biti selektovano 36 kompozicija;
 • biće kontaktirani samo oni izvođači koji su prošli kriterijume selekcione komisije;
 • finalnoj večeri će prethoditi dva polufinala sa po 18 izvođača, od čega će za finale biti selektovano 16 pesama;
 • o finalistima i pobedniku će odluku donositi dva žirija — stručni i novinarski, kao i gledaoci SMS glasanjem;
 • obezbeđene su i vredne novčane nagrade za tri najbolje plasirana izvođača na finalnoj večeri — za pobednika je predviđeno 50.000 evra, drugoplasirani će dobiti 30.000 evra, a trećeplasirani 20.000 evra.
 • svi selektovani izvođači dobiće jednake marketinške uslove i jedinstvenu priliku da pesme postanu festivalski hitovi koje će slušati ne samo cela Srbija, već i ostatak regiona.

Kao i RTS-ov selekcioni festival za Evrosong, i Beovizija će biti održana tokom februara, uz direktan prenos na nekoj od privatnih televizija s nacionalnom frekvencijom, najverovatnije na TV Prva. Detalji o privatizovanoj Beoviziji se nalaze na sajtu „Megatona“.

Druga strana medalje u režiji RTS-a

Nedugo nakon Megatona, i RTS je izneo svoju verziju priče po pitanju izmenjenih planova nacionalnog izbora za Evrosong radnog naziva „RTS takmičenje za Pesmu Evrovizije“. On će biti isto održan u februaru, i to možda sa više od dve polufinalne večeri, što će zavisiti od kvaliteta prijavljenih kompozicija, kojih za sada ima više od 100, te je predviđeno da se u tom slučaju održe tri ili četiri polufinalne večeri. Festival će biti održan u RTS-ovom Studiju 8 u Košutnjaku, takmičari će imati mogućnost za scenski nastup, te i mogućnost da pesmu donesu vokalno i vizuelno, a kao voditelji su predviđeni: Dragana Kosjerina i Filip Bulatović sa glavne pozornice, kao i Stefan Popović i Kristina Radenković iz bekstejdža.

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Beovizija je festival koji se biraju pesme a pobednik ide na evroviziju
  Beovizija je bila kod rts sad je na hype tv ali ja cu da prihvatim oliveri i nek bude na rts

 • Bla, bla, bla. Fejk njuz od režimske tabloide. Jedino RTS ima pravo na Evroviziju kada je jedini član EBU-a i Srbiji.

 • Ova Beovizija bez RTSa sa Mirkovicem i Lukasom na celu bice tezak flop. Proci ce kao i onaj “pokusaj od festivala” Pink music festival koji je trajao samo dve godine i onda se zauvek ugasio.

 • Beovizija, kakva je i na samom početku bila. Tada je Pink zabranio pevačima iz City recordsa, da učestvuju na Beoviziji. Neki su išli i pored zabrane, neki ne.

  Albanija ima svoj festival pesama preko šezdeset godina. O drugim državama da ne počinjem. Srbija nema ništa. Ni festival zabavne, niti narodne muzike. Žalosno.

  Teško reći ko ovde govori istinu. Mada je Mirković poznat kao teška osoba. Sećam se, kada je vodio Mariju, da peva Radikalima. Koja je to bila bruka i sramota.

  Aca Lukas, stari homofob, da ide na Pesmu Evrovizije? Smešna pomisao.

  Ostaje nadati se, da ova farsa neće imati uticaja, na (kvalitetan) izbor pesama za selekciju za Pesmu Evrovizije.

 • A taman kad smo pomislili da će stvari ići glatko…
  Sad će se pevači i autori razdvajati po festivalima i neće se znati ko je gde,ali pretpostavljam da oni koji žele da ih Evropa i šire čuje ti će se prijaviti na RTS-ov festival,a oni koji žele samo promociju ti će ići na Beoviziju..
  Kako je čudno čitati ovu vest jer je Beovizija uvek bila simbol Evrovizije za nas i ova situacija me podseća na a Dal u Madjarskoj samo što ćemo mi imati dodatni festival za odlazak na Evroviziju..