ESC-potpourri

Šveđani ukidaju šou „Druga šansa“. Ivi Adamu je bila razmatrana za put u Roterdam

Donosimo vam još jedan „evrovizijski potpuri“ u kojem ćemo razmatrati da li Šveđani planiraju da ukinu baražno polufinale „Druga šansa“ i da li je Ivi Adamu bila razmatrana za kiparsku predstavnicu i za ovogodišnje takmičenje u Roterdamu.

🇸🇪 Peto polufinale kao zamena za šou „Druga šansa“

Projektni menadžer Melodifestivalena Anet Bratstrem je za tabloidni dnevni list Aftonbladet izjavila da će baražno polufinale „Druga šansa“ ove sezone ipak biti ukinuto, što će predstavljati prvu veću drastičnu promenu u formatu tog nadmetanja nakon 2007. godine. Bratstrem je ovu odluku obrazložila rečima:

Poenta „Druge šanse“ prilikom njenog uvođenja je bila da izvođači ponove svoje nastupe sa polufinalnih nadmetanja, ako su imali želju da naprave nešto drugačije. Gotovo svi današnji nastupi su dovedeni do savršenstva, tako da nema većih promena. Skoro niko ne želi da menja koncepciju nastupa i zato ideja o „Drugoj šansi“ propada.

Isti izvor je naveo da su najveći protivnici „Druge šanse“ bili izvođači i radnici u muzičkoj industriji. Tako će peta epizoda, koja je predviđena za snimanje 5. marta u areni „Heglunds“ u Erndšelsviku, biti koncipirana u formi tzv. petog polufinala, u kojem će pravo nastupa imati osam trećeplasiranih i četvrtoplasiranih izvođača sa prve četiri polufinalne večeri; oni će biti podeljeni u dve grupe od po četiri kandidata, a pobednici obe grupe obezbediće plasman na finalno veče 12. marta. Na taj način biće zaključena lista učesnika finalne emisije, zakazane za 12. mart u stokholmskoj „Friends areni“, što znači da će prvi put nakon 2014. na finalnoj večeri nastupiti 10 izvođača.

Time će Melodifestivalen 2022, koji će voditi pevač Oskar Sija, biti koncipiran na sledeći način:

  • polufinale 1 | „Malme arena“ u Malmeu (5. februar);
  • polufinale 2 | dvorana „Skandinavijum“ u Geteborgu (12. februar);
  • polufinale 3 | „Saab arena“ u Linćepingu (19. februar);
  • polufinale 4 | Arena „Sbarbanken“ u Lidćepingu (26. februar);
  • polufinale 5 | Arena „Heglunds“ u Ernšeldsviku (5. mart);
  • finale | „Friends arena“ u Stokholmu (12. mart).

🇨🇾 Ivi Adamu je bila blizu toga da ove godine ode u Roterdam

Peto izdanje repriznog serijala #EurovisionAgain, emitovano 16. oktobra, bilo je posvećeno reprizi finalne večeri iz Bakua 2012. Time su gledaoci, između ostalog, bili u prilici da se podsete i nastupa Kipranke Ivi Adamu, čija je numera La la love, sasvim iznenađujuće, zauzela visoko 3. mesto na tviteraškom glasanju najboljih 26 pesama koje su prošle kroz finalno veče. Tim povodom je portal Eurovision Fun izvukao njenu skoriju izjavu iz jedne televizijske emisije na temu da li bi ponovo otišla na Evrosong i da li je dobijala zvanične pozive za povratak.

Ona je tim povodom rekla:

Davali su mi predloge gotovo svake godine. Ne sećam se da li sam dobijala pozive od Grka ili Kiprana, ali najviše predloga je dolazilo upravo da ponovo pevam za Kipar, iako me je i grčka delegacija zvala. Prošle godine mi je ponovo stigla ponuda da pevam za Kipar. Mislim da ću ponovo otići na Evrosong kad osetim potrebu, znam da će se to dogoditi jednog dana!

Nakon učešća u Bakuu 2012, Ivi Adamu se udala za grčkog repera Mihalisa Staventa, sa kojim ima dete, zbog čega je odbijala pozive za povratak pod zastavom Kipra.

Oznake