Evrovizija 2022

Evrovizija 2022 | 41 država potvrdila učešće

Na 66. Pesmi Evrovizije, koja će biti održana u Torinu, gledaćemo i slušaćemo predstavnike iz 41 države, potvrdila je Evropska radiodifuzna unija.

Predstavnicima 39 delegacija, koliko ih je bilo prisutno na prethodnom takmičenju u Roterdamu, ponovo će se priključiti Jermenija i Crna Gora; obe navedene države se na seniorski Evrosong vraćaju nakon 2019. godine. Od 41 prijavljene države učesnice, kroz polufinala će prodefilovati predstavnici 36 država, dok će preostalih pet otići direkno u finale, a to su članovi tzv. „Velike petorke“. Na taj način ćemo u finalu gledati i slušati predstavnike iz 25 država, kao što je to bio slučaj između 2008. i 2011.

Godina 2022. biće posebno značajna za Norvežane, jer će 19. februara na finalnoj večeri svog Melodi Grand Prixa selektovati jubilarnog, 60. predstavnika, a isto tako, jedna od zemalja članica „Velike petorke“ će izvesti i svoju jubilarnu, 300. takmičarsku pesmu.

Izvršni producent Martin Esterdal izneo je svoje mišljenje o postavi učesnika za 2022:

Toliko smo uzbuđeni što ponovo imamo više od 40 emitera koji će se takmičiti za legendarni trofej Pesme Evrovizije u Torinu idućeg maja. Tim javnog emitera RAI naporno radi na pripremama za doček svih delegacija i osigurava da će Pesma Evrovizije pružiti uzbuđenje i najsavremeniji spektakl koji očekuje skoro 200 miliona gledalaca.

Među zadovoljnima se nalaze i izvršni producent takmičenja Simona Martoreli, kao i predstavnik javnog emitera RAI Klaudio Fasulo:

Nakon 31 godine, Italija je ponosna što je ponovo domaćin Evrovizije! Kao izvršni producenti, neverovatno smo uzbuđeni što organizujemo ovaj neverovatan događaj i pozdravljamo u Torinu delegacije iz 41 države naredne godine! Iznad svega, čvrsto verujemo da će nam Evrovizija omogućiti da prikažemo i podelimo lepotu Italije sa globalnom publikom putem elemenata koji nas ujedinjuju: muzike i harmonije.

Pesma Evrovizije 2022. će u Torinu biti održana 10, 12. i 14. maja u Areni „PalaOlimpico“ (Pala Alpitour).

Oznake

5 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ja iskreno ne zalim uopste zbog odsustva Turske i njihovih treskavaca sto su slali (izuzeci 2003. i 2010.) i sto se nas tice, ne trebaju nam. Nikada nam nisu ni bod dali, tako da molim lepo.

 • @Evropljanin
  Bila je navodno priča da je EBU u ozbiljnim dogovorima sa Turskom oko povratka,ali ni sam nisam bio oduševljen tom idejom tako da mi je svejedno..

 • @NekiTamo

  Gde si ti čuo glasine o povratku Turske? Ja sam čim se završila ovogodišnja Pesma Evrovizije čuo odgovor, da i dalje neće učestvovati. I nije mi bilo žao zbog toga.

  Erdoganova Turska, kao mnoge države, trenutno ide unazad. Mađarska, Poljska, Letonija, Belorusija, Rusija … mislim, narod nije kriv, ali je teško, sarađivati sa takvim državama. Video si, koliko je se EBU namučio, kada je ESC bio u Ukrajini, dok je tamo trajao konflikt sa Rusijom.

  Erdogan je ukinuo mnoge stvari, koje je Ataturk svoje vreme uveo. Pohapsio je pola Turske, ukinuo mnoge medije, pretvorio Svetu Sofiju i Svetu Irinu u džamije, teorija evolucije se više ne predaje u školama, zabranio Paradu, koja je pre njega godinama održavana vrlo uspešno uz veselje … da ne dužim. Još malo pa će oživeti kalifat.

  Nemoj me krivo razumeti. Nemam ništa protiv bilo koje zemlje sveta, ali ne bih voleo da EBU ugađa diktaturama, kao što svet trenutno ugađa talibanima, u Avganistanu. Slogan “Ja samo pevam”, nije pravi odgovor na probleme, koje mnoge države, momentalno imaju.

 • Dakle sva ona pompa oko Turske i ove godine završila kako završila. To je dokaz da ne treba verovati peckanjima i glasinama fanova… Madjarska očekivano.. Optimalan br od 41 je sasvim ok,bilo bi 42 da Belosunija nije ispala (da ne kažem naglas)..
  Još jednom dodrodošlica Jermeniji i naravno CG i pamet u glavu!
  @9119
  Ne brini on se sigurno neće prijaviti na RTSov konkurs sad kad je tu Beovizija kao odvojeni festival koji organizuje njegov drugar. Ali da nek je i nama pamet u glavu pa da u narednim mesecima vidimo da li Srbija ide u Torino samo u turistički obilazak ili da pokori

 • Uzdravlje nam nova sezona i daj Boze da se Aca Lukas ne prijavi na nacionalni izbor i da biramo pametno.