ESC-potpourri

Maltežani otvorili konkurs, Kalomira pikira Kipar

Novi „evrovizijski potpuri“, o aktuelnostima u vezi sa Evrovizijom 2022. u Torinu, posvećen je vestima sa ostrvskih država Malte i Kipra.

🇲🇹 Maltežani otvorili konkurs za Malta Eurovision Song Contest 2022

Malteški emiter PBS otvorio je konkurs za nacionalno televizijsko takmičenje Malta Eurovision Song Contest 2022, putem kojeg će biti izabran novi malteški seniorski evrovizijski predstavnik. Konkurs traje do 15. decembra, uslovi se oslanjaju na opšta evrovizijska pravila, a od pristiglog broja radova biće odabrane 22 najbolje kompozicije koje će proći kroz televizijsko polufinale; sa polufinalnog nadmetanja će se za evrovizijskog predstavnika na finalnoj večeri boriti 16 najbolje plasiranih izvođača.

Gledajući period od 2015. do 2018, kada su Maltežani poslednjih godina koristili klasičan televizijski festival novih pesama za odabir seniorskog evrovizijskog predstavnika, u tom periodu je jedino Ira Losko uspela da Maltežanima donese finale 2016. u Stokholmu. Nakon što njen uspeh nisu uspeli da ponove, Maltežani su 2019. i 2020. svog evrovizijskog predstavnika nalazili među učesnicima šoua X Factor Malta; upravo Mikela Pače (2019) i Destini Čukunjere (2020/2021) su uspele da Maltu na kratko vrate u evrovizijski vrh uprkos kontroverzama oko nezakonito uloženog iznosa u učešća ovih dveju mladih dama.

Hoće li se Maltežani ovim postupkom vratiti korak natrag ili nastaviti da idu napred?

🇨🇾 🇬🇷 Kalomira ponovo pikira Kipar

I dalje se vodi fama oko trećeplasirane iz Beograda 2008, Grkinje Kalomire, koja je ove sezone više nego ikad rešena da se vrati na evrovizijsku scenu. Nakon neuspelih pokušaja da se vrati kao predstavnica Grčke 2018. i 2020, te Kipra 2021, odlučila je da ove sezone definitivno ne pošalje pripremljene pesme na grčki izbor, već da ponovo pokuša da peva za Kipar. Grčki portal ZNews naveo je da je Kalomira počela da pregovara sa tamošnjim javnim emiterom CyBC oko povratka na Evroviziju.

Međutim, postoje dve prepreke na tom planu — Kiprani više ne žele da šalju na Evrosong grčke pevače da pevaju pod njhovom zastavom, kao što je to bio slučaj sa svim predstavnicima ove države od 2018. godine, a drugo — želja kiparske delegacije je da u stvaranju nove evrovizijske pesme učestvuje bar jedan autor koji je rodom Kipranin, što u Kalomirinom slučaju to nije tako, jer je za Evroviziju 2022. snimila dve pesme u kojima nijedan kiparski autor nije učestvovao u njenom stvaranju.

Šta ako se ipak predomisle?